Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Jag väljer att tro

Efter gårdagens match har debatten om José Mourinhos vara eller icke vara blossat upp rejält igen. Och jag måste medge, det var längesedan jag var så besviken på United som jag var igår, så i affekt slog tanken även mig.

Jag må ha varit naiv, men jag var helt övertygad om att laget skulle rida på vågen efter Chelsea, Palace och Liverpool, och bli för tunga för Sevilla. Att laget inte presterade får så klart de spelare som beträdde planen bära visst ansvar för. Men precis som många andra anser jag att den med störst skuld för uttåget ur årets Champions League heter José Mourinho.

Embed from Getty Images

Många vill säkert påpeka att vi minsann haft rätt mycket att vara besvikna på de senaste åren, och det stämmer. Men sedan Moyes tog över och snabbt blev en besvikelse har jag varit beredd på att United inte skall vinna de viktiga matcherna, det har funnits med en känsla av att vi just nu inte har speciellt mycket att hämta mot de andra stora lagen. En seger här och där, absolut, men jag har haft känslan av att andra lag varit ett par nivåer bättre.

Men Sevilla är inget storlag, så igår skulle United bara avancera vidare till kvartsfinal, och väl där kunde vad som helst hänt. Vi har ju en manager som gjort det förut, och som haft nästan två år att bygga ihop sitt lag. Istället fick vi det här, vilket gjorde att jag blev så oresonligt förbannad.

Förbannad på denne Mourinho som jag länge försvarat med att jag tycker att han har en plan för vart han vill komma med United. För det har han haft, sett till hur han velat bygga upp en ny trupp under de år han varit här. Men igår gjorde han flera misstag. Han tog ut fel spelare, satte ut fel spelsystem och sa till laget att spela fotboll på fel sätt. Och därför kommer ropen “Mourinho out”, och jag kan inte säga att jag inte förstår dem.

Men, stanna upp och tänk till en gång extra. United var djupt nere under van Gaals sista år och en kraftig renovering behövdes. Och en sådan kostar pengar. Mycket pengar. Vill vi vara klubben som låter en manager spendera massa miljarder, ser laget nå bättre resultat, för att sen slänga ut honom utan att ge honom chansen att ta sitt (och detta är ett av mina hat-ord i den moderna fotbollen) “projekt” hela vägen?

Embed from Getty Images

Argumentet finns att Mourinho redan har spenderat så mycket pengar att han borde vara längre i utvecklingen, men de som säger så förstår nog inte hur djupt ner United var efter van Gaal och hur mycket pengar som behöver spenderas för att nå toppen i dagens fotboll. Priserna sköt dessutom i höjden för ett par år sedan och United får utöver det alltid betala extra då alla lag vet att klubben har en närmast outtömlig skattkista. Lägg sen till att våra konkurrenter inte direkt legat på latsidan de heller, då blir det mycket pengar som spenderas för att kunna få loss spelare av hög kvalitet – och klubben har de pengarna.

Jag tycker också att Mourinho har identifierat var det saknats spets, och successivt fått in spelare för att rätta till det. Han vet att man inte kan ta in tio spelare på en sommar, även om det hade behövts. Då finns en stor risk att det blir pannkaka av allt ihop, istället måste sprida ut det på flera år. Igen, ett “projekt” som tar tid helt enkelt. Och projektet att få United på rät köl igen löses inte så lätt.

Gårdagens match mot Sevilla var därför inte okej, men jag tycker inte heller att den rättfärdigar att Mourinho skall få lämna klubben, och jag anser inte att hans sammantagna jobb i klubben hittills motiverar det heller.

Embed from Getty Images

Är jag då helt blåögt positiv till Mourinho? Nej, naturligtvis inte.

Även om det finns en plan i hur han vill bygga sin trupp, så saknar jag alldeles för mycket av en plan i hur Mourinho faktiskt vill spela fotboll. Defensivt vet vi, där skall alla hjälpa till och när han har sina byggstenar kan han bygga en stabilitet som få andra kan matcha. Men offensivt – vad vill han där? Nej, jag tycker inte att United har samma offensiva kvalitet som City, Real, PSG med flera, men nog tusan har vi tillräckligt med offensiv kraft för att kunna spela ut Sevilla på hemmaplan? Att United startar med en defensivare uppställning mot dem än mot Liverpool tre dagar tidigare är obegripligt.

Så, för att komma till min slutsats. Jag väljer att inte ropa på ”Mourinho out”, jag väljer att ställa mig bakom laget och Mourinho. Inte för att jag är nöjd, inte ens en seger i FA-cupen kan få mig att bli helt nöjd den här säsongen. Men ett misslyckande kan också leda till motivation. Att bli så totalt överkörda i ligan som samtliga lag blir av City, samt att City eventuellt kommer få fira sin ligaseger efter mötet just mot oss i United, det tror jag kommer ge en fanatisk glöd i hela Manchester United.

En glöd som ledningen, tränarstaben och laget kommer omsätta från sommaren och framåt. Att då kasta ut Mourinho och istället ta in en ny tränare, med all osäkerhet det ger, det tror jag blir kontraproduktivt. Om Mourinho har någonting så är det stolthet och trots hans rent ut sagt patetiska snack i media är jag övertygad om att han vill ut på en mission att återupprätta den stolthet han fick fråntagen sig igår. Och eftersom jag är övertygad att ha kommer lyckas vinna tillbaka sin stolthet med hjälp av titlar vet jag vet ingen bättre klubb än United för honom att göra det i.

Embed from Getty Images

Men! För att han skall få den chansen behöver vi någonting av honom också. För de första behöver vi en ursäkt, eller i alla fall en ruskigt bra förklaring, till detta uttalande från igår, för så här säger inte en manager för United.

”Jag satt i den här stolen med Porto – Man United ute. Jag satt i den här stolen med Real Madrid – Man United ute. Så jag tycker inte att det är något nytt för klubben.”

För det andra behöver vi att han förstår United, och United går inte ut med en defensiv taktik hemma. Inte mot någon, särskilt inte mot ett lag av Sevillas klass. Jag är verkligen glad över att United för det mesta har en defensiv som sitter rätt bra, men han behöver våga spela fotboll, och detta säger jag trots att jag stenhårt är en sådan som hellre spelar tråkigt och vinner än spelar roligt och förlorar. Ändamålen helgar oftast medlen, men vi är United och vår grundinställning skall vara offensiv.

Han måste visa att han kan ta till sig det, och att han kan följa med i fotbollens utveckling som innebär både en tight defensiv och en fin offensiv. Det är inte längre en motsättning, om det någonsin har varit det. Jag tror att med rätt värvningar i sommar så är det här laget färdigt att utmana på alla plan. Jag hoppades vi skulle vara det redan den här säsongen, och utan en absurd säsong från Guardiola hade vi också varit det i ligaspelet.

Något som är positivt är att vi vet att City inte har en vinnartradition och har svårt att undvika mättnadskänsla efter en titel. Vi vet också att lag lär sig Guardiolas fotboll efter ett par säsonger och hittar sätt att göra den mindre effektiv på, det såg vi i Barcelona och jag är övertygad om att vi får se nästa säsong i City, och det kommer göra att de inte går lika bra som i år.

Lägg ihop den faktorn med en ytterligare förstärkt Unitedtrupp, många spelare som kommer vara ett år närmare sig peak och en Mourinho som är ute för att återerövra sin heder så tror jag att United kan smida något positivt utav den här säsongen trots allt.

Jag väljer att tro det.