Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinhos presskonferens: Wembley ingen fördel för Tottenham och en hel del Wenger

José Mourinho har idag snackat med media inför morgondagens FA-cupsemifinal mot Tottenham på Wembley.

Vi bjuder också på några ord från Tottenhams manager Mauricio Pochettino.

Vidare påminner vi om att Uniteds juniorer spelar mot Liverpool ikväll. Avspark 20.00 i en match som ses på MUTV/Viaplay. Potentiellt med ett svenskt inslag i United!

Dagens stora nyhet är annars att Arsène Wenger tackar för sig som Arsenalmanager.

Mourinhos presskonferens

José Mourinho och United reste aldrig hem efter matchen mot Bournemouth. Istället valde laget att ladda i London, där Mourinho idag pratade med media.

Mourinho fick förstås prata en hel del om Arsène Wenger. Det tar vi upp i ett separat avsnitt längre ner.

Skadeläget: Vi bjöds inte på någon ny information om skadeläget i United. Med undantag för Sergio Romero följde alla a-lagsspelare med till Bournemouth och vidare till London. Därmed förutsätter vi att Romero är den enda spelaren som inte är tillgänglig imorgon.

Tycker du att det är en fördel för Tottenham att matchen spelas på Wembley?

“Jag har spelat en cupfinal på Romas arena mot Roma och jag vann. Jag har spelat en cupfinal på min arena och jag förlorade. Så jag tycker att när du går till de här stora stunderna med de stora besluten, semifinaler, finaler… Jag tycker inte att det är en fördel. Jag tycker inte att det är någon fördel alls.

“I vissa länder spelas även cupsemifinalen hemma eller borta, det är bara fotboll. Så jag ser på Tottenham mot Manchester United  på samma sätt som jag såg på Huddersfield mot Manchester United eller Manchester United mot Brighton, Old Trafford. Ibland är det hemma, ibland är det borta. Den här gången är det borta. Men jag ser ingen fördel. För mig är det samma som att spela på Old Trafford.”

Du har vunnit en titel nästan alla säsonger du har varit manager. Skulle det kännas som ett misslyckande om du inte vann något den här säsongen? Har det känts som ett misslyckande tidigare?

“Nej. Nej.”

Du tycker att ni har gjort sådana framsteg att ni inte behöver vinna en titel?

“Ja. Ja. Ja. Jag tycker det.”

Där tog den första delen av presskonferensen slut. Som vanligt hölls en andra del, som är publiceringsskyddad till sent ikväll. Vi återkommer med godbitarna därifrån i morgondagens matchdagsblogg.

Pochettinos presskonferens

Mauricio Pochettino snackade med media redan igår. Video nedan och den som föredrar text hittar hela presskonferensen på Football.london.

Hemmaplansfördel? “Nej, jag tror inte det, för Manchester United har också erfarenheten av att spela på Wembley. Det är inte fördel för oss, det är inte nackdel för dem.”

Målvakt? Pochettino ville inte avslöja om Michel Vorm får fortsatt förtroende som målvakt i FA-cupen eller om ordinarie målvakten Hugo Lloris kliver in i mål.

Skador: “Efter träningen igår var alla bra, bara Harry Winks och Danny Rose är fortfarande ute.”

Alderweireld: Pochettino svarade undvikande på frågan om Toby Alderweireld är aktuell för spel. Men på en fråga om Alderweireld är ett alternativ om det blir en trebackslinje svarade managern: “Det är ett av alternativen.” Nu är det ganska länge sen som Tottenham spelade med tre mittbackar. Huruvida det verkligen är ett alternativ imorgon återstår att se.

PSG snackar med Raiola om Pogba

Jonathan Johnson rapporterar för ESPN att Paris Saint-Germain och Mino Raiola har varit i kontakt gällande Paul Pogba. Agenten Raiola ska ha diskuterat Pogbas framtid med flera klubbar men PSG förefaller vara den troligaste destinationen om Pogba lämnar i sommar. Grundtipset får ändå bli att Pogba är Unitedspelare även nästa säsong.

Lukaku skriver på för Jay-Z

Personligen tycker jag att Pogba ska dumpa Mino Raiola. Det förefaller vara vad Romelu Lukaku har gjort. Den belgiska anfallaren meddelade igår att han nu är en del av Jay-Z:s agentur Roc Nation. Huruvida han i samband med detta har dumpat Raiola har emellertid inte bekräftats.

Dubbla matcher ikväll

Ikväll klockan 20.00 är det match både för juniorlaget och för reservlaget. Juniorerna, som redan har säkrat seriesegern, möter Liverpool på bortaplan. För reserverna, som redan är klara för nedflyttning, väntar Everton på Old Trafford. I båda fallen är det sista ligamatchen för säsongen. Juniormatchen visas på MUTV/Viaplay, medan du måste bege dig till Old Trafford om du vill se reserverna.

Reserverna har ingen ytterligare match inplanerad men juniorerna ska möta Chelsea i mästerskapsfinal. Datum och spelplats för finalen mot Chelsea har ännu inte bekräftats.

I juniormatchen är det upplagt för ett svenskt inslag, då U16-anfallaren Anthony Elanga ska vara involverad. Det blir i så fall juniordebut för Elanga. Även Teden Mengi får chansen ikväll men Mengi har gjort ett par matcher tidigare under säsongen.

“Teden Mengi och Anthony Elanga kommer att vara involverade, då vi använder den här matchen för att se mot framtiden, med några av grabbarna som kommer att spela en stor roll nästa år,” säger tränaren Kieran McKenna. Tränaren berättar också att United kommer till spel med ett ungt lag ikväll.

Farväl Wenger

Arsène Wenger tackar för sig som Arsenalmanager efter den här säsongen. Det meddelar den franska managern idag. Onekligen är det en av tidernas största managers som nu lämnar fotbollen (jag förutsätter att han inte har några planer på att fortsätta men en vet ju aldrig).

“Efter noggrant övervägande och efter diskussioner med klubben känner jag att det är rätt tid för mig att kliva av efter säsongen,” säger Wenger i ett uttalande. “Jag är tacksam för att ha haft privilegiet att jobba för klubben under så många minnesvärda år.”

José Mourinho fick förstås kommentera nyheten på dagens presskonferens:

“Om han är glad är jag glad. Är han ledsen är jag ledsen. Jag önskar alltid det bästa för mina motståndare, alltid. För mig är det poängen: om han är nöjd med beslutet han har fattat, om han ser fram mot nästa kapitel i hans karriär och liv, är jag väldigt glad för hans skull. Om han är ledsen är jag ledsen.

“Jag är ganska säker på att vi som klubb, och framför allt som Mr Wenger och Arsenal var de största rivalerna under Sir Alex-eran, jag är ganska säker på att vi som klubb kommer att visa Mr Wenger den respekt han förtjänar.”

Mourinho fick sedan en fråga om han ångrar några av de sammandrabbningar han har haft med Wenger.

“Det handlar inte om att ångra. Jag tycker att din fråga är en typisk fråga från någon som inte var på den här sidan. Du var inte en manager, inte en spelare. Du vet inte hur vi respekterar varandra, även om det vissa stunder ser ut som att vi inte gör det. Spelare som får gula kort, som får röda kort för aggression, för fula ord under sina karriärer. Managers likadant.

“I slutändan är det antagligen de som har problem som har större respekt för varandra. Det är kraft mot kraft, kvalitet mot kvalitet, ambition mot ambition. I slutändan är det folk från samma yrke som respekterar varandra och varandras karriärer. Så det handlar inte om att ångra.

“Det hände, det som spelar roll för mig är hur jag respekterar personen, proffset, karriären. Jag säger alltid att för vissa är minnet kort, framför allt för oss fotbollsmänniskor, de riktiga fotbollsmänniskorna. De riktiga fotbollsmänniskorna är de som är innanför de fyra linjerna och spelar, eller managerna eller domarna. Vi är fotbollsmänniskorna, alla de andra lever bara på oss.

“Fotbollsmänniskorna har inte kort minne, jag har inte kort minne. Jag vet vad tre Premier League-titlar och sju FA-cupvinster betyder. Inte bara det, det han gjorde i Japan, i Frankrike, vad han gjorde för fransk fotboll, vad han gjorde för Arsenal. Även i en period utan Premier League-titlar, i en övergång från arena till arena. Vi vet vad han gjorde. Igen, är han nöjd med beslutet är jag väldigt glad. Jag hoppas att han inte slutar med fotbollen.”

Sir Alex Ferguson har också kommenterat nyheten att Wenger lämnar Arsenal:

“Jag är väldigt glad för Arsène Wenger, jag har stor respekt för honom och jobbet han har gjort i Arsenal. Det är stor heder till hans talang, professionalitet och vilja att han har kunnat ge 22 år av sitt liv till ett jobb han älskar.

“I en era där fotbollsmanagers bara varar i en eller två säsonger visar det vilken prestation det är att vara kvar under så lång tid i en klubb av Arsenals storlek. Jag är glad att han meddelar att han lämnar i detta skede av säsongen, så att han kan få det avsked han verkligen förtjänar. Han är utan tvekan en av de bästa Premier League-managerna.

“Jag är stolt att ha varit en rival, kollega och vän till en sådan bra man.”

Det är svårt att inte bli nostalgisk en sån här dag. Bataljerna mellan Wenger och Sir Alex Ferguson kommer vi aldrig få återuppleva och åren 1996 till 2006 (ungefär) fanns det ingen större match i fotbollen än United mot Arsenal. På den tiden hatade jag Wenger av hela mitt hjärta. Det gör jag inte längre. Inte alls faktiskt. Det är nästan så att jag hoppas att Wenger får avsluta karriären med att vinna Europa League. Wenger förtjänar ett värdigt slut.

Så farväl Arsène Wenger.