Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Liveblogg: Manchester United Player of the Year Awards 2018

Välkommen! till denna liveblogg, där vi följer Manchester United Player of the Year Awards 2018. Som traditionen bjuder ska de bästa prestationerna under säsongen prisas på en galamiddag.


Senast uppdaterad: 2018/05/02 00:18

Manchester United Player of the Year 2018

Sir Matt Busby Player of the Year: David de Gea (video)

Players’ Player of the Year: David de Gea (video)

Managers’ Player of the Year: Scott McTominay (video)

Jimmy Murphy Young Player of the Year: Tahith Chong (video)

Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year: Demetri Mitchell (video)

Årets mål: Nemanja Matic mot Crystal Palace (målet)

Hederspris: Michael Carrick

Updated: 2018/05/01 23:59
 • 0
 • Share


2018/05/02 00:18
Godnatt!

En sista notis ikväll är att Jesse Lingard tog andraplatsen i omröstningen för Sir Matt Busby Player of the Year.

Det var det för årets Manchester United-gala. Lite uppföljning att vänta imorgon (onsdag) men nu slår vi igen den här livebloggen.

Tack för att ni läste!

 • 0
 • Share


2018/05/01 23:58
Hederspris till Michael Carrick

Vi fick inte bara managerns pris som överraskning i år, vi fick också ett hederspris till Michael Carrick. Minst sagt välförtjänt!

Carrick fick dels ett officiellt pris men också gåvor från José Mourinho. Han fick en svart tröja med initialerna MC på (“men bara för en vecka, nästa år har jag hört att du ska få en rosa”), en visselpipa och huvudvärkstabletter.

“Jag måste medge att en av de svåraste sakerna i min karriär är när en stor spelare måste lämna,” säger Mourinho.

“Så nu försöker vi göra det när jag inte är ledsen, när spelaren inte är ledsen, när fansen inte är ledsna. En stor spelare lämnar men en stor man stannar. Min ledarstab tar redan emot möblerna på kontoret, för det finns en plats för honom. Vi kommer att välkomna honom med öppna armar. Innan dess vill vi att han ska spela och dagen efter ge sina skor till sina barn och komma till vår sida.”

Michael Carrick:

“Jag förväntade mig inte det här. Jag är ingen emotionell person men att bossen säger de här fina orden… och att reflektera över de senaste åren. Detta är bortom mina vildaste drömmar när jag kom hit för tolv år sedan. Jag ville bara ta mig in i laget till att börja med och sedan vinna en titel. Du blir hungrig för att vinna mer och mer.

“Jag har levt mitt liv för den här klubben de senaste tolv åren, min fru kommer att berätta det för er. Uppoffringarna du gör för att bli så bra du kan.

“Det är något för de unga spelarna här, de pratar om att jobba hårt och ha fötterna på jorden. Det spelar ingen roll vad du uppnår, du måste göra det.

“Jag har alltid försökt göra mitt bästa. Jag har haft en otrolig tid här. Jag ser fram emot framtiden. Bossen har gett mig en otrolig möjlighet, jag är tacksam för det, hur lycklig jag är för att vara i den positionen.”

Carrick ser nu fram emot att vara spelarnas boss! Både Carrick och Mourinho pratade om att Carrick ska göra en sista match, rimligen i sista ligamatchen mot Watford.

 • 0
 • Share


2018/05/01 23:45
De Gea: Jag är stolt över mig själv

David de Gea blev förstås årets spelare. Han har nu vunnit fansens pris fyra gånger och spelarnas pris tre gånger. Innan De Gea fick tala så fick Ander Herrera tala om världens bästa målvakt.

“Det är inte många målvakter som ger dig poäng i slutet på säsongen. Och David är en av de få. Jag gillar verkligen att ha honom med mig. För när du har honom bakom är du lugn.”

Så fick även De Gea prata.

Du står här nästan varje år. Vad betyder den här klubben för dig?

“Det är svårt att säga med ord vad Manchester United betyder för mig. Det är otroligt att spela för den här klubben, för klubbens historia, för fansen, för allting. Det är otroligt att vara en del av den här klubben.”

I början fick du mycket kritik men nu anses du vara en av världens bästa målvakter…

“Det var lite tufft i början. Men jag tror på mig själv. Jag jobbade hårt, tränade hårt, till nu. Jag är stolt över mig själv.”

Du fick pris både från fansen och från spelarna…

“Jag vill säga tack till alla. Jag förväntade mig inte att vinna en och nu har jag fyra.”

José Mourinho fick också säga några ord: “David förtjänar ett tredje pris. Vilket är priset som sämsta spelare på träning. Ena dagen är det för att det är kallt, andra dagen för att det är blött. Men han räddar inte mycket på träning.”


 • 0
 • Share


2018/05/01 23:36
De Gea årets spelare

Det största priset sparades givetvis till sist. Lika givet var att David de Gea skulle bli Sir Matt Busby Player of the Year. Förra året var det De Gea som fick dela ut priset till Ander Herrera. I år fick Herrera, som avslöjade att han röstade på målvakten för spelarnas pris, ge tillbaka priset.

Några röstsiffror har vi inte fått men gissningsvis fick De Gea 99,99 procent av rösterna.


 • 0
 • Share


2018/05/01 23:31
Chong: Alla spelare i det här rummet drömmer om det

Årets unga spelare Tahith Chong fick också samtala på scenen. Först fick dock juniorlagets tränare Kieran McKenna säga några ord.

“Det är väldigt glädjande att se honom vinna priset,” säger McKenna. “Vid den här tiden förra året var han på väg tillbaka från en allvarlig skada. Han har visat stark karaktär, mentalt och fysiskt, för att komma tillbaka. Det är väldigt glädjande att se honom här ikväll.”

McKenna om lagets säsong: “Det har varit ett väldigt positivt år. Att pojkarna får vinna något är viktigt för dem men för oss i ledarstaben handlar det om att se dem växa och utvecklas, att se hur hårt de arbetar och hur det bär frukt.”

Juniorlaget avslutar nu säsongen med mästerskapsfinal mot Chelsea på lördag.

“Direkt när jag blev skadad gjorde alla i klubben det enkelt för mig. Tränaren, läkarstaben gjorde ett briljant jobb för att göra det enkelt för mig,” säger Chong.

“Vi har haft en chans att fira [seriesegern] men nu fokuserar vi givetvis på matchen mot Chelsea.”

Är Scott McTominay en förebild för dig?

“Alla spelare i det här rummet drömmer om det. Du måste fokusera och jobba hårt. Slutligen är det drömmen.”


 • 0
 • Share


2018/05/01 23:23
Chong årets unga spelare

Jimmy Murphy Young Player of the Year 2018 är som väntat Tahith Chong.


 • 0
 • Share


2018/05/01 22:55
Video: McTominay prisas


 • 0
 • Share


2018/05/01 22:46
Bilder och video

Innan kvällens gala är över ska årets unga spelare och årets spelare prisas. Det dröjer dock en stund tills det är dags att dela ut nästa pris.


 • 0
 • Share


2018/05/01 22:42
McTominay: Det är en otrolig ära

Vi fick alltså ett nytt pris i år, då Scott McTominay vann Managers’ Player of the Year. Visste han vad som skulle ske?

“Nej! Det var priserna vi visste om och så den här överraskningen. Det var trevligt för mig!”

Du fick priset av Mourinho…

“Givetvis är det en otrolig ära. Jag är så, så tacksam till managern för att han valde mig. Han har litat på mig den här säsongen och det har varit briljant att betala tillbaka så gott jag kan, både på och utanför planen.”

Har den här säsongen varit en dröm?

“Varje säsong har du målsättningar. Ibland uppfyller du dem, ibland inte. Det gäller att hålla huvudet kallt. Det har varit ett otroligt år för mig. Jag har spelat runt 20 matcher, nästa säsong vill du ha 25-30-35 matcher. Det är viktigt att fortsätta jobba. Det är vad alla unga spelare ska försöka göra.”

Det har varit en otrolig säsong. Du har etablerat dig i a-laget, debuterat i landslaget…

“Jag är jätteglad för vad som har hänt. Men jag vill alltid göra mer. Jag har inte gjort mål, ingen assist. Det finns alltid utrymme att bli bättre.”


Updated: 2018/05/01 22:49
 • 0
 • Share


2018/05/01 22:35
Mourinho: Det var oaccepabelt

José Mourinho fick sitt ner och förklara valet av Scott McTominay som managerns spelare för säsongen.

“Jag tvekade mellan honom och Matic. För Matic… i mars 2017 sa han ‘jag vill spela för dig och jag vill spela för Manchester United och jag kommer att göra det’. Och han fick det att hända och den här säsongen är han konsekvent bra och viktig för balansen i laget. Han spelar varje match och jag gick för honom.

“Men sedan när jag förstod att på två pris för unga spelare fick Scott inget så valde jag honom. För det är oacceptabelt. Han är den som gjorde allt, han började säsongen i akademin och slutade säsongen med att spela stora matcher i Premier League och Champions League. Han har blivit en viktig spelare för truppen. Så jag tänkte att den här pojken kan inte gå hem utan ett pris, så han får mitt pris.”

Är det viktigt med spelare från akademin?

“Jag säger alltid att det inte finns unga eller gamla spelare för mig. Det handlar om kvaliteten, personligheten. Den här pojken har allting jag vill ha. Så det är bra för de unga spelarna att titta på honom som ett exempel på en spelare. Det är viktigt att ha spelare som Marcus Rashford och Jesse Lingard och andra som är födda i klubben. Men du måste ha rätt profil och [McTominay] har rätt profil.”

Och i FA-cupfinalen möter ni Chelsea… Det blir speciellt för dig…

“Jag svarar inte dig. För jag har tre matcher att spela innan den. Vi behöver fyra poäng [för att sluta tvåa]. Innan vi har tagit de poängen finns inte FA-cupen.”

 • 0
 • Share


2018/05/01 22:26
De Gea: Jag älskar alla mina lagkamrater

“Det är alltid speciellt att få det här priset, framför allt från mina lagkamrater. Jag älskar dem alla. Jag är väldigt glad att vara i det här laget och träna med dem och spela med dem och vinna titlar med dem,” säger David de Gea, som för tredje gången utses till årets Unitedspelare av spelarna själva.

“Vi slåss för andraplatsen och vi är i finalen. Vi är Manchester United, så för oss är det inte tillräckligt. Vi måste vara bättre nästa säsong. Nu ska vi slåss i finalen.”

Målvakten fick inte kommentera målvaktsspelet i den nu pågående Champions League-semifinalen.


 • 0
 • Share


2018/05/01 22:20
Spelarna valde De Gea

Inga överraskningar från Manchester Uniteds spelare. De röstade fram David de Gea som årets spelare.


 • 0
 • Share


2018/05/01 22:18
Mourinho väljer McTominay

Innan det är dags att utse spelarnas spelare passar José Mourinho på att utse Scott McTominay till managerns årets spelare.

 • 0
 • Share


2018/05/01 21:35
Matic: Jag har sett målet 300 gånger!

“Jag har sett det kanske 300 gånger! För min son. Jag såg det kanske tio gånger. Sedan när jag kom hem ville min son se det igen…” säger Nemanja Matic om årets mål.

“Det var ett bra mål. Men det var också en bra assist från Paul [Pogba].”


Updated: 2018/05/01 21:46
 • 0
 • Share


2018/05/01 21:32
Nemanja Matic sköt årets mål

John Bradley-West, känd som Samwell Tarly i Game of Thrones, agerade prisutdelare när det var dags att utse årets mål. Vinnare blev Nemanja Matic för sin volley mot Crystal Palace.


 • 0
 • Share


2018/05/01 21:28
Mitchell: Ja, jag körde hit!

Demetri Mitchell är i Hearts på lån men han har körde ner till Manchester för kvällens gala.

“Jag har varit här sedan jag var en grabb. Att vinna ett pris för Man United betyder mycket, så jag körde ner, ja,” sa Mitchell i en intervju på scenen.

“När du går på lån växer du upp som människa. Jag tycker att jag har lärt mig mycket,” säger han om tiden i Hearts.

Mitchell var i somras med på försäsongsturnén till USA.

“Det var en fantastisk erfarenhet men lite överväldigande. Jag har lärt mig mer i Hearts.”


 • 0
 • Share


2018/05/01 21:23
Mitchell årets reservlagsspelare

Kvällens första pris har precis delats ut. Som väntat är det Demetri Mitchell som utses till Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year.


 • 0
 • Share


2018/05/01 21:03
Zlatan, Matic och Lingard

Galan rullar på och Zlatan Ibrahimovic hälsar i ett meddelande från Los Angeles att David de Gea borde prisas som årets spelare, “även om en målvakt inte ska vara årets spelare”. Spelarna har klivit in på scenen och Jesse Lingard håller med Zlatan, medan Nemanja Matic snackar om sin första säsong i United.


 • 0
 • Share


2018/05/01 20:53
Alla a-lagsspelare nominerade

Till priserna som går till årets a-lagsspelare i United – Sir Matt Busby Player of the Year (där supportrarna utser vinnare) och Players’ Player of the Year – är alla a-lagsspelare nominerade.

David de Gea tog hem Sir Matt Busby Player of the Year 2014, 2015 och 2016 och är med det ensam om att ha vunnit priset tre år i rad. I år skulle det vara en sensation om inte De Gea prisas för fjärde gången. I så fall blir han första spelare att vinna priset fyra gånger. Förutom De Gea är det bara Cristiano Ronaldo (2004, 2007 och 2008) som har prisats tre gånger.

Kandidater? Nej, egentligen inte. För mig är Jesse Lingard bästa utespelare. Egentligen är det väl bara Romelu Lukaku och Nemanja Matic som kan konkurrera.

Spelarnas pris är svårare att förutse. De Gea borde vinna, då han helt enkelt är bäst. Ibland kan det dock bli ett popularitetspris, där spelarna bestämmer sig för att hedra någon de tycker får för lite kärlek. I år nämns Ashley Young som en potentiell vinnare. Skulle Young prisas tycker jag att det är dags att lägga ner priset.

Förra året tog Ander Herrera hem supportrarnas pris (vilket väl var anledning att lägga ner supporterpriset, vi är visst inte bättre än spelarna) medan Antonio Valencia (för andra gången) tog spelarnas pris. Chris Smalling tog spelarpriset 2016 medan De Gea vann 2014 och 2015. I dagens trupp har även Michael Carrick vunnit spelarpriset medan Valencia tog båda prisen 2012.

 • 0
 • Share


2018/05/01 20:40
Chong, Garner och O’Connor nominerade

Årets unga spelare i United utses till Jimmy Murphy Young Player of the Year, döpt efter Sir Matt Busbys högra hand. Murphy var på många sätt hjärnan bakom Busby Babes.

Ledarstaben har nominerat ytterforwarden Tahith Chong, mittfältaren James Garner och försvararen Lee O’Connor till priset. Förr var det även ledarstaben som utsåg vinnaren medan det numer är supportrarna som röstar fram vinnaren (om inte omröstningen på Uniteds hemsida var för skojs skull). Personligen tycker jag att det gamla förfarandet var bättre.

Då det är omröstning torde Chong vara given spelare. Han är helt enkelt mycket kändare än kandidaterna. Ska priset gå till den bästa unga spelaren skulle det inte vara fel. En rimligare tolkning är dock att priset ska gå till juniorlagets bästa spelare. Då borde Chong inte vara aktuell, han har faktiskt bara startat fem ligamatcher för juniorerna (totalt nio juniormatcher och nio reservmatcher).

Jag lägger min röst på Garner, som har varit navet på mittfältet. Ofta jämförd med Michael Carrick är Garner en spelare som egentligen alltid är bra. Ovanligt jämn för en så ung spelare och den självklara lagkaptenen i juniorlaget nästa säsong (han har vikarierat vid flera tillfällen den här säsongen).

O’Connor är också en god kandidat. Många pekar på att laget har släppt in väldigt många mål. Det är sant, 33 insläppta på 22 matcher i ligan. Men många mål hör juniorfotbollen till och United var faktiskt laget som släppte in färst mål i ligan.

Förra året var det Angel Gomes som vann. I år har Gomes haft en tuffare säsong, med upprepade skador, och han har inte alls levt upp till de extremt höga förväntningarna, även om han då och då har briljerat.

Tidigare vinnare inkluderar Marcus Rashford (2016), Axel Tuanzebe (2015), Bojan Djordjic (2000), Wes Brown (1998 och 1999), Phil Neville (1994), Paul Scholes (1993) och Ryan Giggs (1991 och 1992).

 • 0
 • Share


2018/05/01 20:23
Tio mål nominerade

Totalt har tio mål nominerats till priset för årets Manchester United-mål, vilket per definition också är årets fotbollsmål alla kategorier. Jag pallar inte gå igenom alla de nominerade målen men Antonio Valencias kanon mot Everton i september, Jesse Lingards soloräd mot Watford i november och Nemanja Matics volley mot Crystal Palace i mars ska vara favoriterna.

Personligen lägger jag min röst på Lingard men jag tror att det blir Matic som prisas. Valencia har redan vunnit (2011/12), så han behöver inte prisas igen.

Förra året var det Henrikh Mkhitaryan som vann. Förutom Valencia har Anthony Martial (2016) och Juan Mata (2015) i dagens trupp vunnit priset tidigare. Wayne Rooney och Cristiano Ronaldo har prisats tre gånger var.

 • 0
 • Share


2018/05/01 20:10
Hamilton, Mitchell och O’Hara nominerade

Det första priset som ska delas ut är det som går till årets reservlagsspelare i United, Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year. Utdelning väntas ske klockan 21.10.

Mittfältaren Ethan Hamilton, vänsterbacken Demetri Mitchell och målvakten Kieran O’Hara är nominerade.

Reservlaget har gjort en bedrövlig säsong och de finns ingen enastående kandidat i år. Sett till prestation är Mitchell förmodligen bäst. Frågan är dock om han ens borde vara en kandidat, med tanke på att han har varit i Skottland på lån halva säsongen. Hamilton är den som har spelat mest (22 matcher för reservlaget och 8 i Uefa Youth League) men han är sällan mer än godkänd. Det lämnar då målvakten O’Hara, som har gjort en bra säsong.

O’Hara har dock bara spelat fyra matcher fler än Mitchell så jag lägger faktiskt min röst på Mitchell. Ska jag tippa så tror jag även att Mitchell är den som tar hem priset. Det är supportrarna som röstar och Mitchell är utan tvekan mest känd av de nominerade.

Förra året vann Axel Tuanzebe. Tidigare vinnare inkluderar Cameron Borthwick-Jackson (2016), Andreas Pereira (2015), Darren Fletcher (2003), John O’Shea (2002) och Nicky Butt (1994).

Updated: 2018/05/01 20:16
 • 0
 • Share


2018/05/01 19:48
Förra årets vinnare

Förra året höll United gala den 18 maj. Ander Herrera prisades då som Sir Matt Busby Player of the Year medan Antonio Valencia tog hem spelarnas pris. Henrikh Mkhitaryan sköt årets mål med en klackspark mot den blivande League One-klubben Sunderland.

Axel Tuanzebe tog hem priset som årets reservlagsspelare och Angel Gomes utsågs till årets unga spelare.

Av förra årets vinnare är det inte troligt att någon prisas i år också. Det skulle vara om Valencia sticker hem med årets mål. Herrera, Gomes och Tuanzebe är chanslösa medan Mkhitaryan inte ens är Unitedspelare längre.

 • 0
 • Share


2018/05/01 19:39
Player of the Year 2018

Det har blivit dags för Manchester Uniteds årliga Player of the Year-gala. De bästa spelarna i United (a-lag, reservlag och juniorlag) ska hyllas och dessutom ska årets vackraste mål koras.

Som traditionen bjuder är det fem priser som ska delas ut (enstaka år delas även ett hederspris ut).

Höjdpunkten – och avslutningen – på galan är då vinnaren av Sir Matt Busby Player of the Year. Det är priset till säsongens bästa Unitedspelare, framröstat av supportrarna. Alla a-lagsspelare är nominerade.
Även spelarna själva röstar fram årets spelare, där vinnaren utses till Manchester United Players’ Player of the Year.

Årets reservlagsspelare tilldelas Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year. Här är Ethan Hamilton, Demetri Mitchell och Kieran O’Hara nominerade.

Pris, Jimmy Murphy Young Player of the Year, delas även ut till årets unga spelare. Tahith Chong, James Garner och Lee O’Connor är de nominerade.

Dessutom ska årets bästa mål utses. Tio mål var nominerade, Jesse Lingards mål mot Watford, Nemanja Matics mål mot Crystal Palace och Antonio Valencias kanon mot Everton tillhör favoriterna.

 • 0
 • Share