Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför FA-cupfinalen 2018: Manchester United – Chelsea

Embed from Getty Images

Då var vi här. Det definitiva slutet på säsongen 2017-18 står för dörren och det med en FA-cupfinal som kan sägas bli avgörande för hur vi klassificerar säsongen när vi väl slår upp den i historieböckerna. Chelsea står i vägen för det som kan bli ytterligare en Mourinhosäsong innehållandes en trofé. Det är med andra ord inte bara ett, utan två, stukade lag som ska försöka rädda det som räddas kan på Wembley. 

Manchester United

Manchester United reste redan under onsdagen ner till den engelska huvudstaden för att i lugn och ro ladda upp inför årets FA-cupfinal. Man gjorde det med en skräll- och skadefri trupp, i alla fall på pappret. Trion Romelu Lukaku, Anthony Martial och Marouane Fellaini fanns alla med på resan ner. Frågan är om någon av dessa är redo för 90 minuter med tanke på de rapporter som kommit tidigare i veckan. Lika bra kan man se det som att man är en del av den trupp som reser ner för att vinna, och sedan även fira att man vunnit, FA-cupen. José Mourinhos presskonferens på fredagen kan ge besked i frågorna, samtidigt som han ju är benägen att upprätthålla en viss rökridå inför denna typ av matcher.

Embed from Getty Images

United avslutade säsongen i ligaspelet en förlust, en oavgjord och en seger. Är formen inför finalen god så har man gjort ett mästerligt jobb med att dölja den. United har sett håglöst, viljelöst och oinspirerat ut egentligen under hela våren om vi bortser från de så kallade stormatcherna. Nu när det vankas just en sådan match är det dags att plocka fram den där mentaliteten som innerst inne finns i det här laget. Mourinho har förstås huvudansvaret, men spelarna ska också kunna steppa upp nu när 90 minuter återstår innan sommarvilan.

Sergio Romero stod mot Watford, gjorde det bra och är cupmålvakt. Det betyder dock inte att han startar nu. David De Gea är given i målet och lika given känns de fyra framför. Även om Eric Bailly även han var bra mot Watford är det inget snack om att Antonio Valencia, Chris Smalling, Phil Jones och Ashley Young ger absolut lägst odds då det gäller att gissa backlinje. Det finns inga reella alternativ utom just Bailly och Luke Shaw och därmed är det lätt att räkna ut hur Mourinho resonerar. På mittfältet lär det bli ungefär lika skrällfritt. Nemanja Matic har inte synts till på sistone, men han fanns med i truppen som reste och är då given tillsammans med Paul Pogba och en lite pånyttfödd Ander Herrera.

Embed from Getty Images

På topp handlar allt egentligen om huruvida Romelu Lukaku är frisk nog att starta eller inte. Är han det flankeras han av Alexis Sánchez och Jesse Lingard. Är han inte det lär Marcus Rashford få visa varför han ska spela från start för England i Ryssland i sommar. En gissning är att Lukaku kan spela.

Möjlig startelva:

De Gea
Valencia, Smalling, Jones, Young
Herrera, Pogba, Matic
Lingard, Lukaku, Sánchez

Chelsea

Är Manchester United ett stukat lag är minsann Chelsea det också. Inget har gått Londonlagets väg denna säsong och det sannolika är att mästartränaren från ifjol, Antonio Conte, gör sin sista match vid rodret på lördag kväll. Verkligheten kom ikapp Chelsea i år. Detta efter en säsong där man inte behövde fokusera på spel i Europa och ligan samtidigt och där interna stridigheter mellan först Conte och Diego Costa och senare mellan Conte och David Luiz gjort sitt. Chelsea lär genomgå en smärre reform i sommar, men före det ska den här finalen städas av. Finns gnistan och glöden att vinna för Conte hos spelarna?

Embed from Getty Images

Chelsea avslutade säsongen synnerligen darrigt. Efter segern mot Liverpool den 6 maj har man kryssat hemma mot Huddersfield och förlorat borta mot Newcastle med klara 3-0. Detta i matcher då möjligheterna till en plats i nästa års Champions League åtminstone var hypotetiskt möjlig. Säger det något om Chelsea i maj 2018 eller är det som hos United en maskad finalform? Senaste besöket på Wembley, i semin mot Southampton blev åtminstone lyckosamt. Chelsea var bättre med 2-0 då.

Belgiens VM-målvakt Thibaut Courtois har haft en medelsäsong men är givetvis lika given som De Gea är i United när Conte tar ut sin elva. Trebackslinjen framför lär innehålla lagkaptenen Gary Cahill och Cesar Azpilicueta och en spelare till. Om det sedan är danske Andreas Christensen eller Antonio Rüdiger är oklart. Bägge har svajat under året och Christensen spelade när Chelsea föll mot Newcastle. Som wingbacks finner vi Victor Moses och Marcos Alonso. Alonso vilade sist men lär spela nu. N’Golo Kanté och Tiemoue Bakayoko lär sedan bilda mittfältsankare. Framåt då? Ja, Eden Hazard känns given och det gör väl egentligen Willian också. Frågan är väl egentligen vem som får förtroendet längst fram? Olivier Giroud har fått rätt mycket speltid sedan januari och kan tänkas gå före Alavaro Morata.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

Courtois
Christensen, Azpilicueta, Cahill
Moses, Kanté, Bakayoko Alonso
Willian, Hazard
Giroud

Historik

Manchester United har plusstatistik totalt sett men även i FA-cupen. Om man ser på hur lagen presterat på neutral plan är statistiken 3-4-2 med Uniteds siffror först. I FA-cupen i mars ifjol blev det respass för United mot just Chelsea med 1-0. I ligan denna säsong har det blivit en vinst och en förlust. I november blev det 1-0-förlust borta medan det hemma på Old Trafford blev seger med 2-1.

Visste ni att…

…José Mourinho vunnit FA-cupen en gång tidigare? Säsongen 2006-07 vann Chelsea finalen på Wembley efter att Didier Drogba gjort matchens enda mål i förlängningen.

Matchfakta

Manchester United
Chelsea

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, final
Tid: Lördagen den 19 maj 2018, 18.15
Plats: Wembley Stadium, London
Teve: Kanal 5, Eurosport Player, Dplay

Manchester United

Skador:

  • inga skador
Tveksamma:

  • Fellaini (muskel)
  • Lukaku (fot)
  • Martial (knä)
Avstängda:

  • inga avstängda
Position: 2:a25-6-768-2881
Bästa målskytt: Lukaku (16)
Disciplin: 64 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V18/4BournemouthBPL2-0
V21/4TottenhamNFA2-1
V29/4ArsenalHPL2-1
F4/5BrightonBPL0-1
O10/5West HamBPL0-0
V13/5WatfordHPL1-0

Chelsea

Skador:

  • Ampadu (fot, inget datum)
  • Luiz (knä, juni)
Tveksamma:

  • Drinkwater (ljumske)
Avstängda:

  • inga avstängda
Position: 5:e21-7-1062-3870
Bästa målskytt: Hazard (12)
Disciplin: 42 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V19/4BurnleyBPL2-1
V22/4SouthamptonHFA2-0
V28/4SwanseaBPL1-0
V6/5LiverpoolHPL1-0
O9/5HuddersfieldHPL1-1
F13/5NewcastleBPL0-3

United mot Chelsea

Totalt: 17974-53-52282-218
FA-cupen: 148-2-423-12
Neutral plan: 93-4-214-10
SENASTE MÖTENA
F2017-03-13BFA0-1
V2017-04-16HPL2-0
F2017-11-05BPL0-1
V2018-02-25HPL2-1
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
O2007-08-05NCS1-1[1]
O2008-05-21NCL1-1[2]
O2009-08-09NCS2-2[3]
V2010-08-08NCS3-1
[1] United vann 3-0 på straffar.
[2] United vann 6-5 på straffar.
[3] Chelsea vann 4-1 på straffar.

Domare: Michael Oliver

Assisterande: Betts, Hussin, fjärdedomare: Mason, videodomare: Swarbrick, extra videodomare: McDonough.
M
PL 2017/18:30101238
PL 2016/17:331110316
PL totalt:20266091963
Snitt (2016-18):3,40,030,100,38
Alla domare 2016/17:3,60,050,060,21
MVOF
Dömt United:261079
Dömt Chelsea:281585