Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Fred

Manchester United har landat den brasilianske mittfältaren Fred från Shakhtar Donetsk för en summa runt 50 miljoner pund. Affären innebär att United nu har ytterligare ett alternativ på det centrala mittfältet efter Michael Carricks avisering om pension. Ett alternativ som potentiellt kan vara av yttersta världsklass.

Jag är väldigt glad. Jag är så glad att vara här och att få möjligheten att spela för den här klubben. Det är en enorm klubb med en fantastisk historia och det är en riktig ära att få prestera för dem. Jag är bara så glad att ha kompletterat den här övergången och nu ser jag fram emot att spela för klubben.
Fred i en intervju med MUTV efter att övergången till United offentliggjorts.


Biografi

Fred eller rättare sagt Frederico Rodrigues de Paula Santos föddes den 5 mars 1993 i Belo Horizonte, alltså dryga året innan Brasilien bärgade sitt fjärde VM-guld via straffar mot Italien 1994.

Fred inledde 2003 sin fotbollskarriär på organiserad nivå som tioåring i Atletico Mineiro. Han blev kvar i klubben under sex års tid innan flyttlasset gick vidare till Porto Alegre där han spenderade två säsonger. Slutligen landade Fred i Internacional där han fick sitt stora genombrott på seniorlagsnivå. 2011 blev han som artonåring uppflyttad till seniortruppen, det dröjde dock till 2012 innan Fred fick sin allra första chans i A-laget. Internacionals trupp bestod vid denna tidpunkt av etablerade namn som Juan, Andrés D’Alessandro, Diego Forlán, Jô och Leandro Damiao, dessutom fanns flera blivande klasspelare som Alisson, Juan Jesus, Oscar och Otávio i klubben.

I den tuffa konkurrensen slog Fred igenom med dunder och brak. När säsongen 2012 avslutades kunde det konstateras att Internacional hade slutade på en medioker tionde plats i ligan, men samtidigt hade de vunnit Recopa Sudamericana. I truppen fanns två tydliga utropstecken som under säsongen stuckit ut extra: Oscar (som imponerade så pass att Chelsea pungade ut 32 miljoner euro under sommaren) och Fred (som spelade 28 ligamatcher och gjorde 6 mål).

Embed from Getty Images

Året 2013 skulle visa sig bli än mer lyckosamt för Freds del. Efter en pigg start på säsongen försvarade Internacional sin titel i Recopa Sudamericana. Den 26 juni halade sedermera Shakhtar Donetsk fram plånboken och slantade upp 15 miljoner euro för att signera den brasilianske mittfältaren.

”Jag känner till Shakhtar väldigt väl, det är en stor klubb. Jag har följt deras utveckling i Europa och jag är väldigt lycklig över övergången. Mitt mål är att slå mig in i startelvan och vara en bidragande faktor i Champions League. Jag vill göra mitt bästa för att hjälpa klubben till framgångar och fullfölja deras drömmar om att vinna Champions League.”
Fred om övergången till Shakhtar Donetsk.

Debuten i den ukrainska storklubben skedde i en cupmatch mot Chornomorets Odesa och blev en smärre succé. Shakhtar matchen med 3-1 och Fred blev stor hjälte med sina två mål. Säsongen flöt sedermera på och Shakhtar vann ligan i sedvanlig ordning. Freds drömmar om att spela Champions League uppfylldes, men drömmen om vidare avancemang skrotades efter en tredjeplats i Grupp A bestående av Manchester United, Bayer Leverkusen, Real Sociedad och Shakhtar.

Embed from Getty Images

När säsongen 2014 skulle sparkas igång blev Shakhtar och staden Donetsk allt mer drabbade av den ukrainska krisen. Delar av Ukraina hade blivit till en krigszon och Fred var en av flera spelare (utöver Fred även Douglas Costa, Dentinho, Alex Teixiera, Ismaily och Facundo Ferreyra) som vägrade återvända till klubben efter sin semester. På Shakhtars hemsida gick klubbens ägare, Rinat Akhmetov, ut med varningar gentemot spelarna om deras skyldighet att ekonomiskt kompensera Shakhtar ifall de inte dyker upp, eftersom de är kontrakterade av klubben. För att få spelarna att återvända garanterade Akhmetov även deras säkerhet, att klubben inte kommer ta några som helst risker när det kommer till boende, träningar och matcher.

Spelarna återvände tillslut – alla utom Ferreyra som lämnade klubben på lån till Newcastle. Klubben var dock i fortsatta spillror. De tvingades lägga sina hemmamatcher på Arena Lviv i västra Ukraina samtidigt som de fick träna i Kiev. Detta eftersom Donbass Arena i Donetsk blev utsatt för artilleribeskjutning vid två tillfällen under hösten 2014. Oroligheterna och allt resande verkade drabba Shakhtars fotbollsmässiga prestationer negativt. I ligaspelet fick de se sig besegrade tabellmässigt av Dynamo Kiev. I Champions League blev det dock avancemang från gruppspelet, men uttåg i åttondelsfinalen efter förlust med 7-0 över två matcher mot Bayern München. Trots all problematik hade Fred börjat göra sig ett namn på fotbollskartan. Något som gav utdelning i form av landslagsuttagningar för Brasilien.

Om 2014 var ett problematiskt år så blev 2015 än svårare på ett individuellt plan för Fred. Säsongen 2015/2016 började annars på ett fantastiskt sätt för Fred när han blev uttagen i den brasilianska truppen som skulle ta sig an Copa América. Som ersättare för den skadade Luiz Gustavo fick Fred starta två gruppspelsmatcher. Brasilien tog sig vidare till slutspel men fick lämna turneringen redan i kvartsfinalen.

Embed from Getty Images

I samband med Copa América blev Fred ertappad med förbjudna preparat (Hydrochlorothiazide) i kroppen under en dopningskontroll. Preparatet som fanns i brassens blod var av prestationshöjande karaktär och ledde slutligen till två års avstängning från all landslagsfotboll, trots att Fred enligt egen utsago straffades oskyldig. Straffet utfärdades av FIFA och Conmebol och gällde enbart landslagsfotboll. FIFA utvidgade sedermera avstängningen 2016 till att gälla all fotboll, vilket ledde till att Fred även fick avstå Shakhtars matcher under 4 månaders tid.

”Jag har aldrig använt någon olaglig substans och det kommer jag bevisa för de behöriga myndigheterna. Jag har en ren karriär och allas stöd.”
Fred om dopningsavstängningen.

Trots avstängningen så har Fred fortsatt prestera i Shakhtar Donetsk samtidigt som han fått se sin ena landsman efter den andra lämna klubben för äventyr i de större europeiska ligorna. På senare år fick de stora klubbarna även upp ögonen för Fred på allvar. Efter flertalet rykten under det senaste året valde brassen tillslut att skriva på för Manchester United. Med sig i bagaget från Ukraina har han tre ligatitlar, tre cuptitlar samt fyra Super Cup-titlar. Fred är helt enkelt en man som gjort till sin vana att vinna titlar.

Fred

Namn: Frederico Rodrigues de Paula Santos
Född: 1993-03-04, i Belo Horizonte, Brasilien
Längd/vikt: 169 cm/64 kg
Position: central mittfältare
Till United: 2018-06-21, från Shakhtar Donetsk, 47 000 000 pund
Titlar:

  • ukrainska ligan (3): 2014, 2017, 2018
  • ukrainska cupen (1): 2018
  • ukrainska supercupen (2): 2013, 2015

Landslagskarriär

Det har redan snuddats vid landslagskarriären i biografin och faktum är att Freds landslagskarriär inte sträcker sig särskilt långt. 2013 debuterade han för Brasiliens U20-landslag och under 2013 och 2014 blev det ytterligare två matcher innan han kallades in i A-landslaget. 2014 skedde seniordebuten och året därpå spelade alltså Fred Copa América och blev sedermera avstängd för doping.

Embed from Getty Images

Dopningsavstängningen bidrog till att Fred inte fick chansen i landslagsdräkten igen förrän 2018. Med ytterligare två landskamper i bagaget var Fred ett hett alternativ för en startplats på brassarnas centrala mittfält i VM men en fotskada strax innan premiären satte käppar i hjulen. Fred fick sitta på avbytarbänken i match efter match och efter Brasiliens sorti i kvartsfinalen mot Belgien berättade förbundskaptenen Tite att Fred inte återhämtat sig tillräckligt för att vara spelbar. Ett tufft slag för Fred som trots tuff konkurrens förmodligen hade fått en hel del speltid ifall han varit hel och frisk.

Koppling till Manchester United

Egentligen finns det inga tydliga kopplingar mellan Fred och Manchester United. Fred själv anser att han kommit till en av världens största klubbar, en klubb han ofta valde att representera i tv-spel som ung. I övrigt har Manchester United och brasilianska spelare inte alltid gått hand i hand. Vi minns flertalet spelare som spåddes lysande framtid i United-tröjan men floppade i både mindre och större utsträckning, antingen omgående eller över längre tid. Spelare som Kleberson, Anderson, Rodrigo Possebon och tvillingarna Da Silva hade samtliga potentialen att kunna bli bärande fundament i klubben.

”När du är en bra spelare och en briljant mittfältare som han är kommer han göra bra ifrån sig. Han kommer vara bra för Manchester United och Manchester United kommer vara bra för honom.”
Rivaldo om Freds övergång till Manchester United

Idag återfinns Andreas Pereira i truppen, en spelare som även han har en skyhög potential. Annars kan vi konstatera att ett antal spelare och ledare pratar portugisiska vilket förhoppningsvis kan underlätta Freds acklimatisering. Att José Mourinho är en av dessa kan givetvis vara en nyckel för att få Fred att känna sig hemma på Old Trafford.

Karriär

InternacionalMatcherMål
2012 [1]25 (3)6
2013 [1]51
Totalt Internacional30 (3)7
Shakhtar DonetskMatcherMål
2013/1422 (9)4
2014/1519 (16)1
2015/16232
2016/1728 (1)4
2017/1836 (1)4
Totalt Shakhtar128 (27)15
KlubblagMatcherMål
2012-2018158 (30)22
LandslagMatcherMål
Brasilien4 (4)0
Brasilien U23 [2]40
Brasilien U20 [2]30

# [1] Endast ligamatcher. Exkluderar inhemska cupmatcher och regionala mästerskap.
# [2] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

Som så många andra talangfulla brasilianare är Fred i grund och botten en offensiv spelare. Under åren hemma i Brasilien figurerade han nämligen främst som offensiv mittfältare eller släpande anfallare. En nummer tio helt enkelt. När Fred anslöt till Shakhtar såg den rumänske managern Mircea Lucescu egenskaper hos Fred som tidigare inte framhävts i så stor utsträckning – hans defensiva egenskaper.

Under Lucescus vingar formades Fred allt mer till en box-till-box-mittfältare. En roll som passat honom som handen i handsken. Oftast har han haft en position där han deltagit både offensivt och defensivt i Shakhtar, men i vissa matcher har han även använts som en av två defensiva mittfältare i ett 4-2-3-1-system.

Embed from Getty Images

”Jag ska springa mitt snabbaste och jobba mitt hårdaste för att skriva historia för klubben och fansen.”
Fred efter övergången till Manchester United offentliggjorts.

Som spelare är Fred en hårt arbetande mittfältare som i övrigt besitter en allsidig egenskapsrepertoar. Han besitter två fina fötter, även om vänsterfoten prioriteras först, som han mer än gärna använder för att slå avgörande passningar eller avlossa långskott. Dessutom använder han gärna sin fina teknik för att ge sig iväg på resoluta dribblingsräder, något som oftast ger lyckat resultat. I förra säsongens upplaga av Champions League lyckades han nämligen med 95% av sina dribblingsförsök, vilket visar att brassen är en av världens främsta när det gäller att utmana sina motståndare.

Defensivt är han trots sin ringa storlek riktigt jobbig att möta som motståndare. För trots att han inte är i närheten av Pogba, Matic eller Fellaini när det gäller storlek så är han stark, aggressiv och ettrig i sitt försvarsspel. Just aggressiviteten är något som framhävs som både en styrka och en svaghet hos Fred. För även om han vinner många dueller så träffar han inte alltid boll i sina tacklingsförsök. Förra säsongen ådrog han sig nämligen 13 gula och ett rött kort på 19 matcher.


Källor: Goal, Independent, Manchester Evening News, Muss.se, [2], Sky Sports, Sun, Transfermarkt, Wikipedia [se], Wikipedia [en]
Res med oss till Manchester!