Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Liverpool 1-4

Träningsmatch nummer fyra är avklarad, och trenden på kryss är nu bruten. Tyvärr inte med att det blev en seger, då ett Liverpool med mer eller mindre hela sin A-trupp vann över ett United som satsade på fembackslinje och kontringar.

“Det finns inga vänskapsmatcher mellan de här båda”, försökte Viaplays kommentator Henrik Strömblad hävda när det gått sisådär 89 minuter. Han måste missat vad som hänt i matchen, för detta var definitionen av en träningsmatch, och en meningslös sådan, i alla fall från Uniteds sida.

Vi går igenom det viktiga från matchen nedan och försöker hitta det positiva, men pratar också om en spelare som har det tufft.

Pereira och hans frispark

Ett par spelare kommer ifrån den här matchen med ett helt okej betyg, den jag tänker på i första hand är Andreas Pereira. Han har imponerat i de tidigare matcherna också, och idag satte han tonen direkt genom att tidigt gå in i en stenhård duell med James Milner som slutade med frispark för United och en liten knuff i Milners rygg från Pereira, som för att markera att “du, här är jag”. Sedan fortsatte han spela ett bra defensivt mittfältsspel, med betydligt modigare passningsförsök än någon av hans kollegor på samma position ens var i närheten av.

Embed from Getty Images

Men idag är det ju en sak vi skall fokusera på, och den hände efter dryga halvtimmen. Nämligen när Andreas Pereira gjorde både David Beckham och Cristiano Ronaldo stolta med sin utsökta frispark som gick in i första krysset – stenhårt och med precision.

Det var en frispark som kom lite från ingenstans, bara tre minuter efter att Liverpool tagit ledningen genom en straff de fick när Mohamed Salahs högerben vek sig efter att hans vänsterfot fått sig en spark, och den var underbar.

Många Unitedspelare har försökt de senaste åren, och jag trodde inte att en kille som Alexis skulle släppa det här läget till någon annan. Tack och lov gjorde han det, och tack och lov tog Pereira chansen att sätta den.

Man skall inte dra för stora slutsatser av en försäsong, men om Andreas Pereira blir utlånad blir jag både ledsen och förvånad. Han förtjänar en plats bland Uniteds mittfältare, inte nödvändigtvis så att han skall gå in som ordinarie, men som Uniteds trupp ser ut nu är han definitivt en av de som aspirerar på en plats – särskilt när Mourinho bekräftat att Matic missar inledningen av säsongen.

Fosu-Mensah måste få fler chanser

En till som man inte skall dra för stora slutsatser om, men som jag tycker borde ha spelat sig till en chans att vara en del av truppen, är Tim (som han tydligen skall kallas numera) Fosu-Mensah.

Holländaren spelade till höger i mittbackstrion, och överglänste i mina ögon Bailly som spelade innanför honom, och även Tuanzebe som spelade till vänster. Det ryktas mycket om Harry Maguire in till United, i mina ögon skulle det vara pengar rakt ner i sjön då den kompetens han besitter redan finns i ett flertal av Uniteds mittbackar.

Tyvärr visar detta på en av Mourinhos svagheter, han har svårt att omvärdera en spelare han har i truppen. Var en ung spelare (säg, Fosu-Mensah) i behov av utveckling någon annanstans för två år sedan, då är han det nu också (verkar det som att Mourinho tänker). Han har svårt att se när spelare har tagit kliv, vilket jag tror är en av anledningarna till att han aldrig blir långvarig i klubbar. Detta måste ändras, med Pereira ovan och Fosu-Mensah här måste han inse att de nu är redo för roller i Uniteds A-trupp. Måhända inte som förstaval, men de är mer än kompetenta för att vara med i rotationssystemet.

Debut av Fred

Fred fick göra debut i Manchester United när han kom in med 20 minuter kvar. Det måste så klart påpekas, även om det inte blir en lång punkt. Liverpool gjorde 3-1 när han varit på plan i några minuter och United hade inga krafter att ta sig in i matchen och formera en jakt på reducering och kvittering, istället gjorde Liverpool 4-1.

Embed from Getty Images

Det märktes av att det var längesedan Fred spelade en fotbollsmatch, och att det var hans första i United. Han sprang en hel del men hamnade inte helt rätt i positionsspelet. Men det är sådant som kommer, så vi räknar med att Fred kommer göra det bra när han kommer in i det.

McTominay har det tungt

En som inte har en rolig försäsong är Scott McTominay.

Skotten tog sig in i A-truppen förra säsongen tack vare att Andreas Pereira tvingade iväg sig själv på lån, och efterhand fick han också Mourinhos förtroende. Men som det ser ut just nu spelade han mest på inspiration under förra säsongen, för just nu har han problem med det mesta förutom huvudspelet som jag ser det.

Andra säsongen är ofta tuff, men den kan bli extra tuff för McTominay då Fred kommit in, Fellaini till slut valde att förlänga och Pereira imponerar. Det gäller för den gode Scott att borra ned huvudet och fortsätta kämpa, så hoppas vi han hittar tar ett par kliv och gör sig själv till en konkurrent på Uniteds mittfält.

Sista noteringar

  • United fick två straffar emot sig, och även om ingen av dem var helt klockren så går det inte heller att hävda att de var helt fel, inte som dagens fotboll ser ut i alla fall. Visserligen var det en Demetri Mitchell som lär gå på lån eller på sin höjd kommer spela i reservlaget som drog på sig den första, och en svag Ander Herrera som drog på sig den andra – ingen av de spelarna som lär vara helt ordinarie under säsongen. Men oavsett, det måste bli bättring där.
  • Chris Smalling skulle spelat, Luke Shaw suttit på bänken och Eric Bailly på läktaren enligt informationen vi fick. Det slutade med på minuter för den redan skadade Bailly, Chris Smalling utanför laget på grund av att han skadade sig under uppvärmning och att vi knappt vet var Luke Shaw var. Rörigt värre.
  • Mourinho är inte glad på många spelare, bland att Martial och Valencia. Läs hans presskonferens här.
Res med oss till Manchester!