Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The Big Blogg Season Preview

Embed from Getty Images
Timman är slagen. Manchester United inleder i kväll jakten på #21 och man gör det med förberedelser som varit allt annat än optimala. En ung och skadad backuphögerback, en medioker tredjemålvakt och en mittfältare som gör sin första säsong i England är det enda som räknats in på pluskontot, trots att både Mourinho och fansen velat ha mycket mer.
Men det går så klart att vinna titlar utan att göra allt för stora omskakningar av den befintliga truppen. United har också på papperet en förstaelva som borde kunna ta hem Premier League så det stora problemet är givetvis inte bristen på in- eller utaffärer. Nej, den enorma elefanten i rummet som egentligen är en mammut men som Mourinho inte låtsas om, är ju just Mourinhos spelfilosofi. Så länge han använder sig av den här typen av pragmatism medan andra lag satsar offensivt kan vi inte räkna med mer än 1-0 eller 0-0 ens i en hemmamatch mot Leicester.
Så ser det ut och så ser det ända till den dagen José lägger managerjumpern i byrålådan.
När bloggen gör det återstår att se, men gissningsvis är vi kvar aningen längre än José är kvar på ett jobb han inte vill ha. Så nu låter vi oss själva ställa både frågorna samt bjuda på svaren till en rad intressanta spörsmål inför säsongen 2018/2019.
 
Spontan känsla inför säsongsstarten av försäsongen att döma? Medvindseufori eller motvindsmelankoli?
Lisa: Motvindsmelankoli, desvärre. Men jag vill GÄRNA bli motbevisad. Tänk vad drömmigt att få samma ligastart som förra säsongen? Precis vad jag hade behövt nu känner jag.
Mats: Det vore att ljuga likt Ed Woodward och hans watch-this-space-uttalande att påstå att medvind och eufori är en sammansättning jag skulle använda för att beskriva mina känslor till United så här timmarna innan kickoff. Men vi har varit här förut, även under Den Gamles ledning, och United-mot-världen-inställningen har burit hela jävla äppelträdgårdar med frukt förut. Den stora skillnaden gentemot tidigare är förstås Fergie > Mourinho. Portugisen är ingen trollkarl längre – och har väl egentligen inte varit det någon gång heller.
 
Diogo, Grant och Fred in och Blind ut. Det är allt av värde i Uniteds transfersommar. Reaktion?
Mats: Om det är så att Mourinho efter de tidiga köpen bara varit ute efter en mittback är det i sig märkligt i kubik. Vi har fortfarande ytterbackar som fortfarande är yttermittfältare och dessutom är typ 35 år gamla båda två och det är ingenting annat än skandalöst. Vi har fortfarande spelare som Fellaini, Rojo och Darmian kvar. Det är skandalöst. Annars är jag inte så himla orolig över mittfältet eller anfallet, förutsatt att det sker en skjuts i utvecklingen på Rashford igen. Det är dags nu. Däremot är jag orolig för att det kan se lika ofarligt ut som det gjort länge nu. Och då spelar det egentligen ingen roll vilka vi köper eller inte köper. Ett misslyckat transferfönster är också ett transferfönster. Ju.
Lisa: Min reaktion är väl att vi värvat bra, men inte tillräckligt, och samma med försäljning av spelare. Jag vet för lite om Fred för att ha några ordentliga förväntningar, men han är definitivt en spelare värvad för en potentiell startplats, medan Dalot och Grant är värvningar för framtiden. Klokt, men som sagt inte tillräckligt. Är nöjd med försäljningen av Blind, men tycker samtidigt att det absolut finns fler spelare i truppen som inte håller måttet.
 
José Mourinho har gnällt hela sommaren, men plötsligt säger han att United är förberedda inför säsongen. Var står du i Mourinhofrågan?
Mats: Han vill inte vara kvar och jag vill inte att han är kvar. Det känns fortfarande inte som att det finns någon långsiktighet utan att det i stället fortsätter vara så som jag fruktade att det skulle bli i samband med Di Maria in och Welbeck ut, då Manchester United v. 2.0 bildades. Glazyrerna nöjer sig helt enkelt med stora sponsoraffärer och sponsorerna fortsätter komma så länge United tar sig till Champions League. That’s it. Allting annat är en bonus. Och Mourinho kan och bör trots allt leda United till en topp fyra även nästa säsong, de kukiga förutsättningarna till trots. Alles gut i företaget Adidas Manchester United. Det här förutsätter förstås att han blir kvar säsongen ut, vilket inte är hugget i sten på något sätt.
Lisa: Jag slits mellan mitt ogillande inför att sparka en tränare under en påbörjad säsong, och mitt ogillande av Mourinho och det mesta han sysslar med. Är sjukt less på honom redan och säsongen har inte ens börjat. Just nu är det hans keffa attityd och allmänt pissiga uttalanden som stör mig mest, men så fort de oavgjorda matcherna mot Burnley och Huddersfield börjar trilla in i takt med defensiva byten i minut 72 vid underläge kommer hans taktiska beslut vara föremål för mitt hat. Jag är ganska ordentligt trött på honom, och det skulle faktiskt inte förvåna mig ifall han inte håller säsongen ut, om det nu blir så att resultaten inte infinner sig.
 
Varför vinner United inte ligan i år heller? 
Mats: Inte för att grundtruppen är för dålig eller ens att grundfilosofin (den som handlar om att inte anfalla om det inte absolut är nödvändigt) är för blek, utan för att city är för bra. Jag är nöjd med topp fyra. Jag är en Glazyr.
Lisa: Tror tyvärr det beror på både Citys framfart och vår egen bristande förmåga. Ledsen att säga det, men tror faktiskt att detta är säsongen då City för första gången försvarar sin ligatitel från fjolåret, samtidigt som vi har 2-3 medelmåttor för mycket bland våra främsta 16 spelare för att på allvar ge oss in i något titelrace.
 
Förra säsongen var det Lingard, men vem blir den Unitedspelare som tar störst kliv framåt nu?
Mats: Jag både hoppas och tror att Vigge får en nyckelroll. Jones och Smalling är Jones och Smalling och Bailly, trots att han är så cool, klarar inte av att inte vara skadad. Vi såg i VM vad Lindelöf klarar av mot världsklassmotstånd och med en säsong i ryggen bör han komma med ett helt annat självförtroende till den här starten. Sen har vi så klart Alexis. Han lär inte ta så värst många kliv framåt jämfört med sin egen högstanivå. Däremot bör han nå högre toppar än han gjorde under våren och träningsmatcherna har lovat gott.
Lisa: Av de yngre tror jag Pereira är den som kommer ta det största klivet framåt, och jag hoppas att även McTominay kan fortsätta utvecklas (kanske som mittback?) Jag gillade det jag såg av honom förra säsongen och till denna har han ju vuxit ytterligare. Av de redan etablerade spelarna hoppas jag mycket på Bailly, bara han får vara hel, och som alltid, mannen jag aldrig kommer ge upp hoppet om: Luke Shaw. Nu är det dags, Lukie. Last chance to shine.
 

Och så var det ju det här med sexgungorna.. vem besitter den mest markanta sexgunge-auran av nyförvärven? Valencia är givetvis fortfarande ohotad etta på området, men kan någon av de nya tillskotten utmana?
Lisa: En bloggläsare som ville vara anonym (vi kan kalla honom Björn Appelgren) uppmärksammade undertecknad på att Mourinho har en gigantisk ring på fingret, mer lik något som kan tänkas finnas i E-Types Vikingsamling än det dekorativa smycke han försöker låta det passera som. Tror mitt fokus kommer ligga på Mourinhos “ring” snarare än sexgungorna denna gång. Mats, vad tycker du? Vem dinglar högst?
Mats: Fred anlände som bekant till sitt nya hemland med inte mindre än tre resväskor, vilket någon skjutjärnsjournalist uppmärksammade i Englands mest respektabla nyhetsförmedlare, så möjligheten finns att han hört talas om Antonios källarstatus och medtog attiraljer för att utmana. Brassen känns också som en liten ulv med sitt breda leende och sin smyckesaura. Josés ring kan nog trots allt komma att blekna i sammanhanget.