Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna: Chamberlain, Ramsey, Bentley, Harris och Greenwood

På söndag är det dags. Manchester Uniteds nystartade damlag gör sin första tävlingsmatch, mot inga mindre än Liverpool i FA WSL-cup. Vi kommer under veckan närmare presentera samtliga spelare i damlaget, samt tränare Casey Stoney. I denna artikel finner ni information om de fem första spelarna.

Siobhan Chamberlain

Chamberlain är lagets äldste spelare med sina 34 år (fyller 35 den 15 augusti), och faktiskt den ende född på 80-talet. Den näst äldste spelaren i laget är hela åtta år yngre än henne.

London är Chamberlains födelseort och det var i Chelsea hon inledde sin målvaktskarriär innan hon i tur och ordning representerat Fulham, Birmingham, Bristol, Chelsea (igen), Vancouver Whitecaps, Bristol (igen), Arsenal, Notts County (lån) och slutligen Liverpool innan hon nu äntligen hamnade hos oss i Manchester United.

Under tiden i Birmingham fick Chamberlain göra sin a-landslagsdebut, detta efter att tidigare ha spelat i de olika ungdomslandslagen. I landslaget har hon mestadels varit reservmålvakt men trots det har hon kommit upp i respektabla 50 landskamper och har bland annat vaktat målet i kvartsfinaler i både VM och EM (så sent som 2017).

Embed from Getty Images

Som synes är Chamberlain en mycket erfaren målvakt, och med tanke på vilka övriga målvakter United värvat är det inget snack om att hon kommer vara given som förstemålvakt, samtidigt som hon kommer att fungera som mentor för de talangfulla reservmålvakterna Fran Bentley och Emily Ramsey.

Chamberlain beskriver sig själv som en person som är dålig på att slappna av privat. Hon vill helst alltid vill ha något att göra, även om det är lugna saker som att gå ut och äta eller shoppa. Hon har också skaffat sig en rutin som gränser till skrock, då hon alltid vill ha sin vattenflaska på vänster sida av sitt mål. Ironiskt nog kom det sig av att hon ofta fick frågan om hon hade någon speciell grej hon måste göra före en match, och tröttnade på att svara nej. Då hittade hon på en sak, som sedan blev något hon måste göra.

Casey Stoney beskriver Chamberlain som ”en riktig lagspelare och väldigt driven individ. Tänkaren i laget.”

Siobhan Chamberlain

Namn: Siobhan Rebecca Chamberlain
Född: 1983-08-15, i London, England
Längd: 180 cm
Position: målvakt
Till United: 2018-07-13, från Liverpool
Andra klubbar:

 • Chelsea (1999-2003)
 • Fulham Women (2003-2004)
 • Birmingham City (2004-2005)
 • Bristol City (2005-2007)
 • Chelsea (2007-2010)
 • Vancouver Whitecaps [CAN] (2010)
 • Birstol City (2010-2013, 42/0)
 • Arsenal (2014-2015, 2/0)
 • Notts County Ladies (lån) (2015, 2/0)
 • Liverpool (2015-2018, 39/0)
Landslag: 50 landskamper/0 mål för England

Emily Ramsey

Emily Ramsey är en blott 17 år gammal målvakt som är tänkt för framtiden, nu är hon med för att se och lära under Siobhan Chamberlain, något hon verkar trivas med då hon precis som Chamberlain hämtades från Liverpool. Faktum är att flytten hit till United är en återkomst, hon inledde karriären i Manchester United men tvingades 2017 lämna då hon var blev för gammal för att spela ungdomsfotboll och United som bekant inte startade sitt damlag förrän nu 2018.

Casey Stoney säger att ”Emily kan nå vad hon vill och vi kommer ge henne förutsättningarna för att nå dit”.

Just i detta nu är hon representerar England i U20-VM. Det är dock bänken som gäller för henne, hon är trots allt tre år yngre än de äldsta spelarna.

Hon har även representerat England i alla yngre landslag.

Emily Ramsey

Namn: Emily Ramsey
Född: 2000-11-16, i England
Position: målvakt
Till United: 2018-07-13, från Liverpool
Andra klubbar:

 • Liverpool (2017-2018, 0/0)
Landslag: upp till engelska U20-landslaget

Fran Bentley

Målvakten Fran Bentley är även hon en Manchester United-produkt, som spenderade sex säsonger hos oss innan hon 2016 lämnade för att gå till Manchester City. Efter två år i Citys ungdomslag har hon nu kommit hem igen för att utvecklas under Casey Stoney med Siobhan Chamberlain som mentor.

Bentley vann FA Girls Youth Cup och FA Development Cup med City förra året men vill nu alltså försöka slå sig in i Uniteds A-lag.

Stoney om Bentley: ”Hon har en suverän karaktär och har enorm potential.”

Fran Bentley

Namn: Fran Bentley
Född: 2001-06-26, i England
Position: målvakt
Till United: 2018-07-13, från Manchester city
Andra klubbar:

 • Manchester city (2017-2018, 0/0)
Landslag:

Martha Harris

Martha Harris är 24 år gammal (25 den 19 augusti) och kommer från en fotbollsfamilj där så gott som alla någon gång spelat för eller tränat Lincoln. Hon inledde karriären i just Lincoln Ladies (en klubb som senare blev Notts County och nu är nedlagd), med seniordebuten avklarad en vecka efter att hon hade fyllt 18 år. Hon var sedan med i det engelska landslag som slutade tvåa i U19-EM 2013 och har representerat England upp till U23-nivå, men aldrig fått chansen i A-landslaget.

Det var 2013 som etablerade hon sig på allvar i Lincoln, och hon var så framstående att Liverpool hörde av sig och hon fick chansen där. Under sin första säsong i Liverpool blev hon engelsk mästare och dessutom fick hon äran att bli första spelare att utses till årets unga damspelare av PFA. Ett par år senare utsågs Harris till årets spelare i Liverpool.

Embed from Getty Images

Därefter har karriären bromsats en aning av diverse skador, men nu är hon tillbaka i fullt slag för att utmana om en plats i Uniteds damlag.

Harris är primärt högerback, men klarar sig även dugligt till vänster och som mittback.

En kuriositet är att Martha Harris storasyster Meg är gift med Uniteds huvudtränare Casey Stoney. En annan kuriositet är att Harris har en tvillingsyster.

Casey Stoney har sagt så här om Harris: ”Hon har haft några fantastiska säsonger som ytterback, och ger rejält med energi till vårt lag. En av de bästa en-mot-en-försvararna som finns.”

Martha Harris

Namn: Martha Harris
Född: 1994-08-19, i England
Position: högerback, mittback
Till United: 2018-07-13, från Liverpool
Andra klubbar:

 • Notts County Ladies (2012-2013, 16/0)
 • Liverpool (2014-2018, 43/0)
Landslag: upp till engelska U23-landslaget

Alex Greenwood

Vi har kommit till att presentera Manchester Uniteds lagkapten; Alex Greenwood.

Alex Greenwood är snart 25 år gammal och härstammar från Liverpool, där hon inledde sin fotbollskarriär i Everton. A-lagsdebuten kom i augusti 2010 och det dröjde inte länge innan hon spelat till sig en ordinarie plats. 2012 utsågs hon till årets unga spelare i England.

Greenwood är en naturlig ledare som varit landslagskapten på ungdomsnivå, och 2014 kom också a-landslagsdebuten. Det året gick hennes klubblag (fortfarande Everton i det läget) till final i FA-cupen, men åkte också ur högstadivisionen i ligan. Eftersom hon ville ha bästa förutsättningar för att behålla sin landslagsplats bad hon klubben om att få lämna, något de gick med på. Flytten gick till Notts County, och det var en lyckad flytt för Greenwood som var med i det engelska landslag som tog brons i VM 2015.

Greenwood flyttade efter en säsong i Notts County sedan hem till Liverpool, men nu för att spela för Liverpool. Efter ett par säsonger där blev det så Manchester United för Greenwood.

Embed from Getty Images

Alex Greenwoods primära position är som vänsterback, men kan även kliva in som mittback eller ta klivet fram till vänster mittfält. Hennes främsta styrka är den utmärkta vänsterfoten, som tillhör de allra bästa i sporten. Räkna med att hon kommer vara den som slår frisparkar och hörnor för United, och att hon med sina utmärkta inlägg kommer bidra med många assist.

Casey Stoney är naturligtvis nöjd med att ha fått in Greenwood: ”Att signera Alex var väldigt viktigt för oss. Hon är en erfaren landslagsspelare och har en av de bästa vänsterfötterna i sporten, och det kommer vara vitalt i vårt spelsätt.”

Alex Greenwood

Namn: Alex Greenwood
Född: 1993-09-07, i Liverpool, England
Längd: 168 cm
Position: vänsterback, vänstermittfältare
Till United: 2018-07-13, från Liverpool
Andra klubbar:

 • Everton (2010-2014, 38/1)
 • Notts County Ladies (2015, 14/1)
 • Liverpool (2016-2018, 32/5)
Landslag: 27 landskamper/2 mål för England