Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Allt du behöver veta om Casey Stoney

Manchester United v Chelsea - Barclays FA Women's Super League
Den 8 juni 2018 meddelades att Casey Stoney anställdes som första huvudtränare för Manchester Uniteds professionella damlag. Stoney får nu i uppdrag att bygga ett lag från grunden, med målet att föra Uniteds damlag till högstadivisionen och sedan mycket längre än så.

Jag är mycket glad över att ha gått till Manchester United, detta är den största klubben i världen. Det faktum att vi ska ha ett damlag och att jag kommer att få introducera det från början, bygga ett lag, bygga en filosofi, med världens största klubb, betyder att det, för mig, inte finns någon mer spännande möjlighet.

Mitt yttersta mål är att bygga detta lag så att varje liten tjej som växer upp drömmer om att spela för Manchester United när de blir äldre, för att de är det mest framgångsrika laget inom damfotbollen.

Casey Stoney då hon presenterades som huvudtränare för Manchester United.


Biografi: Spelarkarriären

Casey Jean Stoney föddes i Essexstaden Basildon, några mil öster om London, i maj 1982. Det var i London som Stoney skulle komma att inleda en lång och framgångsrik fotbollskarriär. Hon började spela för Chelsea när hon var tolv år gammal. Då fick hon (eller ja, hennes föräldrar) betala för att spela, tre pund för träning, fem pund för match. När det några år senare var dags för seniorfotboll hade Stoney flyttat till Arsenal.

Framgångarna kom omedelbart. Arsenal dominerade den engelska fotbollen. Den unga försvararen Stoney var med i ett lag som blev engelska mästare 2001 och 2002. Ja, 2001 vann de faktiskt en trippel, då FA-cupen och Premier League Cup adderades till mästartiteln. Ytterligare en cuptitel adderades till samlingen.

Embed from Getty Images

Stoney kände sig redo att gå vidare. Trots att hon redan var landslagsspelare var hon inte given i Arsenals startelva. Det blev, 2002, en flytt inom London, till Charlton. Stoney utnämndes, fortfarande bara 20 år gammal, till lagkapten. Hon kombinerade fotbollen i Charlton med studier på FA:s National Player Development Centre på Loughborough University.

Under sitt första år i Charlton var Stoney med och nådde final i FA-cupen, den första för Charlton. Det blev förlust mot Fulham men ändå en framgång. Året efter ny final och en ny förlust, den här gången mot Arsenal. Medaljskåpet fylldes dock på, då Charlton vann Premier League Cup.

I FA-cupen skulle det bli tredje gången gillt, då Charlton tog sig till final för tredje året i rad. Everton besegrades. Ett år senare en ny Premier League Cup-triumf.

Embed from Getty Images

Charltons damer fortsatte vara ett av de bästa lagen i landet. Det blev en fjärde FA-cupfinal på fem år. Förlust mot Arsenal. En kort tid senare skulle den förlusten framstå som småpotatis. Charltons herrar åkte ur Premier League och för att spara pengar bestämde sig klubben för att lägga ner damlaget.

”Jag äcklas av klubben. Männen degraderas och vi straffas. Klubbens enda titlar de senaste åren har vunnits av damlaget. […] Vi spelade inför rekordpublik i FA-cupfinalen. Det är nu vår sista match och jag fullständigt nedslagen för alla som är involverade på damernas sida,” kommenterade en mycket irriterad Stoney.

Det blev en ny flytt inom London för Casey Stoney, den här gången tillbaka till Chelsea (Charlton räddades förvisso till sist av sponsorer, men då var det för sent och det så framgångsrika laget hade redan splittrats). När FA ett par år senare valde att, för första gången, kontraktera 17 damspelare på centrala kontrakt, som proffs eller semiproffs, var Stoney en av spelarna som skrev på.

Ytterligare ett år senare skulle hon signera sitt första riktiga proffskontrakt. Detta kom i samband med en flytt till den storsatsande klubben Lincoln Ladies. Framgångarna uteblev och Stoney slet med skador. Samtidigt som Lincoln under kontroversiella omständigheter blev Notts County så flyttade Stoney tillbaka till Arsenal. ”Jag blir inte yngre och jag vill vinna titlar,” förklarade hon.

Någon månad tidigare hade Stoney, som första kvinna, tagit plats i PFA:s managementkommitté. ”Jag vill föra damfotbollen framåt. Det här möjliggör för oss att ha en röst för damsporten och sprida medvetenhet om de fantastiska sakerna PFA kan göra,” kommenterade hon.

En kort tid senare fick Stoney stora rubriker då hon kom ut som homosexuell. ”Jag levde en lögn,” sa hon. ”Jag har aldrig dolt det i fotbollskretsar, för det är accepterat. Men för världen utanför har jag aldrig pratat om min sexualitet.”

Hon blev med det den mest högprofiliga öppet homosexuella aktiva fotbollsspelaren i England. ”Jag kan känna med manliga spelare som inte vill [komma ut]. Men jag skulle vilja se en dag när de inte är rädda,” sa hon senare. Stoney lever idag med sin partner Megan Harris, som hon var lagkamrat med i Lincoln Ladies. De har tre barn tillsammans.

Sommaren 2015 tilldelades Stoney den brittiska imperieorden MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) och hon för därmed kalla sig Casey Stoney MBE numer. Samma sommar utnämndes hon till hedersdoktor av universitet i Essex.

Stoney stannade i nästan tre år i Arsenal. Titlarna hon önskade fick hon, med två FA-cupvinster och dessutom seger i WSL Cup. I december 2016 flyttade hon till Liverpool, som skulle bli hennes sista klubb i karriären.

Embed from Getty Images

I april i år tilldelades hon PFA Special Achievement Award.

Efter ett drygt år i Liverpool avslutade Casey Stoney spelarkarriären i februari 2018. Nya förbundskaptenen Phil Neville lockade med en roll i landslagets ledarstab.

Landslagskarriär

Casey Stoney spelade tidigt landslagsfotboll för de olika engelska ungdomslandslagen. Hon skulle få göra sin a-landslagsdebut vid 18 års ålder. Det skulle dröja några år innan hon på allvar etablerade sig som ordinarie. Trots det fick hon vikariera som lagkapten i februari 2003.

Under EM på hemmaplan 2005 satt Stoney på bänken hela turneringen. England lämnade slutspelet redan efter gruppspelet. Hon var så pass besviken att hon funderade på att avsluta landslagskarriären.

Så blev det inte och två år senare spelade hon varenda minut när England nådde kvartsfinal i VM. Stoney utsågs till årets engelska landslagsspelare 2008 och hon fick samma utmärkelse igen 2012.

Embed from Getty Images

England började nu etablera sig som ett av de bättre landslagen. I EM 2009 tog de sig hela vägen till final, där det blev förlust mot Tyskland. ”Flera av spelarna har sagt att det här inte bara är den största stunden i deras karriär men kanske den lyckligaste stunden i deras liv,” sa Stoney efter semifinalsegern mot Holland.

I maj 2012 utsågs Casey Stoney till landslagskapten. ”Det är en verklig ära, det största privilegiet jag någonsin har fått,” sa hon.

Embed from Getty Images

Stoney fick inte bara bära kaptensbindeln för England utan även för Storbritannien i OS 2012. EM 2013 blev en besvikelse och England slutade sist i turneringen.

Hon började nu bli till åren och platsen i landslaget var inte längre given. Den nya förbundskaptenen utsåg Stephanie Houghton till lagkapten. Besvikelsen från 2013 byttes till glädje 2015, då England slutade trea i VM. Stoney fick dock se största delen av turneringen från avbytarbänken. England gick till semifinal i EM 2017. Stoney var med i truppen men fick ingen speltid i turneringen.

Kort därefter avslutade hon landslagskarriären. Totalt blev det 130 landskamper för England och ytterligare fyra för Storbritannien. I skrivande stund är det bara tre spelare som har gjort fler.

Casey Stoney

Namn: Casey Jean Stoney
Född: 1983-05-13, i Basildon, England
Position: huvudtränare
Till United:

Spelarkarriär

KlubblagMatcherMål
Arsenal1999-2002
Charlton Athletic2002-2007
Chelsea2007-2011
Notts County Ladies2011-2013381
Arsenal2014-2016395
Liverpool2016-2018141
Totalt klubblag
LandslagMatcherMål
England2000-20171306
Storbritannien201241

Titlar som spelare

  • FA Women’s Premier League National Division (2): 2001, 2002
  • FA Women’s Cup (4): 2001, 2005, 2014, 2016
  • FA WSL Cup (1): 2015
  • FA Women’s Premier League Cup (4): 2000, 2001, 2004, 2006

Biografi: Tränarkarriären

På ytan kan det se ut som att Casey Stoney närmast är utan tränarerfarenhet. Hon inledde sin tränarkarriär i februari 2009, då hon utsågs till spelande manager för Chelsea. Hon behöll rollen i några månader, för att sedan fortsätta enbart som spelare. Chelsea utnämnde Matt Beard till ny manager, på Stoneys inrådan.

Det skulle dröja nio år tills hon var tillbaka som tränare. Ofta tippad som en framtida förbundskapten gick Stoney in i Phil Nevilles ledarstab i det engelska landslaget. Det blev bara några månader i landslaget, innan Manchester United kallade.

Stoney har emellertid haft diverse tränaruppdrag genom karriären, det första redan för 17 år sedan. Bland annat på David Beckhams akademi och för FA.

Värt att notera är att United kommunicerade att Casey Stoney anställdes som huvudtränare (head coach) och inte som manager. Trots detta är det uppenbart att Stoney var den ledande personen när truppen formerades. I den meningen kan det nog sägas att hon i stort sett har fungerat som en manager under sina första månader i United.

”Klubben litade på att jag kan damfotbollen bättre än de kan damfotbollen,” säger Stoney.

Tränarkarriär

KlubbTidMV-O-F
Chelsea (spelande tränare)2009
England (assisterande tränare)2018
Totalt

Titlar som tränare

  • inga titlar

Koppling till Manchester United

Med tanke på att Manchester United under större delen av Casey Stoneys karriär inte har haft något damlag och aldrig tidigare ett professionellt damlag är det givetvis ont om kopplingar mellan Stoney och United.

Den självklara kopplingen är givetvis att hon några månader i år jobbade i Phil Nevilles ledarstab i det engelska landslaget. Att Neville inte skulle stå i vägen var självklart. ”Han älskar den här fotbollsklubben, hans son är också här nu. Han visste att det var den rätta möjligheten för mig och var väldigt stöttande,” säger Stoney och förklarar att hon aldrig hade sökt jobbet om inte Neville hade uppmuntrat henne.

Embed from Getty Images

Vi kan också hitta en Unitedkoppling då Stoney som påpekats har jobbat som tränare på David Beckhams akademi.

Annars får vi leta djupt och det bästa som vi väl kan hitta är att Stoney i landslaget, Chelsea, Arsenal och Liverpool var lagkamrat med den framtida Unitedmålvakten Siobhan Chamberlain. Diverse andra sådana kopplingar går att hitta. Förutom Chamberlain så är det Uniteds lagkapten Alex Greenwood som har mest speltid – både i Liverpool och i landslaget – tillsammans med Stoney.

Den i United som väl ändå får antas känna Stoney bäst är Martha Harris. Hon är nämligen syster till Stoneys partner Megan.

Ledarstaben

Casey Stoney jobbar i United tillsammans med assisterande tränaren Willie Kirk, målvaktstränaren Ian Willcock och prestationstränaren Elle Turner.

Willie Kirk (assisterande tränare)

Om Stoney är förhållandevis ny som tränare så får en hon betydligt mer erfaren assisterande tränare i Willie Kirk. Från skotska Livingston jobbade Kirk med diverse ungdomslag där innan han 2009 flyttade till Hibernian. Efter en kort tid som akademitränare tog han över damlaget. Där gjorde han bra ifrån sig, med vinster i skotska cupen och i ligacupen. Efter en andraplats i ligan 2013 utsågs han till årets dammanager i Skottland.

Kirk lämnade sedan Hibernian för en roll hos skotska fotbollsförbundet. Där stannade han bara i ett drygt år, innan han flyttade över gränsen för att ta över Bristol Citys damlag. Han inledde tränarkarriären i England med att leda Bristol City till uppflyttning från näst högsta serien. Efter två raka åttondeplatser i högstadivisionen valde Kirk, trots erbjudande om förlängning, att lämna klubben för att söka nya uppdrag.

Det visade sig bli en roll som assisterande tränare för Manchester Uniteds nya damlag. Kanske ändå talande för Uniteds status att Kirk lämnar ett jobb som huvudtränare i högstadivisionen för att jobba som assisterande tränare i andradivisionen.

Ian Willcock (målvaktstränare)

Ian Willcock är en erfaren målvaktstränare. Senast jobbade han som målvaktstränare i Boltons akademi. Willcocks främsta merit är annars att han jobbade som målvaktstränare för Barnsleys herrlag 2011 till 2014. Där hade han bland annat den förre Unitedmålvakten Luke Steele som adept.

Willcock har också arbetat för klubbar som Bury, Rochdale och Leeds. Dessutom har han fungerat som instruktör för målvaktstränare.

Elle Turner (prestationstränare)

Elle Turner kommer till United efter fem år i Manchester city, där hon har jobbat med idrottsvetenskap. I United är hon anställd som prestationstränare (performance coach), vilket innebär att hon är den som ska se till att Unitedspelarna är i bästa möjliga fysiska trim.

Tränarfilosofi

Med tanke på Casey Stoneys ringa erfarenhet som fotbollstränare är det givetvis omöjligt att veta säkert hur hon kommer att formera sitt lag. Vi har dock vissa ledtrådar att gå på. Bland annat rapporteras det att det under intervjuprocessen förklarades att attraktiv fotboll som är synonym med Manchester United var en nödvändighet.

Det är också något Stoney själv tycks ha tagit fasta vid: ”Vi har satsat ungt, vi har satsat spännande, vi har satsat underhållande.”

Påståendet om att det är en ung trupp kan bara en dåre ifrågasätta. En tredjedel av spelarna är födda på 2000-talet, ytterligare en tredjedel på andra halvan av 1990-talet. Lagkapten Alex Greenwood är 24 år gammal. Hon är lagets tredje äldsta spelare. Ungefär en tredjedel av spelarna är utbildade på Uniteds akademi.

Ett vinnande beteende, karaktär och talang var egenskaper som eftersöktes när truppen byggdes. Att bygga ett lag från ingenting kan ta sin lilla tid men ”United har sagt att [vi] inte måste gå upp,” säger Stoney och hävdar att klubben vill bygga långsamt.

Samtidigt är Stoneys egen ambition större än att bara vinna fotbollsmatcher: ”Jag har aldrig sett något liknande i damfotbollen. Det är så spännande för sporten. Jag tror verkligen att den här klubben har förmågan att förändra hur vi ser på damfotbollen för evigt.”

Den korta tiden tillsammans med Phil Neville var lärorik, tycker hon: ”Jag lärde mig väldigt mycket om de små skillnaderna, standarderna, detaljerna under en träning, rytmen när du är på planen.” Hon tror på balans och frihet under ansvar. ”Jag är ingen diktator, det är en av sakerna jag säger till spelarna.”

Neville är säker på att det kommer att bli bra: ”Arbetet jag har sett Casey göra, som jag har hjälpt Casey göra, det betyder att jag tror att hon kommer att bli en fantastisk huvudtränare. Hon har stor respekt [med sig], hon hade en fantastisk karriär. Hon är ingen oerfaren tränare, för hon har varit tränare hela sitt liv. Manchester Uniteds storlek innebär att det är ett av de största jobben i damfotbollen.”


Källor: BBC, (2), (3), (4), (5), (6), Guardian, (2), (3), (4), Linkedin, Vitality Magazine, Manutd.com, (2), Telegraph, Times, Transfermarkt, Wikipedia