Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Brighton & Hove Albion – Manchester United 3-2

Embed from Getty Images

Manchester United tog noll poäng av nio möjliga på bortaplan mot Huddersfield, Newcastle och Brighton förra säsongen. Det startade på precis samma vis även i år. Resultatet skrevs till 2-3 på sydkusten och de (små) positiva vindar som hittat fram efter premiären var som bortblåsta.

Det finns mycket att kritisera och mycket att vara missnöjd över. Jag försöker här nedan lägga handen på detta samt lite till. Det må låta en aning för negativt, men ska vi vara helt ärliga fanns det inte mycket positivt att ta med oss efter den här matchen.

Matchen i stora drag

United hade en oerhört trög och fantasilös speluppbyggnad, vilket så småningom skulle visa sig bli kostsamt. Brightons ledningsmål kom från deras vänsterkant där Solly March hittade in, via en tunnel på Eric Bailly, till Glenn Murray som kyligt skarvade in 1-0.

Victor Lindelöf skötte inte situationen felfritt då han inte lyckades ta sig före och rensa bort bollen framför Brightons 34-åring. Andreas Pereira kunde även han skött situationen bättre och gett understöd när Bailly jobbade ut mot kanten, vilket de var inne på i Viasats studio.

Två minuter tog det sedan innan hemmalaget kunde utöka ledningen, där Shane Duffy till sist tryckte in bollen efter en tilltrasslad situation som efterföljde en hörna. United kunde dock reducera kort därpå, när Romelu Lukaku i den 34:e minuten nickade in bollen efter ännu en tilltrasslad fast situation.

Embed from Getty Images

Manchester United hittade därefter lite självförtroende och laget verkade tro på det mer och mer. En känsla som dock blev kortvarig. Matchens i särklass svagaste sekvens, ur United-synpunkt, utspelade sig i den 44:e minuten. Fred fick inledningsvis en tankelös crosspassning på bröstet centralt i banan av David De Gea, där brassen – omringad av 3-4 motståndare – inte lyckades få med sig bollen.

Brighton kunde sedermera kontra mot ett öppet United-frösvar där Lindelöf i första läget inte lyckas täppa till ytan mitt framför mål och Eric Bailly därefter kastar sig huvudlöst in i situationen och bokstavligen ger bort en straff. En tvåmålsledning till Brighton var ett faktum, efter att Pascal Gross skjutit in bollen via De Geas ben.

Embed from Getty Images

José Mourinho gjorde sedan ett dubbelbyte direkt efter halvtidsvilan. Juan Mata och Andreas Pereira fick göra plats för Marcus Rashford och Jesse Lingard. United försökte skapa målchanser, men fick det svårt att hitta de riktigt farliga möjligheterna. Paul Pogba, som hade en rätt svag match, hade ett fint avslut som Brightons burväktare Mathew Ryan gjorde en fin räddning på. Mycket mer än så fick vi inte.

Marouane Fellaini byttes sedermera in för att bidra med mer fysik, föga oväntat. Något som egentligen gjorde varken från eller till om vi ska vara helt ärliga (utöver en fixad straff, vilket han ska ha cred för). Att laget inte lyckas skapa mer målchanser är verkligen besynnerligt – speciellt när det inte finns något att förlora i den andra halvleken och flertalet offensiva krafter satts in.

Paul Pogba tryckte sedan in en straff till 2-3, i den 95:e matchminuten, efter att Marouane Fellaini blivit fälld – vilket givetvis endast är av akademisk betydelse.

Speluppbyggnad – tränar laget på det?

Som jag skrev tidigare, hade United en oerhört trög och fantasilös speluppbyggnad matchen igenom. Något jag personligen ansåg som märkligt med tanke på vilket mittfält laget ställde upp med (Pereira, Pogba, Fred).

Luke Shaw gjorde inte någon direkt dålig match, men bidrar helt enkelt för lite offensivt – trots en slumpartad assist idag. Hans passningsfot och spelförståelse räcker allt för sällan till för att kunna lösa upp defensivt strukturerade lag.

Embed from Getty Images

Andreas Pereira, som sett så fin ut på försäsongen samt senast mot Leicester i premiären, slutade tyvärr göra det som han varit så bra på. Istället för att söka de offensiva passningarna som skär igenom och hotar motståndaren, så förflyttade han gång på gång bollen i sidled. Om det var efter order från José Mourinho låter jag vara osagt, för det kan vi inte veta. Men jag hade förväntat mig mer av ynglingen idag.

Eric Bailly var, tyvärr, en säkerhetsrisk matchen igenom – även med boll. Han satte allt för ofta medspelare i svåra situationer med sena passningar, för hårda passningar eller helt enkelt fel passningar. Victor Lindelöf är en erkänt skicklig back med bollen, men då han spelar till vänster av mittbackarna får han det mycket svårare att dra nytta av detta.

Embed from Getty Images

Sist men inte minst så lyckades Romelu Lukaku allt för sällan att låsa fast bollen på offensiv planhalva, något lagets spel byggt mycket på sedan hans ankomst till klubben. När den utvägen, som jag personligen anser borde vara den sista utvägen, inte ens fungerar – då är det svårt att lyckas bryta ned motståndaren.

Jag frågar mig helt enkelt: Tränar vi ens vår speluppbyggnad? Är vi för dåliga på det? Eller är det helt enkelt fel taktik?

Spelarprestationer

Utöver den undermåliga taktik som laget satts ut på banan för att utöva så vill jag ta upp några spelare vars insatser måste ifrågasättas. Jag orkar inte ta alla, men vissa kan jag inte lämna ute.

Det må vara tidigt på säsongen och han må ha gjort ett mål idag, men i övrigt bidrog inte Romelu Lukaku med tillräckligt i den här matchen. Belgaren fick ett friläge vid ställningen 0-0, om han hållit kylan och förvaltat det hade matchen blivit en helt annan, den typen av matchavgörande misstag kan visa sig vara ödesdigra – vilket det gjorde idag.

Embed from Getty Images

Juan Mata känns på ett sätt inte helt schysst att ifrågasätta då min kritik egentligen ligger på José Mourinho i det här fallet. Jag vet att han ville ha in en högerytter i sommar vilket han inte fick, men Juan mata är inte lösningen på den problematiska positionen. Spanjoren är, i sina bästa stunder, en oerhört fin fotbollspelare. Men han är ingen högerytter, det hoppas jag att Mourinho förstått nu.

Efter en superb match senast, vilket så ofta är fallet när ivorianen faktiskt är frisk, fick vi idag bevittna en av Eric Baillys absolut sämsta insatser i United-tröjan. Han går inte enhälligt att beskylla för den svajiga kommunikationen och det bristande samarbetet med Victor Lindelöf – men den aspekten var verkligen inte bra idag.

Embed from Getty Images

Uppspelen var även de för dåliga, vilket jag nämnde tidigare. Uniteds nummer tre kunde sedan gjort det bättre när han släppte bollen mellan benen vid Brightons 1-0-mål. Han var sedermera direkt avgörande när han kastade sig in utan eftertanke och gav bort en straff till motståndaren precis innan paus, när laget äntligen ätit sig in i matchen igen.

I övrigt kunde jag i princip slänga in hela laget för en och annan känga här, men den orken saknar jag faktiskt idag. Sågen får helt enkelt läggas på hyllan för den här gången.