Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar: Manchester United – Tottenham 0-3

Embed from Getty Images

Det var mycket som stod på spel inför kvällen match. Inte bara kampen om tre poäng, som vid en inkassering hade inneburit delad toppoäng för Tottenham tillsammans med Liverpool, Chelsea och Watford och som för United del hade inneburit att vi klättrat om Everton. Vinst ikväll skulle också innebära att de värsta stormvindarna, åtminstone för en stund, skulle komma att mojna och att det kanske skulle infinna sig någon forma av arbetsro i United.

Men arbetsro lär det inte bli för Mourinho efter kvällen kollaps mot ett okej Tottenham. Ett okej Tottenham som lyckades vinna med 0-3 på ett Old Trafford som tidigare under lång tid varit ointagligt för dem. Om Woodvards blickar besuttit magisk kraft hade han sett till att Mourinho hade upplösts i intet minuten som domaren blåste av matchen.

Uniteddominans i första halvlek

Jag var nog inte ensam om att ha huvudet fullt av funderingar inför avspark. Mourinho hade nämligen presenterat sex(!) byten i laguppställningen från senaste mötet med Brighton. Ett av dem bytena var Valencia som kom att stundtals dominera under den första halvleken med kaptensbindeln på armen. Ute på sin högerkant, högt positionerad, lyckades han gång på gång springa av sig Rose som gjorde en usel insats i Tottenhamförsvaret.

Embed from Getty Images

Det dröjde inte många minuter innan Valencias offensiva spel gav resultat. Han serverade nämligen Fred ett utomordentligt inspel som resulterade i ett riktigt farligt läge som kom att svepa strax utanför Lloris vänstra stolpe.

Fred fick också chansen att briljera i en centrala position på mittfältet. Han visade på den otroliga snabbhet han besitter och han samspelade fint tillsammans med Shaw som, liksom Valencia, spelade högt upp. Dess två, tillsammans med spelare som Lingard och Pogba drev upp ett enormt tempo som gjorde att United tidigt tog kommandot och bibehöll det genom första halvlek. Det var en fröjd att se denna offensiv svepa fram i ett snabbfotat och passningsrikt anfallsspel.

Lukaku

Lukaku fick chansen som ensam topp i kvällens 4-3-2-1-uppställning. Men man kan inte påstå att han tog särskilt väl tillvara på chansen. Han inledde med en chans på öppet mål som gick förlorad. Efter att Rose gjort en snål tillbakapass till Lloris kom Lukaku fri ute på högerkanten. Kommentatorerna lät oss tror att vinkeln blev för snäv och att Lukaku således inte lyckades få in bollen. I verkligheten fanns det gott om tid för en målskytt som Lukaku att snurra in den där bollen i mål utan problem.

Embed from Getty Images

Det kom sedan en och två ytterligare missar från belgaren. En av dem skedde i ett relativt tajt läge i straffområdet. En situation som vi i inledningen av Lukakus Unitedkarriär fått höra att han inte behärskade särskilt väl. Men som han sedemera visat sig klara med bravur, inte minst i avslutningen av föregående säsong. Nu verkar vi dock vara tillbaka på noll. Han fick förvisso kraft i skottet men stressad som han var sköt han bollen rakt på målvakten.

Embed from Getty Images

Lukakus målfattiga spel fortsatte matchen igenom och han står således kvar på ett gjort mål såhär långt på säsongen. Om United över huvud taget ska ha någon chans att bromsa det nu pågående fria fall som sker så måste spelare som Lukaku kliva fram. Han måste visa att han är en målgörare om United ska kunna vinna matcher.

Kollapsen    

Allting kändes förvånansvärt roligt och optimistiskt när unitedspelarna gick av planen för halvtidsvila. Men det skulle snabbt ändras när andra halvlek drog igång.

Det var ett helt annat Tottenham som kom in i andra halvlek. Efter att ha känts något passiva och försiktiga i första halvlek var det nu ett lag som satte full fart framåt. Fem minuter tog det sen var underläget för United ett faktum och en förbannelse också bruten.

Harry Kane har, trots totalt 156 spelade matcher i Tottenhamtröjan och 110 gjorda mål, aldrig gjort mål på Old Trafford. Redan i matchens trettonde minut var han dock nära men ett långt ben tillhörande Jones kom emellan. Istället fick Kane vänta till matchens femtionde minut innan han kunde skriva in sig som målgörare även på Old Trafford. Målet kom på hörna slagen av Trippier. Kane stod väl placerad i straffområdet och medan Jones inte kunde utmana i luftrummet fick Kane istället gott om tid att styra in bollen.  Det kom sedan ytterligare ett mål, snabbt efter matchens första, producerat av Eriksen och Moura.

Embed from Getty Images

Två mål inom åtta minuter innebar att det kändes tungt i Unitedlägret. Då bestämde sig Mourinho för att göra tre snabba byten. En varnad Herrera, en Jones med begynnande känningar i baksida lår och en oproduktiv Matic fick kliva av. In kom Fellaini, Lindelöf och Sanchez. Inte gjorde det mycket skillnad. Istället höll Lindelöf snabbt på att bli syndabock både en och två gånger. Vid ett tillfälle då han i en för snål hemmapass släppte Alli fri. Men tack vare De Gea blev inte skämskudde ett faktum. Strax därefter var dock faran överhängande igen då Lindelöf snubblade i en baklängeslöpning och därmed släppte den tidigare målgöraren Kane lös.

Embed from Getty Images

Efter ett antal minuter av något lugnare spel kom så till sist spiken i kistan. Kane assisterade och Moura som därmed med tvåmålsskytt med sex ordinarie matchminuter kvar att spela. Förnedringen var därmed ett faktum och Tottenhampubliken skanderade ”You’re getting sacked in the morning” ut mot Mourinhos långsida.