Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Nytt huvudspår i jakten på fotbollsdirektör; Återköpsklausuler på Memphis & Januzaj

Idag bjuds det på ett något matigare nyhetssvep. Bland annat får vi möjlighet att läsa om Uniteds huvudspår i jakten på en fotbollsdirektör, huruvida klubben har återköpsklausuler på Memphis Depay och Adnan Januzaj samt vem som dömer matchen mot Watford i helgen.

I övrigt har Nemanja Matic beklagat sig över sitt skadeproblem medan det även finns möjlighet att läsa om en intervju med Uniteds stortalang Angel Gomes.

Berta huvudspår i jakten på fotbollsdirektör

Andrea Berta, för närvarande sportdirektör i Atletico Madrid, ska nu vara Manchester Uniteds huvudspår i jakten på en fotbollsdirektör – åtminstone om vi ska tro på Evening Standards senaste artikel i frågan.

United har sedan en tid tillbaka ryktats, av många trovärdiga källor, vara villiga att anställa en fotbollsdirektör. Dels för att få in någon med djupare kunskaper kring just det fotbollsmässiga – Ed Woodward (bilden nedan) i all ära, men hans expertis ligger främst i andra områden, t.ex. marknadsföring – och dels för att klubben sägs vilja implementera en röd tråd i hur man arbetar med spelar- och tränarrekryteringar.

Embed from Getty Images

Tidigare har Romas sportchef, Monchi, varit ett hett beryktat namn i sammanhanget. Men nu verkar en annan kandidat seglat upp till förarsätet.

Andrea Berta, som bland annat tagit både Antoine Griezmann och Jan Oblak till den spanska storklubben, ska redan ha fått veta om Uniteds intresse, erfar tidningen.

“Juventus Fabio Paratici samt den tidigare Southampton- och Tottenham-gurun Paul Mitchell – nu hos RB Leipzig – har länge varit på deras radar”, skriver Evening Standard.

Men nu ska alltså Berta, 46, stå högst upp på Ed Woodwards önskelista. Italienaren blev så sent som för ett år sedan befordrad till sin roll som sportdirektör i Atletico, efter att tidigare ha varit en stor bidragande faktor i klubbens transferstrategi sedan 2013.

Vi har garanterat inte hört det sista i Uniteds jakt på en fotbollsdirektör. Det vi vet (med hjälp av t.ex. Manchester Evening News) är att klubben vill ha det hela färdigt innan årskiftet. Vi får garanterat skäl till att återkomma i ämnet!

Återköpsklausuler på Mamphis och Januzaj

För vissa var detta känt sedan tidigare, för andra inte. Hur som helst, Manchester Evening News lade idag ut en artikel för att klargöra en fråga som en del United-supportrar ställt sig: Har klubben återköpsklausuler på Memphis Depay och Adnan Januzaj?

Det enkla svaret är ja. När Januzaj såldes till Real Sociedad 2017 var United bestämda med att det skulle finnas en återköpsklausul i kontraktet och att klubben åtminstone skulle ha en “första-tjing” om La liga-klubben någon gång får för sig att sälja den nu 23-åriga belgaren.

I Mepmhis Depays fall har vi fått det hela klargjort för oss av José Mourinho, för ett tag sedan.

“Han lyckades inte här under sina 18 månader men han är väldigt ung så jag tror att det är viktigt för klubben att ha total kontroll över hans talang och vi alla önskar att han gör det väldigt, väldigt bra ifrån sig i Lyon och varför inte komma tillbaka, för alla här gillar honom”, sade Mourinho till pressen när han då fick frågan.

Matic spelade trots skadeproblem

Nemanja Matic hoppade igår in i den 71:a minuten när Serbien spelade 2-2 mot Rumänien i Nations League. Det var dock ett inhopp som Uniteds 30-åring helst hade velat besparas från, om han själv fått bestämma.

“Jag var personligen inte redo, jag har haft en operation”, sade mittfältaren till den serbiska tidningen Novosti.

Matic hade en operation efter VM vilket således höll honom borta från spel i de inledande två Premier League-matcherna för Manchester United. Serben var sedan tillbaka mot Tottenham, där han spelade 61 minuter, för att sedan spela hela matchen mot Burnley.

Efter det spelade grovjobbaren 82 minuter när Serbien tog sig an Litauen, vilket sedermera resulterade i att han kände sig sliten efter mycket matchande under en kort tid så tätt inpå operationen.

Sport Witness, som skrivit artikeln, och jag själv, undrar samstämmande: Har både United och Serbien rusat in Matic tillbaka i hetluften lite väl fort, eller åtminstone lite väl tufft?

Övriga landslagsinsatser:

  • Victor Lindelöf spelade hela matchen för Sverige i den dråpliga förlustmatchen mot Turkiet på Friends Arena. Efter att “blågult” haft en 2-0-ledning i början av andra halvlek tappade man dessvärre sedermera matchen i slutminuterna till en 3-2-förlust. Lindelöf personligen stod dock för en stabil insats och bör, enligt många, inte lastas något vidare för de sena baklängesmålen.
  • Scott McTominay hoppade in för sitt Skottland i 2-0-segern mot Albanien på hemmaplan. Uniteds 21-åring entrade planen i den 79:e minuten.

Dean dömer helgens drabbning

Domarna till helgens Premier League-omgång har blivit offentliggjorda. I Uniteds bortamöte med Watford (lördag kväll kl 18.30) är det Mike Dean som håller i visselpipan.

Angel Gomes: “Old Trafford är drömmen”

Rob Dawson, ESPN, har pratat med Manchester Uniteds jättelöfte Angel Gomes. En intressant artikel på många vis som finns att ta del av nedan.

“Jag måste lägga det (förväntningar) åt sidan. De bästa spelarna tar sig till toppen för att de har hållit sig på jorden. Jag behöver fortsätta att jobba hårt och fortsätta att ge allt på träningar och matcher”, berättar den unga engelsmannen bland annat.