Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Joe Carolan är död

Embed from Getty Images

Vi nås av tråkiga nyheter. Den förre Unitedförsvararen Joe Carolan har dött, 81 år gammal. Irländaren spelade i United mellan 1956 och 1960 och gjorde sammanlagt 71 matcher för laget.

Carolan kom till United som mittfältare (som då kallades halvback), men som senior flyttade han ner och spelade primärt vänsterback. Han var endast 18 år gammal när han anslöt till United från Home Farm i Dublin, varifrån han härstammade, och det dröjde till november 1958 innan han gjorde A-lagsdebut. Innan dess hade han hjälpt United vinna FA Youth Cup, tillsammans med exempelvis Bobby Charlton i laget och Jimmy Murphy som tränare.

Irländaren fanns alltså i United vid tiden för den tragiska olyckan i München, men han var inte en del av A-truppen då och därmed inte med på planet utan debuten kom alltså nio månader efter olyckan.

Embed from Getty Images

Både Carolans första och sista match för United spelades på Old Trafford. Debuten skedde den 22 november -58, mot Luton Town. 44 428 åskådare såg matchen och United vann med 2-1 efter att Dennis Viollet och Bobby Charlton gjort mål för United.

Hans avslutande match kom i 26 oktober 1960, i den då nystartade Ligacupen. Exeter City stod för motståndet, 15 662 åskådare fanns på läktaren och United vann med 4-1 efter att Albert Quixall gjort två mål och Johnny Giles och Mark Pearson gjorde de övriga två.

Före hans sista match hade han förlorat sin plats i förstaelvan och hade inte spelat på två månader, vilket sannolikt var en av anledningarna till att flyttade till Brighton i december 1960. Där spelade han till 1962 då han flyttade till non-league-laget Tonbridge och 1968 gick han till Canterbury City som blev hans sista klubb innan han lade skorna på hyllan 1971.

Utöver sina 71 matcher i United gjorde han också två landskamper för Irland.

“Alla i Manchester United-familjen skickar sina djupaste kondoleanser till Joe Carolans familj och vänner vid denna extremt ledsna och upprörande tid”, skriver United på den officiella hemsidan.

Joe Carolan

Född: Den 8 september 1937, i Dublin, Irland
Död: I september 2018
Till United: Februari 1956, från Home Farm
Lämnade United: December 1960, för Brighton & Hove Albion
Matcher/mål: 71/0
Landslag: 2 landskamper/0 mål för Irland
Titlar med United:
Titlar med andra klubbar:

Karriär

Klubb Tid Matcher Mål
Home Farm 1955-56
Manchester United 1956-60 66 0
Brighton & Hove Albion 1960-62 33 0
Tonbridge 1962-68
Canterbury City 1968-71
# Matcher och mål inkluderar enbart matcher i den inhemska ligan.