Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinhos presskonferens: Pogba spelar imorgon

Embed from Getty Images

Tidigare idag mötte José Mourinho pressen inför morgondagens match mot West Ham. En fråga kan påstås handlade om matchen (typ), resten av presskonferensen behandlade föga förvånande hans relation med Paul Pogba, vilket ledde till en verbal kamp om verklighetsbeskrivningen mellan Mourinho och journalisterna. Vissa skulle kalla det underhållande, jag är inte säker på att jag håller med.

Oavgjort i tisdags

Första frågan var den som kan hävdas handlade om matchen, då han fick frågan om han sett någon extra beslutsamhet i veckan efter förlusten i tisdags.

”Efter den oavgjorda [matchen] i tisdags? Ja, en oavgjord match hemma mot ett bra Championshiplag. Men mot ett Championshiplag är det inte bra resultat för oss. Precis som med den oavgjorda matchen mot Wolverhampton, ett bra lag, men ett lag som vi måste slå på Old Trafford. Fem matcher i september, noll förluster. Tre segrar och två oavgjorda, men inte bra nog. Och så klart vill vi avsluta september med en bra match, en bra prestation och ett bra resultat.”

Mourinho inledde alltså presskonferensen med något jag skulle kalla småsinthet. Att tydligt markera att matchen mot Derby slutade oavgjort istället för att bara lägga sig platt och säga att det inte var okej är för mig inte hur en Unitedmanager skall bete sig, hur mycket han än säger att det inte var tillräckligt bra efter den inledande kommentaren.

Om Pogba

Resten av presskonferensen (den första halvan som hittills är släppt) handlade om Mourinhos relation med Paul Pogba i allmänhet och det som hände på onsdagens träning i synnerhet.

Jag tror hela världen vill veta om din relation med Paul Pogba, vad kan du säga om den relationen och hur ni är som manager och spelare? ”Det är exakt det. Det är exakt det. Jag tror Paul sa det i ett av sina framträdanden i berömda mixade zonen, och det är exakt så. Han har rätt, han har helt rätt. Det är en bra relation, spelare-tränare.”

I onsdags försökte folk läsa på läppar vad du sa till honom, kan du berätta vad den, inte konfrontationen, men vad det handlade om? ”Nej, jag kan inte berätta det. Träningen var öppen, ni hade några kameror med potential att fånga upp några av orden. Kanske borde ni förändra den potentialen om ni vill veta allt han sa, för jag kommer inte kommentera. Det var en konversation.”

Att vara kapten för klubben är en ära, och du har tagit chansen till den äran ifrån honom. Kan du förklara kriterierna, varför du tog det beslutet? ”Jag förklarar väldigt detaljerat till de som behöver veta i detalj, vilket är truppen och särskilt Paul. Så Paul och de andra spelarna i truppen vet i detalj anledningen varför. Jag och min tränarstab, vi bestämde att göra så. Och jag analyserar alltid en spelare som spelare, när en spelare är kapten analyserar jag en spelare som spelare men också ur kaptensperspektiv. Och efter veckor av analyserande och att ha pratat med min tränarstab tog vi beslutet att just nu är Paul bara en spelare, inte en kapten.

”Så, beslutet är taget, jag har informerat spelarna. Och sen när jag frågades, före matchen i tisdags tror jag, bekräftade jag. Och nu bekräftar jag. Och nu slut på historien. Och jag förutse fler frågor genom att säga att relationen spelare-manager är bra. Det är inte längre en relation mellan en kapten, eller en av kaptenerna, manager. Det är bara en relation mellan spelare och manager som är bra. Ingen tränade bättre än Paul på tisdag, onsdag, torsdag eller fredag. Ingen tränade bättre an han. Några tränade lika bra, men inte bättre, och imorgon spelar han. Så, slut på historien.”

Hade du några tankar på att han inte skulle spela? ”Nej, han är en spelare som de andra. Ingen spelare är större än klubben, och om jag är nöjd med hans arbete spelar han, om jag inte är nöjd med hur han arbetar spelar han inte. Jag är nöjd med hans arbete den här veckan, jättenöjd. Tisdag till torsdag särskilt, för idag var inte så signifikativt. Men han tränade väldigt, väldigt bra. Laget behöver bra spelare – han är en bra spelare. Laget behöver spelare med personlighet för att spela – det har han. Och han spelar imorgon.”

Är du orolig för Manchester Uniteds rykte, med vad som hänt den här veckan? ”Manchester United är större än en person. Och jag måste försvara det.”

Det fortsatte några minuter till med mer av samma, samt prat om att kamerorna var på träningen. Tydligen har United någon form av policy att en träning i månaden skall vara öppen för media i femton minuter (det är så jag tolkar det i alla fall).

Journalisterna påstår att Mourinho inte behövde konfrontera Pogba just när kamerorna var där, något han avfärdar med att det inte var en konfrontation och att han var tvungen att träna oavsett om kamerorna var där eller inte. Det är ju ett spel mellan Mourinho och journalisterna, ett spel som jag inte tycker gynnar Mourinho för tillfället.

Om det sades något av värde under den andra halvan av presskonferensen (som är embargo ett tag till) så tar vi upp det i morgondagens matchdagsblogg.

Hela presskonferensen (alltså den del som hittills släppts) ser ni under.