Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter West Ham United – Manchester United 3-1

Manchester United åker hem från London utan poäng. Ingen kan väl vara direkt förvånad över det, med tanke på den allmänna stämningen kring klubben. Men oavsett det så hoppas man ju (om man är som jag) ändå alltid före match att det här skall vara matchen det vänder i, det här skall vara matchen där spelet börjar klaffa, där försvaret ser sådär ramstarkt ut och att anfallet ser piggt och rörligt ut. Men ack, det hände inte denna gång heller. Tvärtom sjönk vi längre än på länge. Matchen slutade 3-1 till West Ham, och det var helt ärligt ett helt rättvist resultat.

Uppställningen

José Mourinho brukar aldrig spela med fembackslinje mot lag som inte själva gör det. Därför var det oerhört förvånande att det blev fem försvarare idag, och än mer förvånande var det när vi tänker över vilka spelare som fanns i startelvan. De Gea var så klart i målet, utöver det var det som gjort för ett 4-4-2 med diamant eftersom de tio utespelarna var Young, Smalling, Lindelöf, Shaw, Matic, McTominay, Fellaini, Pogba, Martial och Lukaku.

Embed from Getty Images

Men icke då, istället hade Scott McTominay fått ta klivet ned till höger av de tre mittbackarna, något jag inte var helt emot på förhand då jag tror att hans enda chans till att bli en duglig Premier League-spelare är som mittback. Men idag fick jag all anledning att ändra mig, då McTominay var den som gjorde att linjemannen inte vinkade för offside vid första målet (även om Zabaleta var någon centimeter offside) och sedan inte hängde med Felipe Anderson på inspelet som kom från Zabeleta.

Det blev dock värre, vid ställningen 2-1 och dryga kvarten kvar gjorde hela United ett uselt defensivt arbete, med McTominay som kronan på verket som bara lät Arnautovic löpa sig helt fri mot de Gea, och inte ens tog ett löpsteg hemåt för att försöka rätta till det när han upptäckte vad som hänt. I det läget spelade han dessutom som en av två mittbackar, då Lindelöf bytts ut till fördel för Rashford en stund tidigare.

Trots detta stod Mourinho efter matchen och påstod att McTominay var bäst av de tre mittbackarna idag, något han nog var ensam om att tycka.

Embed from Getty Images

Utöver McTominays felaktiga position och den allmänt oväntade elvan så är det också notabelt att Alexis Sanchez alltså petades helt från spelartruppen. Mourinho tog med honom ned till London, men satte sedan chilenaren på läktaren. Ligans (som jag förstått det) bäst betalda spelare är alltså inte ens bra nog att ha på bänken för tillfället, något som i sig är anmärkningsvärt och tragiskt. Jag kan inte påstå att det är helt fel, Alexis har varit usel, men anmärkningsvärt är det.

Första halvlek

Hur United tänkt vinna den här matchen är fortfarande höljt i dunkel. Det fanns ingen fart, ingen vilja, inga intentioner – det fanns ingenting av värde.

West Ham fick ta tag i matchen från första sekund, och det tog endast fem minuter innan första målet föll. Som sagt, ja det var offside på Zabaleta i förstaläget men det är en situation som är ruskigt svårbedömd för linjedomaren och inget man kan klandra honom för. McTominay bjöd på det genom att inte ligga i linje med resten av backlinjen, så den unge skotten får ta på sig det.

Embed from Getty Images

Lukaku hade sedan en nick i utsidan av stolpen och det fanns ett par halvchanser, men de var mer resultatet av slumpen än något fint taktiskt spel.

2-0 föll sedan bara ett par minuter före halvtid, och det var frukten av passivt försvarsspel och ett skott som helt ändrade riktning på Lindelöf vilket ställde de Gea. Inget spanjoren kan göra något åt och faktiskt inget svensken kan göra heller, det är sådant som händer. Det var det allmänna försvarsspelet som ledde upp till situationen var dåligt.

Andra halvlek

United ägde sedan mycket boll i andra halvlek, men kan inte påstås ha förtjänat mer än vad som gavs.

Tolv minuter in i halvleken byttes Rashford in och Lindelöf (det borde varit McTominay) togs ut, och då gick United ned på en fyrbackslinje och försökte satsa lite mer framåt. Fellaini hade en fin nick på ett inlägg från Young, men Fabianski gjorde en bra räddning. I övrigt skapades väldigt lite.

Embed from Getty Images

Efter 70 minuter fick United sedan en hörna, och innan hörnan slogs verkställde Mourinho sina två sista förändringar. Pogba och Martial togs ut, in kom Fred och Mata. Att man tog ut Pogba istället för exempelvis Matic är bara extremt märkligt, även om Pogba inte hade sin bästa dag så är han alltid mer farlig framåt än den tröge serben. Martial däremot kunde tagits ut långt tidigare, jag är faktiskt inte säker på om han lyckades med någonting i matchen. Martial på läktaren i nästa skulle inte vara fel eller någon skräll.

Hörnan jag nämnde resulterade i ett riktigt fint mål utav Rashford, som klackade in bollen i en svår vinkel. Att United bytte ut Pogba och Martial och sedan gjorde mål det första som hände efter bytet, det var så klart en slump. Men det blir också väldigt symboliskt för våra fransmän just nu.

Här kunde man ju fått upp sina förhoppningar på att United skulle trumma på och åtminstone nå en kvittering eller till och med lyckas med en vändning. Istället tog det bara ett par minuter innan det usla försvarsspelet ledde till att Marko Arnautovic blev helt ensam med de Gea, och där gjorde han inget misstag.

Som jag skrev ovan så var det ett uselt försvarsspel rätt igenom. McTominay plockade inte upp Arnautovic som han skulle, men Mark Noble fick också stå väldigt länge med bollen mitt på vår planhalva och enkelt måtta in passningen utan att någon mittfältare behagade sätta ens en gnutta press på honom.

Allt som allt en genomusel match från Uniteds sida, det finns tyvärr inget annat att säga.

Det är dags nu

Det är på många sätt synd att säga det, för vi vill inte vara klubben som sparkar sina tränare hela tiden. Men nej, José Mourinho är inte rätt man för Manchester United längre, om han nu någonsin var det.

Efter den första säsongen med vinst i Ligacupen och Europa League (med en sjätteplats i ligan som drar ned betyget), hade vi den titellösa fjolårssäsongen där vi visserligen kom tvåa i ligan. Båda dessa säsonger får väl anses som knappt (väldigt knappt) godkända rent resultatmässigt, som mellansäsonger betraktat. Är man med och slåss om ligatiteln och även går en bra bit i Champions League som regel, då kan den typ av säsonger accepteras ibland eftersom man inte kan vara med och vinna hela tiden, det fungerar liksom inte så.

Men det faktum att United inte känns bättre nu än när Mourinho kom (snarare tvärtom) och att vi inte på riktigt varit nära i någon av de största tävlingarna, ja då är det inte godkänt och vi kan inte fortsätta så här. Jag trodde länge på det, jag tyckte det kändes som att det fanns en tydlig plan i hur och vad Mourinho ville värva och vart han ville komma. Nej, det skulle aldrig någonsin bli roligt att se på, men det skulle vara effektivt på det sätt som Mourinho tidigare varit effektiv.

Vi kan dock konstatera att det inte blivit så, och med tanke på det är det inte mer än rätt att låta Mourinho gå. Det borde ske redan idag, så kan en tillfällig manager (Carrick/McKenna?) ta över tillsvidare och så får klubben försöka hitta en sportchef samt en manager. Helst så snabbt som möjligt, men det är viktigare att det blir rätt än att det går extremt fort. Vem det skulle kunna vara vet jag inte, det pratas ju om Zidane och han gjorde det ju bra med Real men det här skulle vara en helt annan utmaning. Pochettino skulle några säga, men vi behöver en vinnartränare och det är inte Pochettino. Men oavsett vem det blir så måste tyvärr José Mourinho bort från Manchester United.

Det kommer ju tyvärr inte hända, för United går bra ekonomiskt och det styr alldeles för mycket för Glazers och Woodward. Men Mourinho borde inte längre vara Uniteds manager.