Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Valencia 0-0

Embed from Getty Images

Manchester United spelade 0-0 på Old Trafford i Champions Leagues andra gruppspelsomgång. Motståndet stod spanska Valencia för, i ytterligare en match som till sist slutade i moll. Det blev förvisso ingen förlust, men allt utom en trepoängare får efter omständigheterna inte ses som annat än underkänt. 

United var totalt sett det bättre laget, men det var sannerligen knappt. Nu väntar ett dubbelmöte med Juventus, följt av Young Boys och sist men inte minst: Valencia i en förmodad helt avgörande match på bortaplan.

Intetsägande, innehållslöst, uttryckslöst…

…Ja, det är ord som alla går att applicera på den här United-insatsen. Bortser vi från den första kvarten, där de rödklädda tryckte fram laget avsevärt och fick med sig publiken, så hände det i ärlighetens namn inte tillräckligt. Det var bättre än mot West Ham, men matchen i London var de facto samtidigt århundradets bottennapp.

Det skapades förvisso fler målchanser i den andra halvleken än i den första, men de riktigt farliga möjligheterna var lätträknade. Alldeles för lätträknade.

Med risk för att upprepa vad som skrivits och sagts ett oändligt antal gånger, så måste jag ändå säga att detta helt enkelt inte var bra nog. Det är Manchester United vi pratar om – en klubb som oavsett motstånd på Old Trafford alltid ska ha ambitionen att föra matchen och trycka tillbaka motståndet. Det är något vi tappat fullständigt de senaste åren, speciellt när motståndet varit bättre klassat än medel.

Embed from Getty Images

Utan en trea på hemmaplan mot Valenica riskerade vi hela avancemanget från Champions League-gruppen. Med ett dubbelmöte med Juventus härnäst och sedermera Valencia, på bortaplan, så sätter vi oss själva ordentligt i skiten genom att inte ta en trepoängare i detta hemmamöte. Man kan försöka och misslyckas. Men att inte försöka helhjärtat och med det misslyckas – det är helt enkelt inte det Manchester United jag föll för en gång i tiden.

Var tar klubben vägen nu? Det är omöjligt att gissa. Förhoppningsvis tar Ed Woodward och övriga i ledningen det enda rätta beslutet och sparkar José Mourinho. Men om jag får gissa, vilket jag ju faktiskt får, så är portugisen kvar klart längre än de allra flesta hoppas.

Alexis nya roll

Efter att ha varit helt petad från matchtruppen i lördags, mot West Ham, var Alexis Sanchez åter tillbaka i United-elvan. I övrigt hade Eric Bailly tagit Victor Lindelöfs plats och Antonio Valencia var åter tillbaka på sin högerbacksposition där Ashley Young spelade senast. Marcus Rashford, som vackert gjorde Uniteds tröstmål senast, fick även han chansen från start.

Den först nämnda Alexis Sanchez spelade den här matchen i en något ovan position i United-tröjan. Chilenaren startade nämligen till höger i anfallsuppsättningen, vilket är en position han ytterst sällan placerats i av José Mourinho.

Embed from Getty Images

När Alexis Sanchez värvades från Arsenal i januari var det en hel del United-supportrar som ställde sig frågande hur detta skulle påverka den då mycket formstarka Anthony Martial – och även Marcus Rashford som firat en hel del stora triumfer där. Det visade sig att Uniteds nya nummer 7 skulle ges all speltid till vänster och högerpositionen fick fortsatt bli en lagdel att experimentera med.

Alexis spelade mestadels till höger i både Udinese och Barcelona, vilket ställt många fans och fotbollstyckare frågande kring varför han inte använts där i United. Ikväll, i matchen mot Valencia, var det första gången (vad jag personligen kan minnas?) som 29-åringen faktiskt spelade där i en hel match. Eller i 76 minuter, om vi ska vara mer precisa.

Hur det fungerade? Si-så-där. Chilenaren vill otroligt mycket, det syns. Men allt för ofta mynnar aktionerna ut i tomma intet. Det resulterar helt enkelt i för lite. Fördelen är dock att vi inte har en renodlad högerytter i truppen och när Alexis används där ges det utrymme till både Martial och Rashford att spela i en position de båda trivs i.

Shaw, Rashford bra – Lukaku, Matic dåliga

Direkt efter slutsignal väljer jag att skriva ner ett par tankar om ett par spelare. De som imponerade var få, men de bör självfallet inte gå onoterade. Luke Shaw var – återigen – väldigt bra och framförallt stabil. Marcus Rashford blandade och gav som vanligt, men hans dagsverk var klart godkänt. Kanske får han även ses som Man of the match, i mina ögon.

Embed from Getty Images

Mittbackarna gjorde inte bort sig mer än det sedvanliga dåliga passningsspelet. Anthony Martials inhopp var fint och gav framförallt energi i slutet av matchen, trots att det inte resulterade i något mål.

Romelu Lukaku, Alexis Sanchez, Paul Pogba, Nemanja Matic, Antonio Valencia och säkerligen fler därtill spelar helt enkelt inte tillräckligt bra eller på den nivå vi vet att de har i sig. Det måste bli bättre.

Res med oss till Manchester!