Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

FA Youth Cup: Manchester United – Chelsea 4-3

Embed from Getty Images

Manchester United är klara för fjärde omgången i FA Youth Cup. Detta efter en mycket imponerande 4-3-seger mot Chelsea i omgång 3. Mason Greenwood blev den stora matchvinnaren med sitt hattrick, i en match där United avslutade med en man mindre och med tre mittfältare i backlinjen.

Förutom Greenwood skrev även Di’Shon Bernard in sig i målprotokollet innan han så blev utvisad för en andra varning.

Chelseas dröm om att vinna FA Youth Cup för sjätte året i rad krossades därmed. Istället får United chansen att jaga sin elfte titel totalt och samtidigt öka avståndet till just Chelsea (nu nio titlar).

Det handlade, som så ofta, mestadels om Mason Greenwood. Redan efter åtta minuter gav han United ledningen, efter att ha stulit bollen från Chelseas målvakt. Greenwood hade sedan ett antal skottförsök, bland annat ett från halva planen.

Efter hand tog Chelsea över i en tuff match där de gula korten haglade. När kvitteringen kom i första halvleks slutskede var det rättvist. James Garner hade dessförinnan räddat på mållinjen.

United ställde upp med samma lag som nyligen vann med 3-0 mot Chelsea i U18 Premier League Cup, medan Chelsea gjorde sju förändringar i sitt lag. Det innebar för United att Garner vikarierade som mittback och det märktes ibland att det inte är hans rätta position.

Till andra halvlek valde United så att byta in Teden Mengi (precis tillbaka efter skada, vilket förklarar att han inledde på bänken), vilket gav Garner chansen att flytta upp på mittfältet.

Bytet gav utdelning direkt, då Aliou Traore (som med Garner på mittfältet flyttade upp som nummer 10, då United gick från 4-4-2 till 4-2-3-1) spelade fram Greenwood som gjorde sin grej. Andra halvlek var mindre än minuten gammal när Greenwood satte 2-1.

Sedan ökade United på till 3-1 genom Bernard efter en frispark.

Matchen hettade till och ett större bråk utbröt. Traore hade tur som slapp ett andra gult kort. Samma tur hade inte Bernard då han i nästa situation kom in sent i en tackling. Dessförinnan hade United tvingats till ett byte då Brandon Williams klev av skadad, vilket innebar att Ethan Galbraith fick flytta ner i backlinjen. Efter utvisningen flyttade Garner ner och United avslutade med tio spelare och tre mittfältare i backlinjen.

Men United har Mason Greenwood. Han högg på en lite för lös passning i backlinjen och fixade sitt hattrick för 4-1.

Chelsea gav dock inte upp. De fick 4-2-reduceringen till skänks, då domaren pekade på straffpunkten trots att förseelsen var utanför straffområdet. Kort därefter kom nästa kvittering och det började se väldigt jobbigt ut för United.

Laget tog sig dock samman och kunde hålla ut till seger.

United går därmed vidare till omgång 4 och lär nu gälla som favoriter att vinna cupen. I nästa runda väntar hemmamatch mot Brighton & Hove Albion. Den matchen ska spelas senast den 19 januari (dagens match skulle dock ha spelats senast den 15 december, så några dagars försening ska inte uteslutas).

Totalt sett förstås en mycket imponerande insats av United, mot det lag som har varit så överlägsna i den här cupen de senaste åren.

Mason Greenwood är givetvis given som matchens lirare. Den unga anfallaren levererar gång på gång. På 19 matcher i U18, U19 och U23 har han nu 22 mål och 6 assists den här säsongen. Då ska vi komma ihåg att han fortfarande bara är förstaårsjunior och därmed alltid spelar med och mot äldre spelare. Det är fan dags att han får chansen i a-laget nu!

U18: Manchester United – Chelsea 4-3 (1-1)

FA Youth Cup, omgång 3, 17 december


1-0 (9) Mason Greenwood
1-1 (43) Lamptey
2-1 (46) Mason Greenwood (Traore)
3-1 (65) Di’Shon Bernard (Levitt)
4-1 (79) Mason Greenwood
4-2 (83) Anjorin (straff)
4-3 (84) Redan


Uniteds lag: Thompson; Puigmal, Bernard, Garner, B Williams (Elanga 59); Galbraith, Levitt (McGhee 90+5), Traore, McCann (Mengi 46); Mellor, Greenwood

Res med oss till Manchester!