Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Om jag fick vara sportchef i United för en dag

Missnöjet med hur United fungerar växer dag för dag bland Unitedsupportrar. Diskussioner i sociala medier, på arbetsplatser och på pubar kring matcher går varma. Vad behöver göras? Tobias Liljekvist, som ni tidigare sett i Muss-vloggen, tog sig tid att skriva en krönika om vad han skulle göra om han fick vara sportchef i United för en dag.


06.30: Klockan ringer, dags att gå upp efter en ny se… förlust igår
06.35: Ut ur duschen, på med kläderna, skippar frukost
06.45: I bilen på väg till Carrington
07.15: Tar en macka och kaffe, kallar in tränaren till mitt rum
07.25: ”Det här håller inte, MOUOUT”
07.30: Pressmeddelande skickas

Så önskar jag att en dag på jobbet för en sportchef i vårt kära United skulle börja i dagarna, trots att United inte är en klubb som sparkar tränare till höger och vänster och inte skall vara det heller. Men den största anledningen till att vi inte är det är att vi hade en manager som i 26,5 år som levererade i spel, resultat och framgångar så våra ägare, fans och sponsorer var nöjda. Det var upp och nedgångar även under Sir Alex, men han redde ut dem. Jag har länge trott att Mourinho skulle göra det här också, men nu tror jag tyvärr inte på det längre. Jag ser inga framsteg med detta, något behöver göras och det nu.

Embed from Getty Images

Jag var en av de som stod bakom anlitandet av Mourinho när han kom till oss, faktiskt ville jag ha honom direkt efter SAF men av olika anledningar blev det inte så. Varför ville jag ha Mourinho? Jag tyckte att han var en tränare som visste hur det var att träna ett storlag, han kunde ta oss till framgångar och var en tränare som spelare och sponsorer lyssnade till.

Tyvärr har fotbollen förändrats senaste åren och jag måste erkänna att den även till viss del sprungit ifrån Mourinho, och sättet han har spelat och vill spela på. Att ge bort bollen och utnyttja motståndarnas misstag går inte längre, framförallt inte i Premier League och Champions League. Bottenlagen i PL, till skillnad mot t.ex. La Liga och Serie A, är så ofantligt mycket bättre och bollskickligare samt att de har en egen spelidé, varför att lämna över bollen mot dem gör att vi faller längre och längre ned i planen och de utnyttjar våra misstag istället för att vi utnyttjar deras. Bournemouth, Southampton, Huddersfield, Brighton etc är för bra för detta (faktiskt) och årets topplag som Shitty, Fools, Chelski, Spurs och Arsenal är medvetna om det och för matcherna mot dem och låter dem inte sticka upp i farliga kontringar. Det är också roligare att se på och till slut ramlar tre, fyra, fem mål in i stället för att det blir 1-0 eller 1-1 matcher.

”Ja men de har ju så mycket bättre trupp än vad vi har.” Har de? Jag tycker att vi på pappret har minst en av PL:s fyra bästa trupper, kanske bättre. City slår oss absolut alla dagar i veckan. Men sen tycker jag att vi, Spurs och Liverpool kommer strax efter. Scousers kanske har en bättre och mer komplett startelva idag, men vi har bredare trupp. Likaså när det gäller Spurs. Till viss del även Chelsea och Arsenal men där har vi bättre startelva på pappret om ni frågar mig. OM vi tittar på spelare för spelare vill säga.

Vi har världsspelare som levererar i sina landslag, se bara VM, och som även borde leverera hos oss. Vi har en världsspelare som just nu, av någon anledning, sitter på bänken som i somras tillsammans med Chelseas och Juventus balansspelare var en, tillsammans med Mbappe/Griezmann framåt, av de stora bidragande orsakerna till att Frankrike vann VM i somras. I United, vad gör han där? Det är inte bara tränarens fel, en hel del ligger hos spelaren också, men vi saknar struktur och spelidé som gör att vi trots en av PL bästa trupper ser ut som ett sämre div 1-lag för tillfället, och vi fick ju faktiskt stryk mot Derby…

Embed from Getty Images

Därför tycker jag att det är dags för en förändring i ledarstaben hos United. Vem skall komma istället? Ärligt, det vet jag inte. Men jag kan ge ett meddelande till alla supportrar, vi kommer inte vinna ligan i år och förmodligen inte nästa år heller, men om kanske 2-3 år är vi tillbaka på toppen och krigar om ligasegern – så lång tid tar denna förvandling. “Men vi har ju spenderat miljarder på spelare?”. Ja, och till vilken nytta utan spelidé eller tankar hur vi tar oss framåt.

Hur skall detta gå till? Här är sju punkter som jag tror kan nå oss till framgång igen.

Interimtränare

Ge Nicky Butt, Michael Carrick, Kieran McKenna eller någon annan ansvaret att försöka rädda oss från en direkt pinsam placering denna säsong. Rädda en Europa League-plas (för rutinen), även om vi så klart skall sikta på att komma så högt upp som möjligt. Topp fyra? Njae, det är inte så realistiskt längre trots att halva säsongen är kvar. City och Liverpool tar två platser, Chelsea den tredje och Spurs den fjärde, kanske Arsenal. Men att se två av dessa tre lag tappa så mycket att vi kommer ikapp, tyvärr ser jag inte det ens i den bästa av världar.

”Vi har ju CL kvar?” Ja, vi fick PSG och med alla tummar hållna kanske vi kan få med oss resultatet i en match, men inte i två. Skulle vi göra det har de gjort något otroligt bra och vi kan glädja oss åt det istället.

Värva klokt i januarifönstret

Värva klokt, men också för framtiden. Kanske en eller två rutinerade spelare (typ Lee Grant fast utespelare) som kan avlasta i försvar och anfall och inte gnäller om de får sitta på bänken ibland. Signa dem på 1,5 år, med option ett år till. Kanske något ungt på mittfältet med framtiden för sig som sitter på bänken i andra lag, till exempel Malcolm i Barcelona eller någon talang i Tyskland/Holland med framtiden för sig.

Innan vi värvar stort behöver vi ha en tränare med en spelidé och tro på det han gör, det har vi inte idag. Att betala överpris och ge stjärnspelare sjukt mycket i lön hjälper inte United idag.

Långsiktig lösning som tränare

Här kommer vi till det viktigaste steget, vem skall ta över och arbeta för framtiden? Detta behöver inte vara klart nu, men jobba kommande månader med en ny lösning fram till sommaren. Tänker inte ge er något namn men kan kommentera några som varit på tapeten.

  • Zinedine Zidane – Nja, tror PL är annorlunda spelstil och kultur som gör att det krockar.
  • Eddie Howe, Sean Dyche – en illusion och visat mycket i små lag Redo för United – nej.
  • Joachim Lööw – nja kanske, vill han ta ett klubblag efter många år i Tyskland. Engelsk fotboll?
  • Carlo Ancelotti, Fabio Capello, Antonio Conte – nej tack behöver något nytt och roligare.
  • Laurent Blanc, Didier Deschamps – har de mentaliteten när det blåser i engelsk press?
  • Diego Simeone – liten personlig favorit, men vill han, kan han, kommer han?
  • Mauricio Pochettino – visat mycket med Spurs, men är det realistiskt och släpper Spurs honom? Samt han har inte vunnit något med Spurs trots det laget han har, inte ens ligacupen. Redo för att vinna med United?

Som ni ser jag har inget bra alternativ och kan hitta negativa åsikter om alla. Kräsen? Ja men det är vår framtid vi pratar om…

Spelare med utgående kontrakt – bestäm er!

Vi har några nyckelspelare med utgående kontrakt som behöver bestämma sig. ”Are you in or are you out?” Nu tänker jag svära i kyrkan, David de Gea är en av dem. Ett ultimatum; du kommer inte vinna något kommande två åren men sedan är du en av våra nyckelspelare och får stå längst fram när vi vinner, ja eller nej? Om ja, släng fram ett 8-års kontrakt, avsluta karriären här och bli den bäst betalde målvakt i världen. Om nej – sälj. United kan inte ha spelare i omklädningsrummet som det spekuleras i om de skall stanna eller gå. Antingen är man klubben trogen eller så är man det inte, vi måste få bort spekulationerna.

Jag skulle sörja mycket om DDG lämnade, tro mig, men vi har en landslagsmålvakt som tvåa idag (Romero), vi kan ta tillbaka Joel Pereira som backup ett år och låt honom starta i cuperna och sedan byta kommande säsong så har vi en målvakt som håller mycket god PL-klass många år framåt.

Martial, Pogba, Rashford, Lingard, VNL, Shaw, Dalot, Bailly, Fred, Pereira (x2), Herrera, Mata och några till som skall göra en stomme för framtiden. Både start och komplementspelare, framförallt med Unitedhjärta och Manchesterkultur. Ge ungdomar som Fosu-Mensah, Tuanzebe och några till kontrakt över flera år och satsa på dem. Chong, Greenwood, Garner och så vidare skall träna med A-laget och spela med reservlaget något år till för att sedan slussas in de med. Då har vi en stomme som håller hög PL-klass många år framåt.

Tack för lång och trogen tjänst

Jones, Matic, Fellaini, Valencia, Sanchez, Darmian, Young, Rojo och några till. Tack för ert bidrag men ni är inte vår framtid. Sir Alex tog många sådana beslut och kanske inte helt populära med Manchester-grabbar som Evans, O’Shea, Brown, Veron och så vidare, men ibland har man gjort sitt och behöver lämna. Får vi betala lite för att de lämnar i lön, ja den sitsen har vi ju satt oss själva i, och får vackert stå vårt kast kontraktstiden ut det har vi råd med. Annars fixar Ed några kronor till genom något nytt sponsoravtal.

Till sommarfönstret, värva klokt och lag byggande till nya tränares spelidé

VI behöver inte ha världsspelare för X antal miljoner och Y miljoner i lön (läs: Sanchez) när vi har ett bättre alternativ redan på plats (läs: Martial). Värva klokt och med förstånd istället för släng pengarna i sjön. Vi kommer alltid få betala mer än marknadsvärde för vi är United, men kan vi inte få en Ronaldo, Messi, Mbappe eller Griezmann i sin absoluta topp för hiskeligt mycket pengar…

Låt de då vara och värva de som hjälper laget och inte som kommer hit och lyfter en massa i lön och nöjda med det. Värva en mittback som ledare (typ Vidic, Rio, Stam) som komplement till Bailly/VNL. Värva en anfallare som kan göra mål och hjälpa i anfallsspelet. Värva Sergej Milinkovic-Savic från Lazio eller liknande som tar över mittfältet. Värva sedan någon eller några talanger på tillväxt så är truppen komplett. Känns inte helt omöjligt, kostar ja det gör det men inte om man värvar smart.

Sist men inte minst: värva en sportchef som kan fotboll

Både bättre än jag men framförallt bättre än Ed. Kanske är den allra viktigaste punkten för att ta oss vidare framåt och mot nya framgångar. United vänder inte skutan på en dag, det går inte, men något behöver göras och det nu!

Res med oss till Manchester!