Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Alla som räknas älskar Ole Gunnar

Den nye tränaren är här, imorgon torsdag gör han sitt första pass med sin nya trupp. Som brukligt är när vi anställer en ny tränare, vilket man kan argumentera har hänt alldeles för ofta de senaste åren, kör vi en frågeask för att gå igenom vad vi på muss.se tycker om det.

Ole Gunnar Solskjaer tar över resten av säsongen. Dina spontana tankar kring det?

Gustav Brinck-Larsen: Generellt är jag positiv. Det känns som en mix av fanservice och att man ger sig tid för att hitta en långsiktig lösning. Det faktum att Solskjaer (i somras väl?) sagt att han skulle bygga laget runt Pogba om han var Uniteds tränare känns som att det kan ha spelat in. Och tjae, jag tycker man skall bygga laget runt Pogba så det är jag glad över.

Ibraheem Alsalman: Det känns bra. Allt annat än José Mourinho är bättre förstås.

Marcus Beijar: Att det är ett vettigt och taktiskt val. Ingen kan förvänta sig att Solskjaer ska fixa en topp 4-placering, men man kan förvänta sig att han tar klubben lite närmare rötterna och ljuter lite hopp i ärrade fans.

Mikael Österdahl: Positivt! Alla som räknas älskar Ole Gunnar och en aura av positivism kommer att spridas den närmaste framtiden. Nu vänder vi blad och ser framåt!

Björn Appelgren: Bra val. Första managern sedan SAF som jag känner att jag genuint gillar. Färgad av hans tid som spelare, javisst, men det är det här United borde vara – alltid!

Lisa Lloyd Larsson: Det känns väldigt bra. Han har alltid funnits i mina tankar som en framtida manager för United. Nu blev det kanske lite tidigare och under andra omständigheter än vad man tänkt, men jag gillar Ole både som person och ledare så när behovet uppstod är jag glad att det blev han.

Adam Fröberg: Inte mitt förstaval, men definitivt inte fel. Känns både spännande och intressant.

Är detta en lösning du gillar, eller hade du föredragit en annan tillfällig tränare?

Gustav Brinck-Larsen: Jag kan egentligen inte se en bättre lösning på kort sikt. Jag hade inte protesterat om någon som redan finns i klubben fått det, men jag gillar detta också.

Ibraheem Alsalman: Just tillfälligt så kan jag tycka att det är rimligt. Hade varit svårt att locka ett “större namn” för bara sex månader. Carrick hade varit mitt första val men nu blev det så och det är onekligen spännande.

Marcus Beijar: Ja, det gör jag ändå. Jag svarade Michael Carrick på gårdagens frågeask då det gällde efterträdare. Nu är han med som en del av staben och som den som känner gruppen och spelarna bäst nu. Kombinationen kan nog bli bra.

Mikael Österdahl: Jag är mycket positivt inställd! Nu får vi någon utifrån men som ändå känner och älskar klubben. Det finns bättre CV:n därute, men de hade nog också kommit med en ambition om att vinna jobbet permanent. Det tror jag faktiskt hade varit sämre.

Björn Appelgren: Jag gillar idén med en före detta spelare som kan klubben och som är fostrad i SAF:s anda. Kunde varit någon annan än just Ole Gunnar, men just nu känns det helt rätt.

Lisa Lloyd Larsson: Ja, det känns som en väldigt bra lösning. Dels med Ole som för det första är en reko och bra person (vi vet att vi kan förvänta oss en viss nivå på hans attityd till skillnad från vissa andra) men också bekant med klubben och älskad av de flesta här.

Adam Fröberg: Mitt förstaval av de som spontant kändes rimliga som interim var Laurent Blanc. Men Solskjaer är som sagt ingen dålig lösning heller.

Molde uttrycker det som att Solskjaer är på lån från dem, tror du att det finns en chans att han stannar längre än denna säsong i United?

Gustav Brinck-Larsen: Nej jag tror inte det. En sportchef skall troligen in, och den kommer säkert vilja sätta sin prägel på laget genom att ta in “sin” tränare.

Ibraheem Alsalman: Nej. Oavsett hur bra han gör det. Den här säsongen blev helt plötsligt en slags transportsträcka till nästa. Nu har ledningen tid på sig att komma på en långsiktig plan.

Marcus Beijar: Nej. Solskjaer har ambitionen att vara förstetränare och då är steget att ta lite för långt sett till att ta det permanent, åtminstone nu. Det synonyma med dagens United vore ändå att han gjorde en fenomenal insats, knep topp 4, vann cupen och skickade ut PSG och ändå inte fick fortsätta.

Mikael Österdahl: Det tror jag inte. Och även om Solskjaer skulle göra dundersuccé så är det ingen garanti att det som funkar på kort sikt också funkar på längre sikt.

Björn Appelgren: Jag hoppas att det finns en chans om det går bra, men tror kanske inte riktigt på det. Skulle inte förvåna mig om man släpper OGS (även om det går bra) och fortsätter på inslagen kaos-väg med ett ”större” namn. Fan, som om inte OGS är stort nog, haha!

Lisa Lloyd Larsson: Chansen finns väl, men tror i dagsläget inte det blir så. Men det beror på hur det går för honom givetvis, och hur läget ser ut när det i så fall blir dags att förlänga. Som sagt, jag tror att Ole alltid funnits med i tanken som en framtida manager även om man kanske tänkte att det skulle dröja ett tag till. Men möjligheten finns, även om det inte är speciellt troligt.

Adam Fröberg: Kort och gott: nej. Till 99% blir det en annan manager från sommaren och framåt, vilket är helt rätt.

Vad vet du om Solskjaers stil som tränare?

Gustav Brinck-Larsen: Helt ärligt, inte så mycket. Jag har förstått det som att han gillar att spela offensivt, och kan se på transfermarkt att Molde oftast spelar någon form av 4-3-3 eller 4-2-3-1. Men jag kan inte påstå mig veta speciellt mycket.

Ibraheem Alsalman: Inte så värst mycket. Följde han lite då han var i Cardiff. Vet att han inte gjort det så bra där och blev sedan sparkad. Har noll koll på honom i Norge.

Marcus Beijar: Inte mycket. Han alternerar väl 4-2-3-1 och 4-3-3 och har väl inga större problem att få fart på offensiven i sina lag, något som sannerligen behövs nu.

Mikael Österdahl: Väldigt lite. Det jag kan anta är att han är influerad av Sir Alex Ferguson, något annat vore märkligt.

Björn Appelgren: Det lilla jag har sett. Gillar att göra mycket mål och för också så. Tycker mig se en 4-3-3 komma… Med rätt hjälp att bygga en bra defensiv ser jag inga problem med det.

Lisa Lloyd Larsson: Well, lite har man ju såklart försökt honom genom åren. Något som jag tycker är lite kul är att Ole ser väldigt snäll och sympatisk ut. Det är han ju säkert också såklart, men många som spelat under honom beskriver honom som extremt hård och någon som kräver perfektion i allt (undrar vem han lärt sig det ifrån..) Sen gillar han en rörlig offensiv fotboll med stort bollinnehav och hög aggressiv press. Det gillar jag. Han har sagt att United alltid är modellen han strävar efter och det känns ju bra.

Adam Fröberg: Han har oftast använt sig av ett 4-2-3-1 eller 4-3-3. Molde gjorde överlägset flest mål i ligan den nyss avslutade säsongen och slutade som 2:a efter Rosenborg i tabellen.

Vilka spelare gynnas av Solskjaers ankomst?

Gustav Brinck-Larsen: Pogba, så klart. Jag anar att han kommer vara gjuten i elvan framöver. Och om Solskjaer nu är en offensiv tränare så ligger det nära till hands att tro att spelare som Rashford, Lingard, Lukaku, Martial, Fred, Pereira och Mata skall få mer att jobba med och kunna visa sig från bättre sidor.

Ibraheem Alsalman: Jag vill säga Lukaku och Rashford. Jag hoppas verkligen att de får en bra utveckling under honom och att han lär dem det ena och det andra om hur man gör mål som anfallare.

Marcus Beijar: Jag tror att spelare som Sanchez, Martial och Pogba kommer att vara de som gynnas mest. Tror också att en rad yngre spelare kommer att synas, åtminstone i trupperna till matcherna.

Mikael Österdahl: Sannolikheten är stor att vi kommer spela rätt många i stort sett betydelselösa matcher under våren. Då hoppas jag att Solskjaer passar på att ge ungdomarna chansen.

Björn Appelgren: Alla bara för att, men främst kanske Pogba och Lingard – spelare som han är bekant med sedan tidigare (även om de var juniorer då). Nyckeln till OGS startelva är nog att man ger allt, hela tiden. Sanchez?

Lisa Lloyd Larsson: Jag tror och hoppas att de yngre spelarna gynnas i första hand. Delvis såklart för att Ole har en nytänkande och innovativ tränarstil, men också för att han vet att det är så det alltid fungerat i United fram tills ganska nyligen. Om inte annat har han sin egen start på fotbollskarriären med sig och vet hur viktigt det är att få chansen trots att man är ung och relativt oprövad i sammanhanget.

Adam Fröberg: Solskjaer pratade innan säsongen om att han skulle byggt laget runt Pogba om han fått bestämma – nu får han ju göra just det! I övrigt gynnas framförallt de mer offensivt lagda spelarna.

Vilka spelare kan missgynnas av Solskjaers ankomst?

Gustav Brinck-Larsen: Mindre passningsskickliga, så McTominay och Fellaini i första hand. Jag tror också att han kommer vilja spela med de yngre, löpstarka mittbackarna, så Young borde komma ner ett par hack i rangordningen. Smalling hade varit lätt att säga också, men jag får en känsla av att Solskjaer kan vilja ha en rejäl mittback så jag tror inte vi skall räkna ut honom helt.

Ibraheem Alsalman: Jag tror faktiskt ingen gör det. Alla kommer nu få en chans att visa upp sig ordentligt. Alla spelare kommer få nu en ärlig chans. Det får tiden visa vilka spelare som missgynnas.

Marcus Beijar: Spontant tycker jag att det är Marouane Fellaini, Ashley Young och Juan Mata. Spelare som dels får åldern mot sig men och som framstår som på tok för ojämna. Dessutom svårt att se Mata i en offensiv 4-3-3 under Solskjaer.

Björn Appelgren: Tänkte spontant Lukaku, men vet inte varför. Det kan gå åt båda hållen där. Tror backlinjen kommet fasad ut allteftersom, men det kanske inte blir hans uppgift som care taker.

Lisa Lloyd Larsson: Svårt att säga såhär innan Solskjær ens gjort sin första träning. Man vet ju inte riktigt vad han tänker kring situationen, men tror inte direkt att någon kommer missgynnas. Kanske att de mer orörliga spelarna med sämre fötter (tänker typ Matic i dagsläget) kan missgynnas i form av mindre speltid, men det är verkligen bara spekulation.

Adam Fröberg: Om Solskjaer vill bygga spelet mer bakifrån än innan kan Smallings direkt dåliga passningsfot göra att han förbises. Även en spelare som Fellaini, med begränsade fötter, får nog svårt att starta matcher, hoppas jag.

Mike Phelan kommer in som assistent, samtidigt som han fortsätter sin roll som sportchef för Central Coast Mariners. Hur känns det?

Gustav Brinck-Larsen: Kul att ha honom tillbaka, och jag tror inte United kommer lida av att han fortfarande är med i Mariners. Däremot tror jag de kan bli lidande av att ha sin sportchef på andra sidan jordklotet, men det är ju inte vårt problem.

Ibraheem Alsalman: Om jag ska vara helt ärligt så har jag faktiskt ingen vidare koll på honom. Så får mig känns neutralt. Jag hoppas att han gör det bra.

Marcus Beijar: Bra. För en som gillar Phelan och blir lätt nostalgisk när hans namn nämns känns det som en trygghetsfaktor. Ja, han ska sköta ett annat jobb parallellt men samtidigt är ju OGS också “tjänstledig”.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Tur att det inte var ombytta roller på honom och OGS.

Lisa Lloyd Larsson: Mycket bra! Alltid gillat Phelan. Extremt kunnig, inte bara i fotbollsbiten utan även kring det sociala i en trupp. Och givetvis känner han United väl, vilket är en enorm fördel.

Adam Fröberg: Smått märkligt upplägg men förstår att det blir svårt att avsäga sig det uppdraget för endast 6 månader i United. Kul och bra med Phelan tillbaka, är min spontana tanke.

Transferfönstret öppnar snart, tror du att United förstärker med någon spelare i januari?

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror det är stängt för oss, och jag hoppas det nästan också. Såvida inte en sportchef är på plats, och han redan har sin tränare klar så att den som värvas görs det inför nästa säsong så hoppas jag också att det blir så. Truppen är kanske ingen mästartrupp, men så är det inte heller titeln vi skall slåss om resten av säsongen, så vi kan vänta till sommaren med att värva.

Ibraheem Alsalman: Jag tror inte det. Det beror framförallt på att Ole är ingen långsiktig plan och ledningen vill förmodligen avvakta med nya spelare tills den nya managern är presenterad.

Marcus Beijar: Nej, det gör vi inte. Helt enkelt av den anledningen att den spelaren ska passa en permanent tränare, och någon sådan har vi inte. Än.

Mikael Österdahl: Skulle mittbacken vi vill ha visa sig vara tillgänglig hugger vi förstås. Annars verkar det högst osannolikt. Allra helst om vi faktiskt har tänkt plocka in en sportchef så lär inte denne vara på plats i tid för att hinna göra något i januari.

Björn Appelgren: Ja. Backar och yttrar tack. Men kan inte gissa namn.

Lisa Lloyd Larsson: Nej, det tror jag inte. Behovet att täcka upp på vissa positioner är visserligen stort, men inte akut. Jag tror vi väntar till sommaren när det är klart med en permanent lösning på tränarsidan.

Adam Fröberg: Max en spelare. Då är det en spelare som är såpass bra att vilken tränare som än kommer in vill ha honom. Exempelvis Koulibaly, även om han blir grymt svår att lösa.

Säljer vi någon i januari då?

Gustav Brinck-Larsen: Nej, inte såvida det inte kommer in ett överbud på någon av våra spelare, och det kan jag inte se hända just nu.

Ibraheem Alsalman: Nej, tror inte heller det. Solskjaer vill kanske ha tillgång till en hel trupp att välja mellan. En bred trupp att jobba med och med många alternativ.

Marcus Beijar: Svårt att tro det. SÅ bred är inte truppen ändå.

Mikael Österdahl: Om en mittback ansluter så betyder det sannolikt att en mittback lämnar. Utöver det, nej.

Björn Appelgren: Kanske någon fringe försvarsspelare, typ Rojo eller Darmian?

Lisa Lloyd Larsson: Nej, inte om det inte inträffar något extremt.

Adam Fröberg: Svårt att se det, men möjligtvis (och förhoppningsvis) Marcos Rojo i så fall.

Solskjaer betraktas som en klubblegendar för sin tid som spelare, finns det en risk att det svärtas ner om det går uselt nu under våren?

Gustav Brinck-Larsen: Jag har svårt att se det, det krävs mer än ett halvårs dåligt resultat som tränare för att vi skall se ens lite annorlunda på allt han gjort för klubben.

Ibraheem Alsalman: Nej, då måste det gå riktigt, riktigt illa. Jag tror snarare att han kan bli mer omtyckt för han har just nu noll press på sig. Ingen förväntar sig något stort av honom.

Marcus Beijar: Man ska ju göra skillnad på spelare och tränare. Solskjaer är inte mindre legendarisk efter trippeln för att han gör en halvdan insats som interimstränare (om han nu gör det). Man måste se på förutsättningarna också. Det är inte hans lag, utan hans lag att försöka styra upp.

Mikael Österdahl: Givetvis inte. José Mourinho – en före detta fiende – fick kämpa i nästan två och ett halvt år innan han började förlora anseende hos Red Army.

Björn Appelgren: Nope. Två olika roller. Den som slutar uppskatta vad OGS gjorde som spelare någonsin kan dra åt…

Lisa Lloyd Larsson: Risken finns väl, men samtidigt tänker jag att förväntningarna (inte bara på Ole personligen utan säsongen i stort) är så pass låga att det inte finns så mycket mer som kan skita sig. Vi är i ett läge där det inte kan bli mycket värre. Klart finns det förhoppningar nu när Ole kom, men förväntningar tror jag inte någon har. Svårt att svärta ner mer än Mourinho redan gjort liksom.

Adam Fröberg: Det tror (och hoppas) jag inte. Solskjaer kommer alltid vara älskar för sina framgångar på planen. Alla vet vad det är för typ av jobb han tagit här, så jag tror inte det blir några problem.

Första matchen mot Cardiff på lördag; hur går det?

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror vi vinner med 4-1

Ibraheem Alsalman: United vinner 3-0 där Lukaku gör ett mål och Martial två!

Marcus Beijar: United vinner med 2-0.

Mikael Österdahl: Full fart framåt, defensiven fortfarande kass, så 5-2 till de goda.

Björn Appelgren: Vinst med 2-4 bollar.

Lisa Lloyd Larsson: 3-0 till oss.

Adam Fröberg: Vinst 2-0 (Lukaku, Martial målskyttar.)

Vilken plats i ligan tror du att United slutar den här säsongen?

Gustav Brinck-Larsen: Sexa som vi ligger nu är det enkla svaret, men jag tror vi får en bra vår och att Arsenal tappar lite så att vi slutar femma. Topp fyra tror jag tyvärr det är för långt till. Jag tror att vi tar fler poäng än Chelsea under andra halvan av säsongen, men att avståndet helt enkelt är för långt.

Ibraheem Alsalman: Slutar på en sjätte plats.

Marcus Beijar: Femma.

Mikael Österdahl: Sexa.

Björn Appelgren: Någonstans på 4-6 plats.

Lisa Lloyd Larsson: 6:a någonting. Inte högre än så, det är tyvärr redan kört.

Adam Fröberg: Som bäst 5:a, som sämst 6:a. Tyvärr är avståndet till fjärdeplatsen (11p) för stort.