Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaer: Den oväntade, men förnuftiga lösningen

“You are my Solskjaer, my Ole Solskjaer, you make me happy when skies are grey…”, sjöng United-fansen då som nu. Han som, enligt många, är tidernas bästa supersub ska nu leda Manchester United den resterande delen av säsongen – och visst kittlar det!

Jag ska vara ärlig och säga att jag personligen rynkade lite på näsan när rapporterna började trilla in gällande norrmannens stundande inträde som interim-manager för United. Men, ju mer jag grottar ner mig i det desto mer både gillar och förstår jag beslutet.

Den nu 45 år unga United-legendaren tillträder efter en tid som argumenterbart varit den värsta i klubbens moderna historia. Manchester United har glidit så långt ifrån sina rötter att det för många supportrar känts som att de emotionella banden till laget tynat bort allt mer och mer.

Med detta i åtanke är det inte på långa vägar fel att låta en person som på egen hand skjutit Champions League-titeln och ligatitlar till klubben försöka rikta den här jättekalossen mot rätt väg igen. En person som vet vad det innebär att bära den allra finaste av tröjor, en person som skriker Manchester United.

Embed from Getty Images

Att klubbledningen tar ett sånt här sansat och förnuftigt beslut förvånar mig – även om det givetvis gläder mig. Det United jag lärt känna sedan Sir Alex Ferguson tackade för sig hade för det första väntat med att sparka Mourinho tills långt in på det nya året, och för det andra hade man utan tvekan gått på första bästa stjärnnamn som ny manager – typ Zinedine Zidane.

Zidane som manager i United är jag i sig inte direkt emot, men tillvägagångssättet och bakgrunden till ett sådant beslut hade sannerligen varit att gå i samma dumdristiga fotspår som vi sett så många gånger förr. Efter Sir Alex, efter Moyes, efter Van Gaal…

Att klubben den här gången, utefter allt som skrivs och sägs, vill göra en grundlig förändring mot det långsiktigt bättre gör mig oerhört glad och upprymd. En sportchef ska in (verkligen på tiden) och denne ska sedermera få anställa en manager att sammarbeta med och föra klubben till de höjder den hör hemma – pyramidens topp.

Klubben har nu valt att istället för en hastig anställning av första bästa manager, i lugn ro ge sig tid i och med de sex månader som är kvar till sommaren med en Ole Gunnar Solskjaer som ställföreträdare. Ta vara på tiden nu, och gör något riktigt bra av den.

Ole Gunnar – Managern

“Det skulle jag (bygga laget runt Pogba), utan någon tvekan. Paul är en fantastisk spelare, så förhoppningsvis kan vi bygga laget runt honom och behålla honom”, sade Solskjaer inför Uniteds Premier League-möte med Leicester i augusti.

Norrmannen har samtidigt pratat väldigt gott om tiden tillsammans med den franska världsmästaren i dennes ungdomsår, där Solskjaer basade över det ungdomslag Pogba tillhörde i United. Att den 25-åriga stjärnmittfältaren blir en central del i laget under resterande del av säsongen kan vi med säkerhet skriva upp.

Utöver Uniteds nummer 6 bör spelare som Anthony Martial, Alexis Sanchez, Eric Bailly och Andreas Pereira gå till träningarna med lättade hjärtan och hopp på betydligt större roller under en frejdigare offensiv spelstil – och framförallt utan hängslen och livrem.

Embed from Getty Images

Ser vi till motsatta sidan känns det inte helt osannolikt att spelare som Nemanja Matic och Marouane Fellaini – “Mourinho-favoriterna” – oroat börjar fundera över sina roller framöver. Även Chris Smalling och Ashley Young kan möjligtvis inkluderas där. Smalling har dock nyligen skrivit på ett nytt kontrakt och kommer definitivt inte att lämna den närmaste tiden, men han lär inte vara lika gjuten som tidigare.

Solskjaer lämnar nu (tillfälligt) sitt uppdrag i den norska toppklubben Molde där han varit tränare sedan 2015. Den nyss avslutade säsongen slutade klubben 2:a i tabellen, 5 poäng efter Rosenborg men dock med hela 12 fler gjorda mål än sin överman.

Formationsmässigt har han mestadels använt sig av 4-3-3 eller 4-2-3-1, beroende på hur han velat balansera mittfältstriangeln. Men att diskutera potentiella laguppställningar blir så mycket gissningslek att det nästan går till absurdum.

Embed from Getty Images

Tidigare i karriären minns nog många hans misslyckande i Cardiff där han inte ens varade en hel säsong. Detta var dock snart fem år sedan och norrmannen hade helt andra förutsättningar än de han kommer ha på Old Trafford. Som interim-lösning ser jag inte detta som några problem överhuvudtaget.

Bredvid sig kommer Ole Gunnar Solskjaer att ha den tidigare assisterande tränaren under Sir Alex Ferguson, Mike Phelan, som medhjälpare säsongen ut. En stadig, hjälpande hand som varit med förr. Det perfekta komplementet när klubben vill hitta tillbaka till sina rötter.