Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Cardiff City – Manchester United 1-5

Embed from Getty Images

Vi vet att ett tränarbyte ofta ger en kortsiktig effekt, och att fotbollslag springer mer i de första matcherna efter man bytt tränare är rent statistiskt ett faktum. Men det innebär inte per automatik att laget gör fem mål, med fyra olika målskyttar, eller att inställningen och modet på så många spelare går upp så mycket. Det fick vi dock se från Manchester United igår kväll. Så klart var det tacksamt med det tidiga ledningsmålet, och även Herreras 2-0 kom vid en bra tidpunkt det med. Men vad som var extra positivt var att inte efter något av dessa mål föll United hem för att ängsligt bevaka sin ledning, istället fortsattes det framåt och på bänken var både Ole Gunnar Solskjaer och Mike Phelan uppe och visade för spelarna att det var så tränarstaben ville ha det.

Men i den 38 minuten då, när Rashford tog bollen med hand i eget straffområde, och Cardiff reducerade till 1-2, nog kom väl nerverna då? Inte då, tre minuter senare kom kvällens vackraste mål. Martial gick ner och hämtade boll, spelade Pogba som passade vidare på ett till Lingard som satte bollen tillbaks till Martial som satt fart framåt – fri med målvakten rullade han kyligt in bollen i det bortre hörnet. Ett högklassigt mål där skickliga spelare fick använda sin kreativitet, något vi sällan sett United göra de senaste åren.

Embed from Getty Images

Försvarsmässigt kom United med hög press och en högt stående backlinje. Ytterbackarna tilläts dessutom pumpa på rejält, och Victor Lindelöf hade inte mindre än två löpningar in i offensivt straffområde, där han vid den andra hade fått öppet mål om Rashfords split vision hade varit något bättre.

Allt som allt en mycket bra insats, vilket också reflekteras på betygen.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 7

Släppte in en kanonstraff, och gjorde i övrigt allt så gott som fläckfritt. En kvalificerad räddning, en något enklare och stabil med fötterna. Att betyget inte blir högre beror på att Cardiff inte tilläts komma till speciellt många avslut.

Ashley Young: 7

Om det är så här United skall spela så passar det Young utmärkt. Yttermittfältaren som fortsatt vikarier som ytterback fick följa med framåt så mycket han ville, och även om han själv inte var den som skapade något av de farligaste så var hans blotta närvaro så långt fram i banan något som oroade Cardiffs försvarare.

Victor Lindelöf: 8

Det tog 1,5 år och ett tränarbyte, men nu får Victor Lindelöf göra det han är bäst på även i United. Nämligen att vara en back som sätter igång anfall, och även följer med framåt själv. Som jag skrev ovan, inte mindre än två offensiva räder från honom dessutom. Försvarsmässigt hade han fortfarande vissa problem i duellerna mot stora starka anfallare, men sådant går att jobba på. Förmodligen det bästa jag sett från Victor hittills i United.

Embed from Getty Images

Phil Jones: 7

Var idag den stabile mittförsvararen som vann många dueller och höll sig defensivt. Kompletterade Lindelöf utmärkt.

Luke Shaw: 6

Varnad. Får sämst betyg idag, men det betyder inte att han var dålig. Stabil bakåt, fyllde på framåt men inte i samma utsträckning som Young, därav betyget ett snäpp ned från honom.

Ander Herrera: 8

Herrera var Herrera, det vill säga ettrig i presspel, mycket hjärta, lite slarvig ibland – och helt plötsligt ett fantastiskt (ja, trots touchen) skott som gav oss 2-0. Personligen skulle jag i längden gärna se Herrera ta Matics roll som defensiv mittfältare, men spelar han som idag får han mer än gärna fortsätta hålla Fred på bänken.

Nemanja Matic: 7

Utbytt 87. Matics bästa match i United sedan när? Över ett år åtminstone. Gick idag inte ner och tog bollen två meter från försvararna, utan fanns som alternativ längre upp så försvararna kunde stå för de initiala uppspelen, något som gynnade Matic i positionsspelet. Och när Lindelöf, eller ytterbackarna, begav sig iväg, ja då fanns Matic oftast där för att täcka upp. Han skulle fortfarande må bra av någon matchs vila, och det faktum att Solskjaer bytte ut honom med några minuter kvar (något som Mourinho aldrig gjorde) kan kanske ses som ett tecken på att han inte kommer vara lika bofast i förstaelvan som hittills.

Paul Pogba: 8

Spelade till sig två assist och var även inblandad i Martials mål. Gav (vad det verkar) också bort straffen till Lingard, mycket osjälviskt, och stod dessutom för ett bra jobb i presspelet. Så oerhört viktig för detta United.

Jesse Lingard: 9

Två mål och en assist gör det svårt att inte sätta ett riktigt bra betyg. Faktum är att före sitt straffmål, på en straff han ordnade själv, så tyckte jag inte Lingard var riktigt där, trots att han då varit inblandad i Martials 3-1-mål. Så, det är en nia med förbättringspotential, något jag aldrig trodde jag skulle säga om Lingard.

http://gty.im/1074594166

Marcus Rashford: 7

Utbytt 79. Jag känner mig nästan lite taskig som ”bara” ger Rashford en sjua. Han gav oss det förlösande förstamålet, och var ju hela tiden aktiv och försökte. Men, målet är en frispark som målvakten skall ta. Alla frisparkar som går in i mål i målvaktens hörn är per definition en målvaktstavla i min ögon, även om det var en bra träff från Rashford. Och ja, han försökte, försökte och försökte. Hela tiden, om och om igen – men det gav inte så mycket utdelning från honom idag, även om han så klart var oerhört jobbig för Cardiffs försvar att hantera. Men därför sparar jag det högre betyget till när han lyckas något fler aktioner. Allt som allt gjorde Rashford fullt tillräckligt för att visa att det bör satsas på honom som central forward i Manchester United.

Anthony Martial: 8

Utbytt 87. Var den som drog upp och avslutade matchens absolut finaste anfall, anfallet som gav United 3-1. Utöver det var han i mycket lik Rashford, försökte hela tiden, om och om igen. Sökte nya ytor, kom över på högerkanten, sedan tillbaks till sin favoritplats ute till vänster där han också skapade ett par lägen som så när kunde gett ytterligare resultat.

Fred: n/a

Inbytt 79. Spelade för kort tid för att betygsättas

Marouane Fellaini: n/a

Inbytt 87. Spelade för kort tid för att betygsättas

Andreas Pereira: n/a

Inbytt 87. Spelade för kort tid för att betygsättas