Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens: Han har varit toppklass

Embed from Getty Images

Med två dagar till Bournemouth hemma har Ole Gunnar Solskjaer mött pressen. I den här artikeln följer vi upp vad norrmannen sa, mycket handlade om Paul Pogba och vi fick också en uppdatering på hur det ligger till med de skadade spelarna. Solskjaer påpekade också igen att alla spelare kommer få en chans att visa upp sig, samt bekräftade vem som är lagets kapten.

Något som är värt att lägga märke till är att Solskjaer använder ordet “vi” även om tiden före han tog över som manager, något som jag i alla fall ser som positivt. Han skyller inte från sig med att han inte var där, det var fortfarande United och han är “vi” med Manchester United.

Som vanligt är det första halvan av presskonferensen som släppts nu, resten är embargo så att söndagstidningarna får sitt.

…om truppen

Hur mår laget? “Vi har inte haft många träningar sen [förra matchen], de var lediga igår, så idag är första dagen tillbaka. Romelu [Lukaku], Alexis [Sanchez) och Anthony [Martial] körde lätt igår, förhoppningsvis kan de vara med på delar av träningen idag, så låt oss se hur det utvecklas.

“Marcos [Rojo] och Scott [McTominay] bör kunna delta snart. [Chris] Smalling har skadad fotså jag tror inte vi får se honom förrän nästa år, kanske inte ens före Spurs. Men man vet aldrig.”

Matchen mot Spurs är den 13 januari, så det verkar alltså som att vi inte får se Smalling på ett tag, däremot kanske vi kan hoppas på någon av de tre anfallarna, åtminstone på bänken.

Du har gjort stor påverkan bara på en vecka, hur laget uppfattas och hur resultaten kommit till, känns det som att det nästan inte är på riktigt eftersom ni är sexa i ligan och det finns problem att ta tag i? “Det finns saker vi behöver förbättra, vi är i den här positionen av en anledning. Vi har inte varit jämna nog, vi har inte kunnat hålla nollan, vi har inte gjort med mål. Nu har vi släppt in två mål på fasta situationer, så jag tycker försvarsspelet i öppet spel har varit bra, men vi måste komma tillbaka till vanan att inte släppa in mål.

“Det finns många saker, i fotbollslag finns alltid saker att förbättra. Men som jag sa, jag kommer in från utsidan, det är svårt att göra skillnad. Mitt jobb har varit att prata med spelarna, försöka få reda på hur de känner, hur deras självförtroende är och hur de känner med sin situation, för alla har ett ansvar att förbättra sig.”

…om Pogba, Alexis och Lukaku

Du har fått Pogba att spela bättre, kan du göra samma sak med Alexis och Lukaku? “Jag tycker du kommer ur det från fel vinkel, för jag kan inte göra något för deras prestationer på planen. Paul har gjort det själv, spelarna står för sina prestationer. Men, mina samtal med Anthony, Romelu och Alexis eller vem som nu känt att de inte kan prestera sin bästa fotboll – jag finns här för att guida och hjälpa dem på vägen, sen är det upp till dem att prestera på planen. Så jag håller inte med om att jag har gjort det med Paul och att jag kan göra det med Romelu eller Alexis, det är upp till dem när de får chansen. Det är så det fungerar i fotboll, man måste göra det själv. Man vill ha hjälp av sina lagkamrater och sin manager, jag ger riktlinjer och det har varit mycket tal om uttryck och frihet att uttrycka sig. Men det är så jag alltid har varit som manager, man kan inte tala om för spelarna vad de skall göra i den positionen eller den positionen. De är här av en anledning, de är bra spelare och de är upp till dem att sin fantasi och kreativitet och njuta av att spela för klubben, för det är den bästa tiden i ditt liv.”

Embed from Getty Images

Paul har skinit i offensiven de senaste två matcherna, har han visat alla att klubben kan byggas runt honom? “Jag har sagt många gånger om Paul att han är en toppspelare i världen. Både offensivt men där han gjort det väldigt bra, men han är en stor kille som kan vinna nickdueller, han tacklar. Så han har varit samma som de andra, attityden har varit perfekt och det är nyckeln när du har spelare av den här kvalitén, när de har attityden. Du skall vara trött mot slutet av varje match, för sen har du dagar på dig att återhämta dig.

“Han har varit toppklass, och ja han är en sådan vi ser att vi kan bygga laget runt när man har såna kvalitetsspelare, men vi har så många kvalitetsspelare.”

…om Gomes och andra ungdomar

På en fråga om unga spelare kommer få fler chanser, likt Gomes mot Huddersfield, trots att flera etablerade spelare svarade Solskjaer med Sir Matt Busbys berömda citat: om de är bra nog är de gamla nog.

Solskjaer pratade också att det är Uniteds tradition att unga spelare kommer upp, att det är viktigt för spelarna i akademien att veta att det går, samt att det finns två, tre absoluta topptopptalanger i U18 som redan nu knackar på dörren till A-laget.

…Valencia fortfarande kapten

Michael Carrick blev kapten inför förra säsongen, och spelade inte speciellt mycket. Inför den här säsongen blev Antonio Valencia officiellt kapten, men han har haft svårt att hålla sin plats som högerback på det sätt han gjort de senaste åren.

Embed from Getty Images

På en direkt fråga vem som kommer vara kapten under Solskjaer var norrmannen dock tydlig: “Antonio är kapten. När han är helt frisk och spelar kommer han bära armbindeln. Han går igenom några tuffa sessioner nu för att bli redo för den tuffa perioden som kommer. Det finns inte många bättre högerbackar som går framåt, med hans förmågor. Så du får se honom bara bindeln.”

…om humöret

När vi närmade oss slutet av denna delen av presskonferensen pratades det om vad Solskjaer lärde sig från tiden i Cardiff. Han säger att det var en helt annan sak att komma till ett mindre lag som Cardiff, där han kanske borde etablerat en elva och inte roterat lika mycket som han gjorde, och som han kommer göra i ett United som har flera matcher i och med Champions League.

Han fick också en fråga om att humöret i och kring United verkar ha förändrats rejält bara sedan han kom in, något Solskjaer ger segrarna i de två senaste matcherna credd för. Jag kan tycka att sättet han fått laget att spela på också har en hel del med saken att göra, samt den allmänna stämningen som sprids från managern nu jämfört med förut.

Vid den sista frågan gick journalisten tillbaka till Alexis och Lukaku, och bad Solskjaer berätta om varför han tror att dessa spelare inte fungerat så bra som man kan förvänta sig den här säsongen. På detta valde Solskjaer mer att prata om hela truppen och självförtroende, utan att vare sig direkt kommentera de båda anfallarna eller den förre managerns hanterande av dem.

Se hela den första delen av presskonferensen här.