Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Har du vunnit fyra kan du vinna fyra till

Embed from Getty Images

Ole Gunnar Solskjaer klarade sitt första tuffa test som manager för Manchester United. Newcastle besegrades med 2-0 på onsdag kväll efter en kontrollerad insats, speciellt i andra halvlek. Efter att ha släppt in mål i tre raka matcher under Solskjaer höll United nu nollan, något som förstås ger råg i ryggen inför än tuffare drabbningar senare den här månaden. Managern visade också fingertoppskänsla när han bytte in Romelu Lukaku och Alexis Sánchez en bit in i andra halvlek. Det finns sparkapital i detta lag, och det börjar synas nu. 

Fyra raka segrar, 14-3 i målskillnad och ett minskat gap till Chelsea på fjärdeplatsen. Manchester United har stökat undan jul- och nyårsmatcherna på ett närapå perfekt sätt. Mötet med Newcastle hade på förhand målats upp som det tuffaste testet hittills för Ole Gunnar Solskjaer. Det blev det också. Rafael Benitez ställde, föga överraskande, upp med en 5-4-1-formation som sjönk djupt ner i planen när United erövrade boll. När hemmalaget väl fick låna den ställde man om och hotade genom yttrarna både en och två gånger. Vi satt med andan i halsen ett par gånger i första halvlek, men då till och med Phil Jones får in en perfekt tajmad brytning så känns det som om knappt något kan gå fel.

I andra halvlek spelade United kontrollerat och malde till sist ner motståndet. Marcus Rashfords frispark i 64:e minuten var bra, så pass bra att Martin Dubravka i hemmamålet inte förmådde hålla den. Fram störtade en inbytt Romelu Lukaku och stötte in 1-0, hans andra mål på två inhopp. Den definitiva punkten satte Rashford själv när han behärskat rullade in 2-0 med tio minuter kvar. Förarbetet av Lukaku och speciellt Alexis Sánchez var vackert och skvallrar om vilka kvaliteter som finns gömda i det som under en lång tid varit en grå massa med spelare under José Mourinho.

En annan snackis, förutom Rashfords individuella insatser, blev domaren Andre Marriner. Birminghamsonen, som allmänt anses vara en av ligans bästa domare, hade ingen vidare kväll på jobbet dagen efter sin 48:e födelsedag. Marriner fick för sig att Jamaal Lascelles idiotiska satsning mot Paul Pogba i 28:e minuten bara skulle rendera i ett gult kort. När sedan inbytte Jonjo Shelvey fick för sig att strunta i att försöka gå på boll och istället stämpla Pogba rakt över benet blåste Marriner frispark men utdelade inget kort till Shelvey. Det betyder att han sett situationen, bedömt den, och att Shelvey inte kan straffas retroaktivt. Med tanke på det röda kort Eric Bailly synade mot Bournemouth så hade det inte varit fel att skicka Lascelles och Shelvey av planen igår.

Embed from Getty Images

Solskjaers presskonferens

En som vanligt pigg och upprymd (man undrar hur han är då han förlorar) Ole Gunnar Solskajer mötte pressen efter matchen. Frågorna och pratet handlade till stor del om Marcus Rashford och det stöd supportrarna visat sedan ankomsten för ett par veckor sedan.

…om att hålla nollan:

“En hållen nolla på fasta situationer. Vi har hållit nollan i de andra matcherna också, om vi ser till spelet som sådant. Nu släppte vi inte in mål på fasta situationer heller. Vi åker härifrån med tre poäng, det är bra.”

…om huruvida hans byten i andra halvlek avgjorde matchen:

“Nej, jag kände att det var läge att byta in Romelu och Alexis. Det var en bra träff från Marcus och Romelu gör sitt jobb som anfallare som fullföljer situationen och tar en retur. Gör du det gör du fem eller sex mål per säsong gratis, egentligen. 

…om det tuffare motstånd som väntar och hur man genomförde matchen:

“Ja, givetvis, vi har mött lag från den undre halvan av tabellen. Men, å andra sidan, de här matcherna ska vinnas. Du kan inte besegra någon annan än de du möter för stunden. Insatsen idag var professionell och väldigt säker. Att komma hit och möta en klubb som den här, med de fans de har – jag tycker att det var fint hur grabbarna genomför det, speciellt andra halvlek. I första halvlek höll vi dem nere, men sedan gör vi två-tre misstag som får igång publiken och det är alltid tufft här uppe.”

“En del av snacket före matchen handlade om att kontrollera spelet. En del av kontrollen handlar om att hålla publiken tyst. Vi gör det bra i 10-12 minuter, sedan gör vi ett par misstag och är under press och får publiken mot oss. Phil gör en fantastisk brytning i ett kritiskt skede, men det är lägen du inte vill ge en publik och en klubb som den här.”

…om Marcus Rashford:

“Jag kan prata mycket om individuella insatser, men då du är en anfallare som han är och gör mål som idag – är lugn och sansad då han rullar in den bakom målvakten och dessutom skjuter frisparkar. Det började mot Cardiff och syntes idag igen, han har en bra träff. Han måste ha sett på då Cristiano tränade.”

“Ett tufft test för honom. Han blir sparkad, han blir tacklad, han går in i nickdueller och vinner dem, han utmanar, han springer. Han kommer att bli en väldigt bra “nia”. Sedan har vi också Romelu, så ibland kommer han att spela till vänster eller till höger istället för i mitten. Han kommer att få tillräckligt med matcher.”

…om att vinna sina fyra första matcher som tränare:

“Det kommer att stå i böckerna, men det är inget jag tänker på. Jag tänker bara på nästa match. Om du vinner fyra kan du vinna fyra till med den här klubben. Det är utmaningen och det är en standard vi är kända för att ha. De här fyra vann vi, nu kan vi gå vidare och fokusera på de kommande fyra matcherna.”

Du såg ut att njuta av sångerna du fick höra?

“Jag har njutit sedan första stund i den här klubben. Jag gjorde mål efter sex minuter. Sedan dess sjunger de mitt namn. Det är en sådan sak du aldrig någonsin kommer att glömma. Det är rörande och en fantastisk upplevelse att få höra de här sångerna. Det är stort, det är viktigt att du firar de här segrarna. Det är viktigt att njuta av resan, inte bara av slutprodukten. Varje gång du vinner en match ska du fira och klappa dig själv på axeln. Imorgon bitti stiger vi upp och fokuserar på nästa match.”

Jag antar att du inte vill lämna det här?

“Det vill jag förstås inte. Det är en bra grupp spelare, en fantastisk atmosfär. Men, det handlar om nästa match och nästa match. Jag gör mitt jobb så länge jag är här.”

Övriga reaktioner

https://www.instagram.com/p/BsJl2I4B8bS/?utm_source=ig_web_copy_link

 

 

 

 

 

 

Res med oss till Manchester!