Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Tottenham Hotspur – Manchester United 0-1

Embed from Getty Images

Wow, vilken match vi fick. En match med två delar, där båda lagen spelade fantastisk fotboll offensivt i dryga timmen innan United tappade de sista procenten och Tottenham tilläts dominera sista halvtimmen helt. Men när det hände (och helt ärligt även före det) gjorde David de Gea en sådan match som bara David de Gea kan göra i dagens fotboll.

Toppmatch i 65 minuter

Manchester United vann matchen med 1-0, Marcus Rashford gjorde målet efter en fantastisk passning från Paul Pogba och samtliga Unitedspelare spelade med hjärtat på utsidan.

Den första kvarten var det ett litet plus United, utan att de där sylvassa chanserna skapades. Sedan tog sig Spurs in i matchen och vi fick en dryg timme av fantastisk fotboll från båda lagen.

Jag satt och funderade på hur det kom sig att båda lagen tog sig till bra chanser, men inte självklara målchanser, och kom fram till att anledningen var att båda lagen var riktigt duktiga offensivt. United oerhört kreativa, och Spurs något mer direkta – men båda lagens försvar spelade också mycket bra vilket gjorde att chanserna blev bra, men inte mer.

Embed from Getty Images

Matchens enda mål föll oerhört lägligt, med bara minuten kvar av första halvlek. Tre spelare var involverade i målet; Jesse Lingard, Paul Pogba och Marcus Rashford.

Lingard stod för en påpasslig brytning en bit in på egen planhalva, när Trippier slog en dålig passning. Bollen föll till Pogba, som slog en fin löpboll till Rashford som satt fart. Jan Verthongen försökte hänga med, men belgaren har inte den snabbhet som Rashford har. En medtagning följt av ett skott i bortre stolpen gav oss det förlösande ledningsmålet, och både Pogba och Rashford fortsatte göra poäng under Solskjaer.

David de Gea

Båda lagen inledde även andra halvlek mycket bra, och United hade framförallt ett bra läge att göra 2-0, men Pogbas skott räddades fint av Hugo Lloris som gjorde en mycket bra match även här.

Men den andra halvleken tillhörde en man, nämligen David de Gea. Vår spanske målvaktsfantom, som inför dagens match faktiskt bara hållit nollan i tre ligamatcher den här säsongen, stod för inte mindre än elva räddningar, varav jag räknar sex av dem som räddningar i absolut världsklass.

Embed from Getty Images

Framförallt var det fotparader har stod för, ungefär som han brukar. Den allra vassaste kom förmodligen i minut 70, då Alderweireld styrde en hörna vid första stolpen, de Gea lyckades snabbt förflytta sig dit och styra ut bollen. Även räddningen på Kanes skott i minut 86 är av absolut högsta kvalitet, och spanjoren lyckades också limma en Kanefrispark bara för att han kände för det.

Det har sagts av många, men att ge de Gea ett blankt papper och skriva den summa han vill ha i lön är inte en dum idé. Han är den bästa målvakten i världen, han har en lägstanivå som är enorm och en högstanivå som är än mer anmärkningsvärd. Ge honom vad han vill ha.

Sex raka

De Gea är den spelare som stack ut idag, naturligtvis. Men faktum är att många spelare förtjänar oerhört mycket beröm idag. Trots alla Spurs chanser gjorde Lindelöf en bra match i mittförsvaret, och även Jones, Young och Shaw gjorde vad man kan förvänta.  Att Spurs kom till så många chanser var mestadels ett tecken på hur bra londonlaget faktiskt är.

På mittfältet gjorde hela trion ett suveränt jobb, Herrera och Matic i första hand defensivt och Pogba i första hand offensivt. Lingard löpte på bra, Rashford gjorde målet och sprang säkert 15 kilometer. Av startspelarna var det kanske Martial som inte kom upp i sin högstanivå, och då var fransmannen inte i närheten av dålig. Lukaku fick komma in med dryga kvarten kvar, och fortsatte göra bra ifrån sig utan att superimponera, och Dalot som fick hoppa in som ytter idag gjorde det bra under sina tio minuter. McTominay konstaterar vi bara att han hoppade in på stopptid, och han ställde inte till det i alla fall.

Embed from Getty Images

United har nu sex raka segrar under Ole Gunnar Solskjaer, och dessutom nu tre raka matcher utan att ha släppt in något mål. I ligatabellen är nu avståndet till Arsenal inhämtat, enda anledningen till att vi fortfarande ligger sexa är att Arsenal gjort två mål mer än oss, men det skall vi väl lösa nästa helg mot Brighton. Fjärdeplatsen, och därmed Champions League nästa säsong, är blott sex poäng bort, och Spurs på tredje plats bara ytterligare en poäng bort. Räkna med att Ole Gunnar och hans gäng kommer göra att det brinner i häcken på dessa lag om ett litet tag.