Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Arsenal – Manchester United

Embed from Getty Images

Det har blivit dags för 32-delsfinal i FA-cupen. Manchester United lottades den här gången mot Arsenal på Emirates Stadium efter att ha slagit ut Reading i den senaste omgången med trygga 2-o på hemmaplan. “The Gunners” i sin tur slog tämligen enkelt ut League One-laget Blackpool på bortaplan med 3-0.

Det är ofta svårt att sia i hur mycket de olika lagen satsar på de inhemska cuperna. I det här fallet har vi två lag som båda krigar om fjärdeplatsen i ligan – vilken betyder Champions League-spel nästa säsong – och de facto har skrapat ihop exakt samma antal poäng.

Trots detta både hoppas och tror jag att båda lagen satsar och ställer upp med nära på ordinarie lag på fredag kväll. Det har varit en spel-ledig vecka och motståndet är någorlunda överkomligt i ligan på tisdag för bägge lagen. Min personliga känsla är dock att klubbarna kommer låta några spelare som ligger på gränsen till startelvan få chansen att visa upp sig – exempelvis Alexis Sanchez och Eric Bailly i United.

Manchester United

Med idel vinster i bagaget sedan inträdet som manager för Manchester United är det en Ole Gunnar Solskjaer fylld av självförtroende som tar sig an uppgiften i den röda delen av London. Sju raka vinster och 19-4 i målskillnad, så lyder den imponerande resultatraden inför den här matchen.

En spelare som imponerat enormt sedan tränarbytet – och egentligen varit bra hela säsongen – är vår svenske mittbacksstjärna Victor Lindelöf. Efter en något tyngre förstasäsong har Västerås-killen gjort en av platserna i mittlåset helt till sin egen. Trygga och smarta uppspel samt bollbehandlingar blandas med stabila försvarsinsatser och övertygande duellspel.

Embed from Getty Images

Den eviga frågan, tills klubben ofrånkomligt värvar en ny försvarare, är vem som ska ackompanjera Lindelöf. Phil Jones har blandat och gett – men har åtminstone hållit sig skadefri. Eric Bailly, som av många ses som det bästa alternativet, fick en chans men svarade då med att vårdslöst kasta sig in i en duell med Bournemouths Ryan Fraser och fick med det syna det röda kortet.

Min personliga känsla är att Solskjaer och övriga i tränarstaben åter vill ge Bailly en ny chans och att det är i den här matchen han får den. Det finns en plats “up for grabs”, då måste ivorianen nu se till att ta den om han vill spela sig till platsen bredvid Lindelöf.

Mest troligt är Luke Shaw åter frisk efter sjukdomen som höll honom borta från helgens möte med Brighton och får därmed starta mot Arsenal. Ashley Young har spelat en del det senaste och känns som Solskjaers förstaval, vilket gör att Antonio Valencia inte helt omöjligt ges platsen till höger i den här matchen. Om Sergio Romero fortsatt får förtroendet i cupspelet är svårt säga, där känns det nästan 50/50.

Centralt i banan har vi tre spelare som enkelt beslagtagit de platserna som finns till förfogande. Nemanja Matic, Ander Herrera och Paul Pogba har minst sagt cementerat sig i elvan med den senaste månadens insatser. Om de alla känner sig pigga och krya har jag ingen anledning till att tro att någon av dem placeras på bänken. Den spelare som möjligtvis kan få chansen i så fall är Fred, men det tvekar jag på såvida ingen behöver vila.

Embed from Getty Images

Framåt har vi sett Anthony Martial, Jesse Lingard och framförallt Marcus Rashford frodas ordentligt den senaste tiden, milt sagt. Den sistnämnda klev av med svårtolkade smärtor senast och om tränarstaben inte vill riskera sin diamant öppnar chansen onekligen upp sig för Romelu Lukaku eller Alexis Sanchez.

Personligen hade jag föredragit chilenaren, som kan ställas mot sin före detta klubb, då jag gärna ser att vi bibehåller samma rörliga anfallspel som tidigare. Men magkänslan säger att valet snarare landar på den mer statiska belgaren. Möjligtvis placeras även en spelare som Jesse Lingard vid sidan om, vilket i så fall skulle öppna upp för antingen Juan Mata eller tidigare nämnda Alexis.

Förhoppningsvis får vi se ett lag som fortsatt har offensiven som sin huvudfilosofi. Jag kan tänka mig att vi får se något liknande som i 1-0-vinsten borta mot Tottenham, men att laget möjligtvis kliver upp någorlunda extra i pressen då Arsenal inte är ett fullt så väldrillat lag som sin värsta rival.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia, Lindelöf, Bailly, Shaw
Herrera, Matic, Pogba
Lingard, Rashford, Martial

Arsenal

Efter en mycket lovande start resultatmässigt (bortsett från de första två ligamatcherna) har Unai Emerys lag vacklat en hel del under jul- och nyårsperioden. Sedan Ole Gunnar Solskajers inträde i Manchester United har “The Red Devils” hämtat ikapp hela åtta poäng på Londonklubben och ligger nu på samma poäng, med något sämre målskillnad.

Arsenal har dock sedan den minst sagt svaga insatsen borta mot West Ham för två helger sedan, slagit Chelsea övertygande med 2-0 på hemmaplan i den senaste ligamatchen. Den stora skillnaden, utöver inställningen och mentaliteten, var att Emery bytte tillbaka till en fyrbackslinje efter en längre tids experimenterande med tre mittbackar och två wingbacks.

Tråkigt nog, för både Arsenal och spelaren i fråga, så skadade sig högerbacken Hector Bellerin allvarligt i knät mot Chelsea och missar dessvärre resterande del av säsongen. Sedan tidigare är även Rob Holding långtidsskadad efter att också han ha skadat knät, detta i mötet på Old Trafford i början av december.

Embed from Getty Images

Troligen ställer Arsenal ut en likvärdigt slagkraftig elva som United. En spelare som Peter Cech, som nyligen annonserade att han lägger av efter säsongen, får troligen speltid i den här matchen. Även två spelare som Alex Iwobi och Shkodran Mustafi, som ligger på gränsen till startelvan, skulle kunna få möjligheten att imponera i den här matchen.

En spelare som varit ett hett villebråd under säsongen är Mesut Özil. Tysken, som för ett drygt år sedan skrev på ett nytt lukrativt avtal med Arsenal, har kastats in och ut ur startelvan sedan Emerys intåg i somras. Faktum är att 30-åringen knappt spelat de senaste månaderna och verkar allt annat än bästa vän med sin nya manager. Huruvida Özil finns med i laget mot United återstår att se.

Anfallaren Pierre-Emerick Aubameyang är en målspruta av rang, men han har samtidigt också haft svårt att hitta nätet mot topp 6-lagen sedan han kritade på för Arsenal för snart ett år sedan. Hans anfallskollega, Alexandre Lacazette, är samtidigt en spelare som inte sällan nätar mot storlagen – och mötet med Chelsea senast var inget undantag. Dessa två herrar är definitivt spelare som Uniteds backlinje måste se upp med.

Den tidigare United-spelaren Henrikh Mkhitaryan är skadad fram till början av februari och missar mötet på Emirates Stadium nu på fredag.

Möjlig startelva:
Cech
Maitland-Niles, Sokratis, Mustafi, Monreal
Xhaka, Guendouzi
Iwobi, Özil, Aubameyang
Lacazette

Historik

Senaste mötet (5 december 2018) slutade 2-2 på Old Trafford efter mål av Martial, Lingard, Mustafi och ett självmål från Marcos Rojo. Förra säsongens båda möten slutade med två United-segrar, 3-1 på Emirates och 2-1 på Old Trafford.

Visste ni att…

 • … Det är snart fem år sedan (12 februari 2014) en match slutade 0-0 mellan United och Arsenal.

Matchfakta

Arsenal
Manchester United

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, omgång 4
Tid: Fredagen den 25 januari 2019, 20.55
Plats: Arsenal Stadium, London
Teve: Kanal 9, Dplay, Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Fellaini (vad, mitten februari)
Tveksamma:

 • Rojo (matchform, liten chans)
 • Shaw (sjuk)
 • Smalling (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e13-5-546-3344
Borta:5:e6-2-423-1920
Bästa målskytt: Lukaku, Martial, Pogba, Rashford (8)
Disciplin: 44 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V26/12HuddersfieldHPL3-1
V30/12BournemouthHPL4-1
V2/1NewcastleBPL2-0
V5/1ReadingHFA2-0
V13/1TottenhamBPL1-0
V19/1BrightonHPL2-1

Arsenal

Skador:

 • Bellerín (knä, inget datum)
 • Holding (knä, inget datum)
 • Mkhitaryan (fot, februari)
 • Welbeck (fot, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e13-5-548-3244
Hemma:3:e9-2-126-1029
Bästa målskytt: Aubameyang (14)
Disciplin: 40 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O26/12BrightonBPL1-1
F29/12LiverpoolBPL1-5
V1/1FulhamHPL4-1
V5/1BlackpoolBFA3-0
F12/1West HamBPL0-1
V19/1ChelseaHPL2-0

United mot Arsenal

Totalt: 22896-51-81349-322
FA-cupen: 157-2-619-19
Borta: 10729-19-59135-211
SENASTE MÖTENA
F2017-05-07BPL0-2
V2017-12-02BPL3-1
V2018-04-29HPL2-1
O2018-12-05HPL2-2
SENASTE BORTAMATCHER
V2014-11-22BPL2-1
F2015-10-04BPL0-3
F2017-05-07BPL0-2
V2017-12-02BPL3-1

Domare: Craig Pawson

Assisterande: Smart, Hatzidakis, fjärdedomare: Tierney, videodomare: Kavanagh, extra videodomare: Beswick.
M
PL 2018/19:1760135
PL 2017/18:2588328
PL totalt:126434101224
Snitt (2016-18):3,50,100,120,31
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:171133
Dömt Arsenal:14824