Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Han blev en symbol för misslyckandet, han förtjänade mer respekt

Så var Marouane Fellainis dagar i Manchester United till ända. David Moyes första värvning lämnar efter 177 matcher och 22 mål. När Fellaini nu flyttar till Shandong Luneng tar han med sig medaljer från FA-cupen, ligacupen och Europa League i packningen.

Det skulle vara falskt att påstå att Marouane Fellaini har varit Manchester Uniteds populäraste spelare. Då är motsatsen närmare sanningen. Det protesterades när han värvades. Sedan ropades det konstant på att han skulle säljas. Det gick så långt att han – högljutt – buades ut på Old Trafford.

Trots det blev Fellaini kvar i klubben. Inte bara det, hans roll i laget tycktes också bli större för varje år som gick. Supportrarna uppskattade honom inte. Managers och lagkamrater älskade honom.

På många sätt blev Fellaini en symbol för Uniteds misslyckande efter Sir Alex Ferguson. Det började faktiskt redan innan han värvades. Sommaren 2013 hade Fellaini en utköpsklausul i sitt kontrakt med Everton. United tvekade, valde att inte slå till. Så löpte klausulen ut. United blev desperata. Fellaini blev bra mycket dyrare och han gick miste om försäsongen i sin nya klubb.

Debutsäsongen i United blev usel. Han fick inte spelet att stämma och rollen i laget blev perifer. I Everton hade Moyes primärt använt Fellaini i rollen bakom toppforwarden. Fellaini bidrog regelbundet med mål och assists. I United fick Fellaini bara speltid som central mittfältare. Målen uteblev, assisten var försvinnande få och passningarna gick inte till lagkamrater. Ingenting fungerade.

När så Moyes fick sparken antog många att det skulle innebära slutet för Fellaini i United. Louis van Gaal hade andra planer. Fellaini hade andra planer. Inte heller Van Gaal blev långvarig i United. Återigen var det många som trodde att även Fellaini hade gjort sitt. Fel igen. Även den portugisiska managern uppskattade belgaren.

Inte Fellainis fel

Det är sällan snyggt när Marouane Fellaini spelar fotboll. Armbågarna är vassa, passningarna sneda. Ibland är det som att han inte vet var han har händer och fötter. Hur ska han kunna hålla reda på var lagkamrater och motståndare befinner sig när han inte ens har kontroll på sig själv?

Den fotboll som Marouane Fellaini spelar stämmer inte överens med den fotboll som Manchester United vill spela. Eller rättare sagt: den fotboll som Manchester United borde spela.

Men det är inte Marouane Fellainis fel. Han är den han är. Fotbollstekniskt är han egentligen för begränsad för ett topplag. Bröstkontroll – för banne mig, på bröstet är han bäst i världen – och styrka i luftrummet är inte egenskaper som brukar prioriteras i lag som ska vara spelförande.

Fellaini kom till United och gjorde sitt bästa varenda gång han fick chansen. Det är egentligen allt vi kan begära. Om en spelares bästa inte räcker till så är det upp till managern att välja en annan spelare.

Våra managers gav kanske Fellaini fler chanser än han förtjänade. Då var det de som felade. Ingen spelare kommer tacka nej till speltid.

Ett avgörande bidrag

Samtidigt går det inte att förneka att Fellaini ofta bidrog positivt. Det räcker egentligen med att titta på titlarna som United har vunnit under Fellainis tid i klubben. Han gjorde mål i FA-cupsemifinalen 2016, i ligacupsemifinalen 2017 och i Europa League-semifinalen samma år. I tillägg gjorde han assists i finalerna i FA-cupen och Europa League.

Embed from Getty Images

Fellaini gjorde mål mot Manchester city, mot Arsenal och mot Tottenham. Han gjorde målet som tog oss till slutspel i Champions League den här säsongen.

I kategorin spelare som har maximerat sin talang placerar sig Marouane Fellaini väldigt högt.

Rätt och fel att sälja

Jag sörjer inte att vi förlorar Fellaini. Men jag är lite tudelad till beslutet att sälja honom. Tittar vi på vårt mittfält idag så har vi sex spelare som slåss om tre platser: Paul Pogba, Ander Herrera, Nemanja Matic, Fred, Andreas Pereira och Scott McTominay. Frågar ni mig så är Fellaini just nu en markant bättre spelare än de tre sistnämnda.

Det som skulle kunna rädda upp det hela är om det innebär att James Garner får en ärlig chans. Huruvida han är redo för a-lagsfotboll i United är omöjligt att veta. Väldigt få 17-åringar är det.

Samtidigt passar Fellaini inte riktigt in i den snabba fotboll som Ole Gunnar Solskjaer vill spela. När snabbhet och energi är prioriterade egenskaper blir Fellaini ifrånsprungen. Det jag ändå kan tycka är att det hade varit klokare att behålla Fellaini säsongen ut för att sedan sälja honom i sommar. Men det är som det är.

Embed from Getty Images

Så farväl Marouane. Du var egentligen inte rätt för vår klubb. Men du förtjänar vår respekt.

Every woman every man, join the Marouane of love. Stand up, stand up.

Res med oss till Manchester!