Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Paris Saint-Germain 0-2

Embed from Getty Images

Manchester United kommer få oerhört svårt att nå kvartsfinalerna i Champions League 2018/19, detta efter att ha förlorat klart hemma. 0-2 slutade matchen, och bristen på bredd i Uniteds trupp blev uppenbar när både Jesse Lingard och Anthony Martial tvingades lämna runt halvtid, och vare sig Alexis Sanchez eller Juan Mata lyckades komma in och påverka matchen överhuvudtaget. Med en minut kvar av matchen fick Paul Pogba dessutom sitt andra gula kort, vilket alltså gör att han missar det som troligen blir Uniteds sista Champions League-match för den här säsongen.

Matchen i stort

United höll 0-0 till början av andra halvlek, målen föll i minut 53 och 60, och under de första 45 minuterna visade laet vilja och stabilitet i första halvlek, tyvärr utan någon direkt spets framåt. Rashford hade ett skott från dålig vinkel, Lingard var tämligen usel i det kreativa spelet och Martial gjorde troligen sin sämsta match för säsongen. För att vara fair mot Martial så skall vi säga att PSG som högerback hade en mittback, och som högerytter en ytterback, så han hade riktigt tufft motstånd.

Thomas Tuchel, PSG:s tränare, hade gjort sin hemläxa väl då han valde att låta Marquinhos mer eller mindre helt ägna sig åt Paul Pogba. En punktmarkering på klassiskt manér kanske man inte kan kalla det, men nära nog och det fungerade. Pogba hade väldiga problem med att komma till, vilket kanske också till viss del förklarar varför de tre spelarna framför honom inte fick så mycket att jobba med.

Embed from Getty Images

Om PSG har haft tungt med skador före matchen så var det United som hade det tungt under matchen. Efter en halvtimme låg Anthony Martial ned, och Alexis Sanchez gjorde sig redo att hoppa in. Fransmannen bet dock ihop och klarade resten av halvleken, men när andra halvlek startade kom han inte ut till spel.

Istället för honom fick vi se Juan Mata, detta för Alexis Sanchez blev tvungen att ersätta Jesse Lingard på stopptid i första halvlek. Vi går igenom de två inhopparnas insats nedan, men det var minst sagt tufft att bli av med båda dessa inom så kort tid. United skapade faktiskt inte en enda bra målchans under matchen, något som mycket bra försvarsspel från PSG, skadorna och Marquinhos fantastiska insats mot Pogba nog får ses som de stora orsakerna.

Allt som allt går det inte kalla detta för en orättvist seger, men som ni kommer läsa i nästa stycke som kommer vi inte ifrån viss bitterhet ändå.

Tio gula kort, varav två till Pogba

Det finns faktiskt inget snällt sätt att säga det på, den här domaren lyckades med bedriften att vara komplett usel. Faktum är att PSG:s första målskytt, Presnel Kimpembe, fick ett tidigt gult kort, och när han sen hade det gula kortet gjorde han inte bara en, utan två neddragningar (först Shaw, sedan Rashford) som både två var solklara gula kort men som inte blev det.

Den andra situationen, då Kimpembe drog ner Rashford, var identisk med en situation som Ashley Young blev varnad för tidigare i matchen, tyvärr vågade den italienske mannen i gult inte visa ut en spelare så tidigt, istället låtsades han som att dessa situationer inte var frispark, vilket var ruskigt fegt.

Embed from Getty Images

Domaren hade dock inga problem med att ge Paul Pogba ett andra gult kort i den 89:e minuten, när matchen var avgjord. Den tacklingen från Pogba kanske skall vara ett gult, man kan lika gärna ge det som att inte ge det, men sett till hur domaren agerat matchen igenom var det direkt fel.

Ingen av de gula kort-situationerna hade VAR-potential, vilket bara leder mig till att konstatera att VAR måste implementeras i fler situationer än det används nu. Hur man än vrider och vänder på det så kommer man inte undan att en kille som gjorde mål borde blivit utvisad innan han fick chansen att göra det målet, är det verkligen så vi vill ha det i fotbollsvärlden? Är det “roligare” med mänskliga misstag än vad det är viktigt att det blir rätt? Skall det verkligen trumfa? Jag tycker då verkligen inte det.

Solskjaers första förlust

I den tolfte matchen fick Ole Gunnar Solskjaer känna på hur det är att förlora som tränare för Manchester United. I grund och botten är det för att han möter ett bättre och mer ihopspelat lag, så den här matchen bör inte förändra synen på hans insats hittills.

Han har ju också otur med att både Lingard och Martial gick sönder redan i första halvlek, vilket innebar att Alexis fick komma in till höger och Juan Mata till vänster. Och all respekt åt dessa herrar, men det börjar tyvärr bli uppenbart att de inte håller för Manchester United i nuläget.

Vi vet i grund och botten vilken kvalitet de har i sig, men Alexis verkar dessvärre ha tappat den och för Juan Mata finns det i nuläget inte en position som passar honom. Kanske borde Lukaku varit den som kommit in till höger, istället för att få hoppa in för Rashford först i den 84:e minuten. Kanske skulle Dalot varit den som ersatt, för att få en inläggsfot? Enkelt att hävda med facit i hand, men också något som måste utvärderas.

Som sagt, PSG var i grund och botten bättre och Solskjaer skall inte hängas för detta. Kanske borde han snarare få fortsätta och bygga det lag han vill i sommar, med någon värvning och uppflyttade spelare från ungdomslaget kan hans United bli ett lag som tar sig tillbaka mot toppen igen. Men det är en fråga för en annan dag, idag måste tyvärr konstatera att det skall till ett mirakel för att United skall lyckas vända på detta. Nu gäller det istället att slicka såren och komma igen till måndagens match mot Chelsea.