Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Liverpool 0-0

Embed from Getty Images

Mållöst hemma mot Liverpool, något vi så klart aldrig skall vara helt nöjda med. Förutsättningarna var dock inte optimala, med skador på förhand och den bisarra skadesituationen som uppstod i första halvlek. Med detta i tankarna får vi vara nöjda med en poäng idag, vi ser ändå till att Liverpool tappar två viktiga poäng i titelstriden samtidigt som vi fortfarande är med i snacket om fjärdeplatsen.

Något vi börjar med att notera var att David de Gea höll sin hundrade nolla i Premier League. Faktum är att det kanske var en av hans enklare nollor, mer om det nedan.

Skadehelvetet

Alltså, vad hände egentligen? Före match fick vi indikationer på att Nemanja Matic skadat sig, något som visade sig stämma och de senaste rapporterna talar nu om att han bli borta i upp till en månad. Scott McTominay ersatte honom, och gjorde det förtjänstfullt. Vi visste också att Martial saknades på grund av sin skada, och att Lingard började på bänken då han också varit skadad.

Sedan började matchen, och första halvlek blev stundtals parodisk. Först, efter cirka 15 minuter, började Marcus Rashford visa tecken på att han fått problem med ett ben, men den unge engelsmannen bet ihop – det krävs mycket för att få honom av ett derby mot Liverpool.

Embed from Getty Images

Och ja, bita ihop fick han göra, för i den 21 minuten gick Ander Herrera sönder och Andreas Pereira ersatte honom. Fyra minuter senare fick vi se den skadeåtervändande Jesse Lingard hoppa in, detta för Juan Mata som gått sönder. Sex minuter senare, i minut 31, noterade vi också Liverpool tvingades till byte på grund av skada; Firmino ut, Sturridge in.

Med två minuter kvar av halvleken tvingades United slutligen till sitt tredje och sista byte, då inhoppande Jesse Lingard tydligen inte höll för Premier League-fotboll än. Han serverades ett friläge av Romelu Lukaku, försökte runda Alisson som fick ut en hand, och bara några sekunder senare satt Lingard ner på planen. Hans muskelskada var inte helt läkt, och Alexis Sanchez fick kliva in istället för Lingard.

Allt detta medan Marcus Rashford bet ihop och sprang lika mycket som han alltid gör.

Som kuriosa kan vi meddela att detta var första gången Manchester United tvingades göra alla tre byten i första halvlek på grund av skador.

Att styra en match utan boll

José Mourinho måste sitta hemma i London och undra vad tusan som händer med det lag han fick sparken från. Omgående från det att Ole Gunnar Solskjaer kom in visade norrmannen att man faktiskt kan spela offensivt med det här laget. Detta kanske Mourinho inte bryr sig om, han vill ju i grund och botten inte spela offensivt.

Men nu måste han verkligen fundera på hur han inte fick till ett effektivt spel med detta lag, då United två matcher i rad mött andra topplag och kunnat styra matcherna utan boll. Mot Chelsea i måndags gick det hela vägen, vilket vi så klart önskat oss idag med. Liverpool fick ha boll 65 % av tiden, men Manchester United hade faktiskt de vassaste chanserna, samtidigt som David de Gea hade en relativt lugn afton.

Embed from Getty Images

Liverpool tilläts faktiskt bara skjuta ett skott på mål, och detta skott kom dessutom från utanför straffområdet. United å sin sida hade tre skott på mål, ett friläge där Alisson tvingades till en superparad samt faktiskt ett mål inne – men Chris Smalling var tyvärr någon centimeter offside i situationen före.

Med ett skadefritt lag vill vi alltid dominera, särskilt på hemmaplan. Med två nyckelspelare borta på förhand och tre skador under första halvlek får vi vara tämligen nöjda med den här insatsen.

De kritiserade spelarnas revansch

Uniteds bästa elva har varit ganska satt den senaste tiden, men skador gör att Solskjaer nu tvingas rotera runt rejält.

Idag var det flera spelare som tidigare setts som svaga punkter i truppen som klev fram och stod för riktigt stabila insatser, både spelare som kanske normalt sett spelar men inte räknats som nyckelspelare, och några av de som fick komma in för de skadade.

  • Luke Shaw är planens gigant i mina ögon. Mohamed Salah kämpar fortfarande för att komma ur hans ficka. Defensivt klockren, med suverän kommunikation med Lindelöf som låg innanför honom.
  • Scott McTominay var överraskningen i startelvan, detta då skadan på Nemanja Matic inte kommunicerats före match. Men McT gjorde en mycket bra match, och värderade ofta rätt i situationerna när han fick tag i bollen. Ja, så klart gjorde han några misstag med boll, och låg även fel defensivt vid två, tre tillfällen. Men sett över 90 minuter gjorde McT det bra.
  • Romelu Lukaku fick starta som en av två forwards, och sedan flytta ut som högerytter efter alla skador. Och de få farligheter United skapade, de kom i princip alla från Lukakus vänsterfot, med inlägg och kanske framförallt framspelningen till Lingard. Säg att Messi hade slagit den passningen, då hade han hyllats till skyarna som briljant. Nu var det Lukaku, då fokuseras mer på att Lingard inte lyckades göra mål. Men, det var i det defensiva spelet som Lukaku var allra bäst i. Han gav Young all hjälp han kunde be om och lite till. Sammantaget en klockren laginsats från belgaren.

Embed from Getty Images

Utöver dessa spelare gjorde Young en bra insats till höger, och mittbacksparet Smalling/Lindelöf var fantastiskt. Paul Pogba kom inte till lika mycket framåt som vi önskar oss, men så var han också tvungen att ta ett större ansvar defensivt då hans mittfältskamrater idag var betydligt mer orutinerade än de han brukar spela med.

Att jag lyfter fram McTominays insats som god är till stor del Pogbas förtjänst, då fransmannen hjälpte honom på ett mycket föredömligt vis. En kort stund verkade Pogba något frustrerad över att inte kunna gå lika mycket fram som han vill, sen slog han bort det och tog jobbet till 100 % – vilket man kan argumentera var det viktigaste i hela den här matchen.

Res med oss till Manchester!