Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Wolverhampton Wanderers – Manchester United 2-1

Sista helgen före landslagsuppehållet slutar som en katastrofhelg för United. Först svårast möjliga lottning till kvartsfinalen i Champions League, sedan utslagna av Wolverhampton i FA-cupen. Sett över 90 minuter var det inget snack, Wolverhampton förtjänar att vara i semifinal, det gör inte United.

Jimenez och Jota gjorde varsina mål i minut 70 och 76, innan Marcus Rashford i den 95:e minuten satte tröstmålet. Detta tröstmål kom efter en bra agerande av Uniteds förmodligen bästa spelare för dagen, Luke Shaw, men inte speciellt mycket ur ett fint organiserat spel.

Taktiken

Det blev en tämligen förväntad elva och taktik från Solskjaer. Trots att Scott McTominay och Fred gjort bra ifrån sig det senaste så går uppenbarligen Ander Herrera och Nemanja Matic före, trots att de före match var matchotränade och under match underpresterade grovt. I övrigt var elvan ganska självskriven, och svår att protestera mot. Något som går att protestera rejält mot, det är Ole Gunnar Solskjaers matchcoachande. Den var under all kritik idag.

Embed from Getty Images

Första halvlek inleddes med att båda lagen kände på varandra, innan den tog fart efter 20-25 minuter. Spelmässigt var det något fördel Wolves, samtidigt som United borde fått en straff på grund av hands, men Atkinson tyckte annorlunda även med VAR:s hjälp.

I den andra halvleken blev det tydligt redan från början att Wolves var det bättre laget. United tilläts ha mer boll, sammanlagt över 60 %, men det hände i princip ingenting samtidigt som Wolves var farliga gång på gång.

Här borde Ole Gunnar Solskjaer tagit ett eller två beslut om byten. Som jag nämnde ovan så fungerade varken Herrera eller Matic, Lingard var inte bra, Martial helt osynlig och Rashford gjorde inte heller något för att imponera. Någon av dessa fem borde fått gå ut, men istället satt Solskjaer och tittade på fram tills minut 70 då Jimenez satte bollen bakom Romero.

Först då kom bytet, något överraskande var det Andreas Pereira som ersatte Herrera. Juan Mata och Scott McTominay fick vänta till minut 87 innan de fick chansen, och då var det redan för sent. Och, ja, de var de två offensivaste bytena United kunde göra. tre centrala mittfältare på bänken är nog en för mycket. En Tahith Chong eller Mason Greenwood hade nog gjort mer nytta där.

VAR räddade Lindelöf

Med cirka åtta minuter kvar, när Wolves hade ledningen med 2-0, fick hemmalaget ett kontringsläge längs högerkanten. Victor Lindelöf satte full fart över för att försöka stoppa det, och satte in en rejäl glidtackling där han tyvärr klippte Wolvesspelaren (minns ej vem det var) med sina knän just innan han nådde bollen.

Linjemannen som stod nära viftade febrilt, och domare Atkinson sprang dit och drog upp det röda kortet. Eftersom VAR användes kontrollerades situationen (röda kort kollas alltid), och med assistans från videorummet ändrades beslutet till ett gult kort.

Embed from Getty Images

Som ni ser på bilden från när Lindelöf fick syna det röda blev han minst sagt förvånad, och reaktioner på sociala medier var ungefär desamma.

Och ja, jag är enig, rött hade varit för hårt, gult var korrekt. Men så långt ifrån rött som många verkar vilja göra gällande tycker jag inte att det är. Han kom med en rejäl hastighet, och om man tittar på hur han försökte slå bort bollen så gränsar det mot att svensken inte hade full kontroll över vad han gjorde. Det var tack och lov inte en våldsam tackling, och det fanns inga dobbar involverade, det räddade förmodligen Lindelöf. Även om det inte hjälpte United ändå.

Bör vi tänka om?

Det har varit tämligen stor konsensus kring att United borde välja Solskjaer som nästa permanenta manager. Nu står vi med två raka förluster och frågan lyfts naturligtvis, har vi varit för snabba med att bestämma oss i fansskaran?

Mitt svar är nej. Nej, vi skall inte tänka om. Senast mot Arsenal var vi bra, den matchen ger för mig inga argument mot Solskjaer.

Idag får norrmannen ta på sig mycket. Han valde, med facit i hand, fel elva och han valde att förändra för sent i matchen. Spelarna underpresterade, vilket så klart innebär att de skall ha mycket kritik, men det är Solskjaers jobb att få dem att inte göra det, och att förändra när de elva som är på planen inte fungerar.

Men tränare för Manchester United även säsongen 2019/20 börjar, det tycker jag han skall vara.

Nu får United två veckor på sig att utvärdera den senaste tiden innan det är match igen. Spelare som varit skadade får antingen träna eller matcher med sina landslag, så skall United köra full fart när mars närmar sig april.