Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det är nu det börjar Solskjaer

RB Leipzig v Manchester United: Group H - UEFA Champions League

Han sa det själv på presskonferensen, nu börjar det hårda arbetet. Smekmånaden är nu definitivt över, i och med att treårskontraktet är påskrivet.

Visst, oavsett hur det går resten av den här säsongen är han kvar när nästa börjar, så på det sättet kan man väl se det som att han har några smekmånader till. Men när vi nu går in i den avgörande delen av säsongen gör vi det med insikten att det är den här mannen som skall leda oss framöver, och då ökar kraven något jämfört med vad de var när han skulle komma in och skapa lite härlig stämning i ett halvår.

Är valet rätt?

Så klart att det är, är det enda svar man kan ge på den frågan. Det han har uträttat hittills, ja bara vinsten mot PSG, är tillräckligt för att den här första halva säsongen han fått leda laget kommer anses som bra. Hur bra vet vi inte än, men United ligger i bra slagläge för att nå en Champions League-plats till nästa säsong, något som skulle vara en succé om laget nådde, baserat på hur uselt allt såg ut till mitten av december.

Att välja en annan manager hade dessutom inte varit schysst mot den managern. Hade man valt någon annan hade den oundvikligt jämfört med Solskjaers facit under detta halvår. Man hade jämfört Solskjaers start med åtta raka segrar mot vad den nya managern gjort och det finns inget realistiskt han hade kunnat göra det bättre.

Därför är Solskjaer det självklara valet, hur osjälvklart det än var från början. Han kom in på ett halvår, det togblott 99 dagar innan han hade gjort tillräckligt för att förtjäna att få tjänsten på riktigt.

Embed from Getty Images

Vad kan vi förvänta oss nu då? Helt ärligt skall vi nog dämpa oss lite, det känns som att vi är många som är exalterade, jag inkluderad.

Vi fick en lång effekt av tränarbytet, en längre effekt än vad vi egentligen borde, men när vi ser på vår trupp och jämför med de övriga topplagen så ser vi att den faktiskt inte är redo att vinna ligan än. Truppen är bra och har stor utvecklingspotential, men sett över 38 matcher är den inte stark nog för att vinna Premier League.

Därför behöver den förstärkas på ett flertal platser, och vissa spelare måste lämna.

Detta tror jag dock att Solskjaer är som klippt och skuren för. Han har varit med länge i United, och han har en grupp (Phelan, Carrick med flera, som kommer stanna) som även de har en grundläggande kunskap om vad som krävs för att vinna ligor. Jag hoppas därför att managern och hans medarbetare skall få stor makt när det kommer till spelarrekryteringar, och att United inte skall gå på första bästa “stora namn” man skulle kunna få loss, som hände under Moyes och van Gaal.

Vi behöver ett smartare tänk, ett lagbygge baserat på vår vad vår norske manager vill, detta hoppas jag att Ed Woodward förstår eller att det tas in en sportchef som kan jobba tight tillsammans med Solskjaer.

Idag är starten på något nytt, något vi väntat alldeles för länge på. Ole styr nu på riktigt, med rätt förutsättningar har han chansen att styra oss till Uniteds normala höjder.