Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Barcelona (believe)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Barcelona. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.

Idag görs matchdagsbloggen av Elias Hallström och Mikael Österdahl.


Senast uppdaterad: 2019/04/10 23:27

Reward

Manchester United – Barcelona 0-1 (0-1)

Uefa Champions League, kvartsfinal, 1:2 • 2019-04-10, 21.00 • Old Trafford, Manchester • domare: Gianluca Rocchi, Italien

 

0-1 (12) Luke Shaw (självmål)

 

Manchester United

De Gea; Young, Smalling, Lindelöf, Shaw; Dalot (Lingard 74), McTominay, Fred; Pogba; Rashford (Pereira 85), Lukaku (Martial 68)

Avbytare: Romero, Jones, Rojo, Mata

Barcelona

Ter Stegen; Semedo, Piqué, Lenglet, Alba; Rakitic, Busquets (Aleñá 90+2), Arthur (Roberto 66); Messi, Suárez, Coutinho (Vidal 65)

Avbytare: Cillessen, Dembélé, Malcom, Umtiti

Updated: 2019/04/10 23:04
 • 0
 • Share


2019/04/10 23:27
Solskjaer: Vi är kvar i matchen

Ole Gunnar Solskjaer sammanfattade kvällens match i BT Sport.

“De finns plus och minus. Vi började slarvigt och nervöst. Efter deras mål spelade vi bra. Vi hade några bra prestationer på mittfältet. Emellanåt kändes vi som ett riktigt Man United.”

Var ni nervösa i början?

“Vi började inte fantastiskt. Ett fantastiskt mål. Det var en smäll. Vi kom in bra efter det, laget tog sig samman. Vi är fortfarande kvar i matchen.”

Scott McTominay spelade bra…

“Fantastisk. Varje gång han spelar blir han bättre. Han kan springa hela dagen lång. Han var bra med bollen också.”

Om anfallsspelet:

“Den lilla kvaliteten [saknades] i slutet. Mot Barcelona måste du försvara mycket och kan vara trött när chanserna kommer.”

Solskjaer tycker att United försvarade sig bra mot Messi men han var besviken på att laget skapade så lite framåt.

“Vi vet att vi kan göra mål där.”

Med de orden från Solskjaer stänger vi den här matchdagsbloggen. Snackisarna är på gång och mer från matchen följer vad det lider.

Tack för visat intresse!

Updated: 2019/04/10 23:27
 • 0
 • Share


2019/04/10 23:08
Mittfältsduons statistik

Att Fred och Scott McTominay skulle spela på Uniteds centrala mittfält mot Barcelona var det nog ingen som förutsåg i januari. Så blev det ändå. Delvis förstås för att Herrera och Matic är indisponibla men det kan också argumenteras att de har förtjänat sina platser i laget. De båda var förmodligen Uniteds två bästa spelare ikväll.

 • 0
 • Share


2019/04/10 22:59
United – Barcelona 0-1

United får återigen bestiga ett berg om det ska bli avancemang i Champions League. Den andra halvleken blev mållös och Luke Shaws självmål blev matchens enda.

Efter paus inledde United aggressivt och ställde till problem för Barcelona. De stora chanserna uteblev dock och när möjligheterna dök upp fanns skärpan inte där.

Totalt var det den första kvarten som sänkte United. Då stod vi mest och beundrade motståndaren och de utnyttjade det genom att ta ledningen. När vi sedan klev upp och blev aggressivare så blev det en jämnare match. Vi hittade dock aldrig någon väg igenom motståndarförsvaret.

 • 0
 • Share


2019/04/10 21:55
Halvtid

I inledningen fick vi den matchbild man på förhand kunde ana. Men att släppa in det där målet såpass tidigt kändes oerhört onödigt. Firma Shaw/Lindelöf får ta på sig målet till stor del då man upphäver offside och sedan missar Suarez på bortre. Uniteds försvarsspel har på sistone känts taffligt, milt uttryckt.

United kommer dock tillbaka starkt och växer in i matchen efter drygt tjugo spelade minuter. Man pressar högre och vinner boll snabbare. Vi får nog tillskriva Dalot Uniteds bästa möjlighet med fem minuter kvar, och då var nicken ändå inte ens nära.

I övrigt konstaterar vi att:

Smalling höll vad han lovade, alltså att stoppa Messi, detta genom att få argentinaren att börja blöda. 

McTominay stod för en av de sämre filmningarna på länge. 

Alba överträffade honom.

Man snart sliter håret av sig på grund av vad Young uträttar. 

Updated: 2019/04/10 22:10
 • 0
 • Share


2019/04/10 20:56
COME ON UNITED!

Så är stunden inne. Nu gäller det för Manchester United att se till att det som gjordes inte Paris inte var för intet.

Ikväll ska vi kriga i 90 minuter för att ge oss själva bästa möjliga utgångsläge inför returen nästa vecka. Fokus från startsignalen till slutsignalen. Hög, intensiv press och snabba effektiva kontringar gör susen.

 • 0
 • Share


2019/04/10 20:48
Kort om mittfältet

Jämför Barcelonas mittfält med Uniteds för kvällen, Rakitic, Busquets och Arthur mot McTominay, Fred och Pogba, hur ska detta gå egentligen?

Nog för att motståndarna har världens bäste spelare att tillgå, men det känns som att mycket kommer avgöras på mitten. Hur ska vi hantera spanjorernas bollskickliga mittfält? De kommer äga bollen stora delar av matchen och United har egentligen inte något ankare, likt Busquets som kan styra de andra och dirigera. Pogba kan lätt tappa fokus, McTominay saknar rutin och Fred vågar man inte heller lita på, även om hans förmåga att erövra boll är bra. Lättare sagt än gjort, men vi får helt enkelt inte sälja oss i onödan i presspelet, håll det tight i mitten och låt de komma i ytterzonerna. Vi vet alla hur skickliga Barcelona är när de får trixa och lirka med bollen strax utanför straffområdet.

Och sist, lägg inte för mycket fokus på Messi, den fällan får vi inte gå i, för det finns spelare runt omkring honom som kan straffa oss lika hårt.

 • 0
 • Share


2019/04/10 20:04
Tankar om startelvan

På det stora hela var det kanske inga större överraskningar i den elva som Ole formerar. Backlinjen kändes given på förhand och det centrala mittfältet med McTominay, Fred och Pogba kändes inte oväntat med tanke på att Herrera och Matic var frågetecken inför kvällen, ingen av dessa finns inte heller med på bänken.

I den sista lagdelen konstaterar vi att Dalot går in, vilket väl kanske får ses som det största utropstecknet. Hur Solskjaer tänker här återstår att se, kanske blir det en typ av diamantformation på mittfältet där Dalot utgår från höger? Eller går han helt enkelt in på yttern, med Rashford på andra sidan och Lukaku i mitten. Det är kanske mest troligt. Friskt vågat hursomhelst att slänga in honom, likaså McTominay, med tanke på ålder och erfarenhet. Sedan är givetvis inte alternativen så många heller.

Updated: 2019/04/10 20:05
 • 0
 • Share


2019/04/10 19:52
Barcelonas lag

Barcelona ställer upp med ett ganska väntat lag, med Semedo istället för Roberto som högerback som den enda överraskningen.

 • 0
 • Share


2019/04/10 19:50
Uniteds lag

Marcus Rashford är tillbaka i Uniteds startelva. Han går in istället för Jesse Lingard. I övrigt är det samma manskap som mot Wolves.

 • 0
 • Share


2019/04/10 19:47
På den här dagen…

För tolv år sedan minns vi tillbaka när United körde över Roma på Old Trafford med hela 7-1. Vinsten var, och är än idag Uniteds största i Champions League. Första mötet slutade med förlust, 1-2, men i returmötet hade italienarna inte en tillstymmelse till chans. United gasade på rejält och ledde med hela 4-0 i paus. Det lär väl inte gå lika enkelt ikväll kanske, men för att komma i stämning innan matchstart kan vi starkt rekommendera att återuppleva målkalaset.

https://www.youtube.com/watch?v=J1v4pDnxFbw

 • 0
 • Share


2019/04/10 18:50
Herrera överens med PSG

Dåliga nyheter på den tidiga matchdagskvällen. Både BBC och Times rapporterar nämligen att Ander Herrera nu ska vara överens med Paris Saint-Germain. Enligt Times ska Herrera och PSG vara överens om ett treårskontrakt värt 200 000 pund i veckan.

 • 0
 • Share


2019/04/10 18:42
Avstängd O’Connor registrerad

I en högst märklig händelseutveckling har reservlagets försvarare Lee O’Connor adderats till Manchester Uniteds Champions League-trupp. O’Connor har tilldelats tröjnummer 59.

Någon debut för O’Connor blir det emellertid inte ikväll. Han är nämligen avstängd. Detta då han blev utvisad när U19-laget spelade mot Midtjylland i Uefa Youth League. Regelverket stipulerar: “En väntade avstängning för ett rött kort som inte kan avtjänas under den nuvarande turneringen förs vidare till nästa match/nästkommande matcher i Uefas klubbturneringar där spelaren annars hade varit tillgänglig.”

Måhända registrerar United O’Connor just för att han ska kunna avtjäna sin avstängning.

 • 0
 • Share


2019/04/10 17:48
Spekulation om startelvan

Om ett par timmar får vi dagens startelva. Med Ander Herrera och Nemanja Matic förmodat borta är det inte helt självklart hur Ole Gunnar Solskjaer kommer att ställa upp sitt lag.

Att David de Gea vaktar målet är självklart. Även backlinjen känns given på förhand, med Ashley Young till höger, Chris Smalling och Victor Lindelöf i mitten samt Luke Shaw till vänster. Den enda förändringen jag kan föreställa mig är om Solskjaer av någon anledning vill spela med fem försvarare ikväll. Men jag tänker utgå från att det blir fyrbackslinje.

Hur de sex offensiva spelarna formeras är mindre givet. Dels saknas ju viktiga kuggar och dels finns diverse frågetecken på andra spelare. Någonstans har väl Jesse Lingard, Anthony Martial och Marcus Rashford etablerat sig som förstaval offensivt. Då United lär vara kontringsfokuserade ikväll känns det också rimligt att låta Romelu Lukaku börja på bänken.

Så är det då mittfältet kvar och där är Paul Pogba given. Att Scott McTominay står högre i kurs hos Solskjaer än Fred och Andreas Pereira tycker jag har varit tydligt. Så är då bara frågan om det blir Fred eller Pereira som får den sista platsen. Här lutar jag åt Fred men det är inte givet.

Det finns för all del också andra varianter. Dels skulle alla fyra mittfältarna kunna få chansen och dels skulle Diogo Dalot kunna kastas in som kantspringare.

De Gea

Young, Smalling, Lindelöf, Shaw

Fred, McTominay, Pogba

Lingard

Rashford, Martial

Vad gäller Barcelona så är deras startelva mer given.

Ter Stegen

Roberto, Piqué, Lenglet, Alba

Rakitic, Busquets, Arthur

Messi, Suárez, Coutinho

Den som väl är närmast att slå sig in är Dembélé. Då han har varit skadad är det troligaste ändå att han inleder på bänken.

 • 0
 • Share


2019/04/10 16:56
Skador och sjukdomar

I sin intervju med MUTV säger Ole Gunnar Solskjaer att United har haft problem med sjukdomar i truppen.

“Vi har några skavanker och skador, så vi måste vänta på reaktionen från alla och vilka som är tillgängliga. Vi har haft ett par sjukdomar den senaste tiden, så [på matchdagens morgon] kommer vi att fatta beslutet.”

 • 0
 • Share


2019/04/10 15:45
Vägen till kvartsfinalen

Det känns som att det var väldigt länge sen som vi spelade gruppspel i Champions League. Manchester United inledde med en trygg seger mot Young Boys i Schweiz. Sedan gick det inte lika spikrakt framåt. Bara 0-0 hemma mot ett svagt Valencia och därefter en förväntad förlust hemma mot Juventus.

Då vi reste till Turin för match fyra pekade det mesta på att vårt öde skulle avgöras först i bortamatchen mot Valencia. Juventus spelade planenligt ut United men behagade bara göra ett mål. Marouane Fellaini kastades in för den evigt underpresterande Alexis Sánchez och Juventus fick panik. Från ingenstans var det 2-1 till United.

Så behövde United bara vinna mot Young Boys på Old Trafford för att säkra slutspelsplatsen. Enkelt förstås?! Nej, United gjorde en usel match men på tilläggstid kunde Fellaini säkra slutspelsplatsen. Därefter åkte United till Valencia och förlorade efter en icke-insats.

Lotten sa Paris Saint-Germain. Ingen gav United en chans. Så kom Ole Gunnar Solskjaer in och hoppet tändes. Plötsligt anade vi att det kunde gå. Men PSG gjorde två mål på Old Trafford medan United inte gjorde något. Game over, bättre lycka nästa år.

Det var ju bara det inte var game over. Ni kanske minns? Det är klart att ni minns! Romelu Lukaku gav United en tidig ledning i Pars. Bernat kvitterade förvisso men Lukaku slog till igen och United var bara ett mål från kvartsfinalen.

PSG huffade och puffade. Men de nöjde sig med nästan-farligheter. Tiden tickade på och United fick större mod. Diogo Dalot drog till på chans. Kimpembe – som borde ha varit utvisad på Old Trafford – slängde upp armarna och i fotboll får du inte använda handen om du är straff. Domaren missade det förstås men VAR klev in och United fick straff.

Mål av Marcus Rashford och en hjärtattack orsakad av en vansinnig David de Gea-utboxning senare var United i kvartsfinal.

Barcelonas väg till kvartsfinalen har varit rakare. De lekte hem sin grupp, trots att uppgiften på pappret var svår. Dubbla vinster mot PSV samt vinst och oavgjort mot Tottenham och Inter lämnade de andra lagen att slåss om andraplatsen.

I åttondelsfinalen åkte Barcelona till Lyon och spelade 0-0. I returen på Camp Nou hade Messi lekstuga, två mål, två assists och 5-1 till Barcelona.

 • 0
 • Share


2019/04/10 14:45
Lagnyheter

Matchtruppen fick vi igår och givet att ingen spelare ansluter i efterhand så får Manchester United klara sig utan två av tre på det ordinarie mittfältet. Detta då varken Ander Herrera eller Nemanja Matic syntes till när laget checkade in på spelarhotellet.

Målvakter: De Gea, Romero, Grant

Försvarare: Smalling, Lindelöf, Jones, Rojo, Shaw, Young, Dalot

Mittfältare: McTominay, Fred, Pogba, Pereira, Garner, Lingard, Mata

Anfallare: Rashford, Lukaku, Martial

Samtidigt bekräftade Barcelona att Ousmane Dembélé är tillgänglig för spel.

 • 0
 • Share


2019/04/10 13:41
Believe

Senast Barcelona vandrade in på den allra heligaste av gräsmattor möttes de av ett enkelt budskap: Believe. Som tifo betraktat inget prisvinnande skådespel. Detta till trots har budskapet från 2008 etsat sig fast.

Då var vi kanske knappa favoriter medan vi nu är kraftiga underdogs. Det spelar ingen roll. Om Manchester United ska gå vidare i Champions League gäller det för laget att tro på uppgiften de har framför sig.

Vi möter ett starkt Barcelona – de har liksom avgjort ligan och de är i final i cupen – men det är långt ifrån den starkaste upplagan av Barcelona. Årets version gör färre mål än på många år och de släpper in fler.

Bakom den där Lionel Messi och Luis Suárez (som, när han ägnar sig mer åt fotboll än rasism och kannibalism, ju faktiskt är ganska duktig på fotboll) är det offensivt ett ganska blekt lag, allra helst om Ousmane Dembélé är otillgänglig. Visst, spelare för spelare är de bättre än United. Men det här är inget Barcelona som spelar ut alla motståndare i världen.

Uppgiften är förbannat svår men ingalunda omöjlig. Vi måste prestera bättre än vi gjorde mot Paris Saint-Germain. Vi måste prestera bättre än vi har gjort de senaste veckorna.

Hemmamatchen är den självklara nyckeln. I Europa är Barcelona så mycket bättre hemma än borta. Förra året förlorade de med tre mål i Rom, för två år sedan med tre mål i Turin och med fyra i Paris.

Vi har vunnit mot PSG, vi har vunnit mot Juventus. Klart att vi kan vinna mot Barcelona också!

Samtidigt är Uniteds hemmaform i Champions League inget att skryta om. Faktum är att vi bara har gjort ett enda hemmamål i turneringen den här säsongen. Och det gjordes på tilläggstid mot ett uselt Young Boys av en spelare som inte ens är kvar i klubben.

Förlorar vi ikväll är det över. Det går att mirakelvända mot PSG. Det går inte att mirakelvända mot Barcelona på Camp Nou. Oavgjort är heller inget vidare bra resultat.

Vi måste vinna ikväll. Och vi måste tro på att det är möjligt. UP THE FUCKING REDS!

 • 0
 • Share

Res med oss till Manchester!