Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Barcelona – Manchester United

Embed from Getty Images

Det har blivit dags för Manchester United att försöka göra det omöjliga, än en gång. Efter att man vänt underläge till seger borta mot PSG tror vi på mirakel, men faktum är ändå att det ska till ett ännu större än det i Paris om United ska spela semifinal i Champions League i vår. Barcelona var det bättre laget på Old Trafford och även om United stod upp bra defensivt så krävs det något extraordinärt för att fälla Barcelona i Katalonien. 

Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer pratade på presskonferensen under måndagen om vikten av att täta till defensiven och kanske få till en fast situation (en straff, måhända) sent i matchen. Det skulle isåfall vara Uniteds stora chans borta mot Barcelona. Det är dels lite deprimerande läsning då man ju vill mer av United alldeles oavsett tävling, tid på året eller spelarmaterial. Det är dels realistisk läsning från en manager som vet hur det är att spela de stora matcherna. Nu håller han på att lära sig leda dem också.

Manchester Uniteds genrep inför tisdagens drabbning var allt annat än bra. Det goda var tre poäng hemma mot West Ham, det som var illa var egentligen allt annat. United ska vara nöjda som fick med sig full pott och spelet såg statiskt, oinspirerat och ofokuserat ut. Paul Pogba bar inte laget som han bör som potentiell framtida kapten och framåt var krutet väldigt vått när bössorna väl skulle avfyras.

Embed from Getty Images

David de Gea räddade segern åt United senast och även om han svajat på ett sätt han inte brukar under våren är han förstås given i stora matcher som denna. I backlinjen fodras det förändringar, fortsättningsvis. Luke Shaw är, föga överraskande, avstängd och även om Marcos Rojo vikarierade i helgen så borde en mot Barcelona misslyckad Ashley Young spela. Det gör att högerbacken lämnas öppen till förmån för må hända Diogo Dalot. Mittbacksduon borde bestå av Victor Lindelöf och Chris Smalling, helt enkelt därför att det är den duon Solskjaer primärt förlitat sig på och då Phil Jones närvaro gör Smalling sämre.

På mitten talas det om att Nemanja Matic är skadefri men sjuk. Det öppnar upp för Scott McTominay som varit överraskande bra när han fått chansen. De övriga platserna torde gå till Fred och Paul Pogba. Ander Herrera är fortsatt ur spel och det gör att det finns än färre alternativ att laborera med.

Embed from Getty Images

Framåt skulle det förvåna om inte Marcus Rashford får chansen efter att ha vilat från start sist. Romelu Lukaku är inne i en svacka bara han kan vara inne i och även om han inte gör bort sig nämnvärt till höger så torde Jesse Lingard ligga bäst till där. Anthony Martial känns trött och seg men är ändå det mest reella alternativet till vänster. På bänken finns då isåfall Lukaku och måhända Alexis Sánchez. Chilenaren reste med till sin forna hemstad men är förstås inte aktuell för spel från start med tanke på det skadeläge som rått.

Möjlig startelva:

Barcelona

Barcelona har i princip säkrat det spanska mästerskapet med sex omgångar kvar. Man är nio poäng före serietvåan Atletico Madrid, vilket kanske säger mer om La Liga denna säsong än det gör om Barcelona. Under Ernesto Valverde har man spelat en vägvinnande fotboll, men inte enligt den filosofi som brukar prägla spelet på Camp Nou. Dagens Barcelona är mer riskminimerande, lite mindre stjärnfyllt och lite mindre fartfyllt. Barcelona vinner dock fotbollsmatcher och i ligan har det bara blivit två förluster på hela säsongen. I Champions League har det inte blivit en enda i år. Det närmaste förlust man har kommit är kryss hemma mot Tottenham samt borta mot Tottenham och Lyon.

Valverde väljer ur en i princip skadefri trupp där Thomas Vermaelen är skadad och duon Ivan Rakitic och Roberto osäkra. Rakitic rapporteras sjuk precis som Matic medan Roberto har problem med en muskel. I mål lär Tysklands eviga landslagsreserv Marc-André Ter-Stegen stå. Tysken har hållit Jasper Cillessen på bänken så gott som hela säsongen och det lär fortsätta nu. I mittlåset lär Clement Lenglet och Gerard Pique få spela medan Jordi Alba och Nelson Semedo lär ta hand om kanterna. Den kvartetten har fått förtroendet under säsongen och mycket ska hända om det inte fortsätter som tidigare.

Embed from Getty Images

På mittfältet kan en plats öppnas upp för Carles Alena, om Rakitic inte kan spela. Den 21-årige spanjoren hoppade in sist och har fått förtroendet i 19 ligamatcher hittills i år. I övrigt lär Sergio Busquets, han som borde ha varit utvisad på Old Trafford och brassen Arthur få fortsätta. Det är just den här lagdelen där Barcelona haft det kanske mest krångligt i år och någon direkt spelmotor som axlat Andres Iniestas mantel.

Framåt är gissningen att samma trio som startade på Old Trafford startar även nu. Philippe Coutinho, Lionel Messi och Luis Suarez har alla tre fått störst förtroende framåt och har tillsammans levererat 76 mål sett till alla turneringar. Ousmane Dembélé är god fyra bakom de tre och står trots en hyfsad målproduktion under året i skuggan. Fransmannen var ombytt på Old Trafford men spelade inte. Arturo Vidal gick före då som inhoppare.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

Ter Stegen
Alba, Lenglet, Pique, Semedo
Alena, Busquets, Arthur
Coutinho, Messi, Suarez

Historik

Manchester United och FC Barcelona har mötts tolv gånger, av vilka Barcelona vunnit fem med förra veckans seger inräknad. Barcelona besegrade United i Champions League-finalerna 2009 och 2011 och sett till bortamötena så står United ännu utan seger. Senaste besöket på Camp Nou var våren 2008 då United spelade oavgjort, 0-0, för att sedan vinna hemmamötet genom Paul Scholes fantastiska avslut.

Visste ni att…

…Felix Brych dömer matchen? Manchester United har inte förlorat någon av de sex matcher där Brych varit domare.

Matchfakta

Barcelona
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Champions League, kvartsfinal, 2:2
Match 1:United – Barcelona 0-1
Tid: Tisdagen den 16 april 2019, 21.00
Plats: Camp Nou, Barcelona
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

  • Herrera (skadad, ev. 24 april)
  • Valencia (oklar status, inget datum)
Tveksamma:

  • Bailly (huvud, liten chans)
  • Matic (sjuk)
  • Sánchez (knä)
Avstängda:

  • Shaw (en match)
Position: 5:e19-7-763-4464
Bästa målskytt: Lukaku (12)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
F10/3ArsenalBPL0-2
F16/3WolvesBFA1-2
V30/3WatfordHPL2-1
F2/4WolvesBPL1-2
F10/4BarcelonaHCL0-1
V13/4West HamHPL2-1

Barcelona

Skador:

  • Vermaelen (lår, inget datum)
Tveksamma:

  • Rakitic (sjuk)
  • Roberto (muskel)
Avstängda:

  • inga avstängda
Position: 1:a22-8-281-3174
Bästa målskytt: Messi (33)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V17/3BetisBligan4-1
V30/3EspanyolHligan2-0
O2/4VillarrealBligan4-4
V6/4A MadridHligan2-0
V10/4Man UnitedBCL1-0
O13/4HuescaBligan0-0

United mot Barcelona

Totalt: 123-4-515-21
Borta: 40-2-23-9
SENASTE MÖTENA
V2008-04-29HCL1-0
F2009-05-27NCL0-2
F2011-05-28NCL1-3
F2019-04-10HCL0-1

United mot Spanien

Totalt: 5513-22-2064-75
Borta: 253-11-11

Barcelona mot England

Totalt: 7334-21-18125-83
Hemma: 3320-11-2

Domare: Felix Brych

Assisterande: Borch, Lupp, fjärdedomare: Královec, videodomare: Dankert, extra videodomare: Fritz.
M
CL 2018/19:313113
CL 2017/18:627105
CL totalt (kval exkluderat):5122013424