Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Chelsea

Embed from Getty Images

Ur askan i elden? Manchester United prövas hårt nu. Efter onsdagens förlust mot Manchester City är det dags att åtminstone försöka ladda om för ett hemmamöte med Chelsea. Chansen till en plats bland de fyra bästa finns, hur märkligt det än låter, fortfarande och så länge flamman hålls levande så måste tron finnas där. Exakt hur stark tron är efter de senaste veckornas miserabla insatser är oklart, men ska United klara sig ur den här säsongen med ens ett uns av heder så måste det ske en förändring. 

Manchester United

Så länge det finns liv finns det hopp. Manchester United har inte gjort mål i ligan sedan Paul Pogba drog in den där andra straffen mot West Ham. Lägg då till att Barcelona har skåpat ut Ole Gunnar Solskjaers mannar, att Everton sågat samma lag sönder och samman och att man i onsdags kvitterade ut en derbyförlust så är trenden minst sagt usel. Ändå har denna sargade samling rödtröjor fortfarande chansen till spel i Champions League nästa säsong. För det krävs dock seger på söndag, och att en radda resultat går Uniteds väg. Det som talar för United är lätt att räkna upp, det räcker med två ord. Inte mycket.

Embed from Getty Images

En fråga vi måste ställa oss är om David de Gea verkligen vill spela i Manchester United. Just nu väger ett nej över ett ja, och de senaste matchernas insatser stärker inte det jakande svaret direkt. Frågan nu är om det vore så mycket sämre att ställa Sergio Romero i mål. Solskjaer lär inte göra det, men det vore ändå en önskvärd markering. I backlinjen är tre av fyra platser besatta. Luke Shaw, Chris Smalling och Victor Lindelöf spelar alla. Den enda egentliga från är vem som spelar högerback. Ashley Young borde inte få göra det men lär likväl finnas högst upp i rangordningen. Diogo Dalot borde få göra det. Portugisen är måhända rätt svag defensivt, men sett till hur Young spelat de senaste matcherna är det inte mycket som kan bli sämre.

På mitten vore det välkommet med en Ander Herrera från start. Visst, spanjoren lär packa ihop och dra till Paris i sommar, men han vore ändå en nödvändig injektion på ett mittfält som tappat precis allt under våren. Fred gjorde inte många glada mot City medan Paul Pogba precis som de Gea inte verkar vilja spela boll i Manchester. Ska de då spela? Med tanke på att insatserna fortsatt är rätt höga är svaret trots allt ja. Nemanja Matic var tillsammans med nämnda duo ligans kanske bästa mittfält under en period efter nyår och torde nosa på den sista platsen. Spelar inte han lär Scott McTominay, de stora matchernas man (nåja) vara närmast på tur.

Embed from Getty Images

Framåt lär Marcus Rashford spela vidare. Han är bland de mer givna när Solskjaer formerar en startelva och Romelu Lukaku förbättrade inte aktierna i onsdags även om förutsättningarna kanske inte var helt schyssta. Då återstår två platser att fylla. Jag såg Anthony Martials bänkplats som en markering i onsdags. Frågan är om Solskjaer fortsätter markera eller inte. Gör han det kan Alexis Sánchez få spela på en vänsterkant, alternativt ta en renodlad forwardsplats bredvid Rashford. Det skulle isåfall öppna upp för Juan Mata i hans favoritroll, bakom anfallarna. Mata gör sig synnerligen dålig som ytter, vilket grusar tanken på 4-3-3 om han är involverad.

Ovanstående resonemang bygger på det faktum att United fortfarande har chansen att ta fjärdeplatsen. I den bästa av världar hade den redan varit klar och ungdomar som Mason Greenwood, Angel Gomes och Tahith Chong aktuella för spel. Nu lär de inte vara det och känslan är att vi får vänta på hemmamötet med Cardiff innan nämnda trio blir aktuell.

Möjlig startelva:

Chelsea

Chelsea, ja. Maurizio Sarri överlever sin första säsong på Stamford Bridge. Han lär överleva sommaren också om Chelsea kniper fjärdeplatsen som man i praktiken kan säkra just här. Visst, Arsenal ska också spela om det, och det återstår två omgångar efter söndagen, men kirrar Chelsea tre poäng på Old Trafford är det avsevärt största hindret undanröjt. Chelsea är dock aningen tilltufsat och kommer från 2-2 hemma mot Burnley i en match som får sägas ha gjort att det fortfarande finns hopp för United. Lägger vi till att man dessutom släppte in tre mål hemma mot Slavia Prag i Europa League så finns det kanske något enstaka orosmoln på Londonhimlen.

Kepa, världens dyraste målvakt, har kanske inte haft en David de Gea-lik förstasäsong på Stamford Bridge, men väl en rätt tuff början på Premier League-karriären. Det oaktat har han stått i mål 34 av 35 matcher, och han lär stå nu också. Framför sig lär han få en backlinje som egentligen är för svag för att spela i ett topp 4-lag i Premier League. David Luiz och Andreas Christensen lär bilda mittbackspar medan brassen Emerson spelar till vänster och lagkapten Cesar Azpilicueta till höger.

Embed from Getty Images

På mittfältet är Sarris bryderier må hända lite större. N’Golo Kanté är osäker på spel och Matteo Kovacic kan få göra som mot Burnley, det vill säga ersätta fransmannen. Jorginho lär ta den defensiva balansrollen med Ruben Loftus-Cheek blir tredje man in. Engelsmannen verkar tas till nåder i vår och har varit involverad i alla Chelseas ligamatcher sedan den 30 januari. Framåt tvingas Sarri till en förändring. Callum Hudson-Odoi drog av hälsenan mot Burnley och är indisponibel. Det lär ge Pedro högeryttern.

De övriga två positionerna framåt är vikta för Eden Hazard och Gonzalo Higuain. Den förstnämnde gör kanske sina sista framträdanden i Chelseatröjan medan Higuain på intet sätt är den spelare han en gång var när han öste in mål i Italien. Dock håller han fortsatt en relatvit hög klass med sin tyngd och killerinstinkt i boxen. Olivier Giroud ersatte argentinaren med dryga kvarten kvar sist men lär få finna sig i en bänkplats nu.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

Kepa
Azpilicueta, Luiz, Christensen, Emerson
Kovacic, Jorginho, Loftus-Cheek
Pedro, Higuain, Hazard

Historik

75 av 182 gånger har Manchester United stått som segrare då man mött Chelsea. Den senaste gången lagen möttes avgick just United med segern. Det var i FA-cupen i februari som United var bättre med siffrorna 2-0. Ser vi på de senaste gångerna Chelsea besökt Old Trafford är det rätt positiv läsning. United vann här både i februari ifjol och i april 2017. Senaste förlusten totalt sett hämtar vi från maj ifjol då Chelsea var ofina nog att vinna FA-cupfinalen.

Visste ni att…

 • Manchester United på sina sex senaste ligamatcher förlorat lika många gånger som man gjorde under perioden augusti – november ifjol?
 • Manchester United inte gjort ett spelmål i ligan sedan Scott McTominay hittade rätt mot Wolves den 2 april?

Matchfakta

Manchester United
Chelsea

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 36
Tid: Söndagen den 28 april 2019, 17.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Valencia (oklar status, inget datum)
Tveksamma:

 • Bailly (huvud, liten chans)
 • Herrera (skadad, stor chans)
 • Jones (oklar status)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e19-7-963-5064
Hemma:6:e10-5-232-2235
Bästa målskytt: Pogba (13)
Disciplin: 66 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F2/4WolvesBPL1-2
F10/4BarcelonaHCL0-1
V13/4West HamHPL2-1
F16/4BarcelonaBCL0-3
F21/4EvertonBPL0-4
F24/4Man cityHPL0-2

Chelsea

Skador:

 • Hudson-Odoi (hälsena, inget datum)
 • Van Ginkel (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Alonso (sätesmuskel)
 • Ampadu (rygg)
 • Kanté (bröst)
 • Rüdiger (knä)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 4:e20-7-859-3867
Borta:5:e9-1-723-2628
Bästa målskytt: Hazard (16)
Disciplin: 46 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V3/4BrightonHPL3-0
V8/4West HamHPL2-0
V11/4S PragBEL1-0
F14/4LiverpoolBPL0-2
V18/4S PragHEL4-3
O22/4BurnleyHPL2-2

United mot Chelsea

Totalt: 18275-54-53286-221
Premier League: 5315-20-1865-70
Hemma: 8638-28-20133-82
SENASTE MÖTENA
V2018-02-25HPL2-1
F2018-05-19NFA0-1
O2018-10-20BPL2-2
V2019-02-18BFA2-0
SENASTE HEMMAMATCHER
O2014-10-26HPL1-1
O2015-12-28HPL0-0
V2017-04-16HPL2-0
V2018-02-25HPL2-1

Domare: Martin Atkinson

Assisterande: Child, Betts, fjärdedomare: Moss.
M
PL 2018/19:2784016
PL 2017/18:28104233
PL totalt:30136207
Snitt (2016-18):3,40,040,070,16
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:4425910
Dömt Chelsea:50301010
Res med oss till Manchester!