Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Jackie Groenen signerar förtidskontrakt med Manchester United

Manchester United meddelar idag att mittfältaren Jackie Groenen har signerat ett förtidskontrakt med klubben. Groenen, som i sommar ska representera Nederländerna i VM, kommer närmast från tyska FFC Frankfurt.

I ett pressmeddelande skriver United:

Manchester United är belåtna att meddela att Jackie Groenen har signerat ett förtidskontrakt för att spela för klubbens damlag från säsongen 2019/20.

Ett ytterligare meddelande kommer i sinom tid.

Det är en högklassig spelare som signerar för Manchester United. Född i Nederländska Tilburg den 17 december 1994 växte Groenen upp i belgiska Poppel. Hon spelade ungdomslandslagsfotboll för Nederländerna men önskade senare att representera Belgien, något som Fifa stoppade. Därför hon kom att representera Nederländerna även som senior.

Efter spel för diverse mindre klubbar i Nederländerna kom Groenen att inleda seniorkarriären i tyska Essen-Schönebeck. Hon flyttade sedan vidare till FCR 2001 Duisburg där hon spenderade tre år 2011 till 2014. När klubben upplöstes flyttade hon till England och Chelsea.

Flyttlasset gick tillbaka till Tyskland sommaren 2015, då hon signerade för FFC Frankfurt. Det var här som karriären tog fart på allvar. Hon fick sin första chans i seniorlandslaget i januari 2016. Sitt stora genombrott fick hon i EM 2017, då hon var en starkt bidragande orsak till att Nederländerna blev Europamästare. Groenen spelade alla matcher i turneringen och fick plats i turneringens lag.

I unga år utövade Groenen även judo på elitnivå, med ett EM-brons i U17-EM 2010. Judokarriären fick hon avsluta efter en skada, då Duisburg krävde att hon hålla sig till en sport. Groenen föredrog fotboll.

När Groenen nu signerar för Manchester United blir hon damlagets första ickebrittiska spelare. Innan hon får ta på sig Uniteds tröja – något hon uppenbarligen drömde om som ung – ska hon representera Nederländerna i VM.

View this post on Instagram

What did you dream of as a kid? ?⚫️ @manutdwomen #MUFC

A post shared by Jackie Groenen (@jackie_groenen_14) on

Jackie Groenen

Namn: Jackie Noelle Groenen
Född: Den 17 december 1994, i Tilburg, Nederländerna
Position: Mittfältare
Längd: 164 cm
Tidigare klubbar: Essen-Schönebeck (2011, 6 ligamatcher/0 mål); FCR 2001 Duisburg (2011-2014, 32/4); MSV Duisburg (2014, 0/0); Chelsea (2014-2015, 20/2); FFC Frankfurt (2015-2019, 79/13)
Landslag: 45 landskamper/2 mål för Nederländerna
Meriter: Europamästare 2017, turneringens lag i EM 2017