Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Daniel James: Låg risk, hög avkastning

Daniel James har som bekant blivit Ole Gunnar Solskjaers första värvning som Manchester United-manager. Walesaren, som så sent som för två år sedan harvade runt på lån i Shrewsbury Town, har haft en explosionsartad utveckling det senaste halvåret. Men vem är han egentligen? Och vilka signaler sänder den här värvningen?

När de första ryktena om att United skulle vara intresserade av James började trilla in, för över en månad sedan, var det nog många som höjde på ögonbrynen. Inte för att det var en storspelare som det genast började fantiseras om, utan för att få egentligen hade någon aning om vem denna 21-åring faktiskt var.

En hårsmån från Leeds

Faktum är att Daniel James var ytterst nära en övergång till Leeds United för bara ett halvår sedan, på vinterfönstrets absolut sista dag. Det gick till och med så pass långt att yttermittfältaren gjorde en läkarundersökning hos klubben – allt för att Swanseas ordförande, Huw Jenkins, sedan skulle dra sig ur på grund av ett otillräckligt avtal.

Den strandade övergången har dock visat sig mynna ut till något succéartat för såväl James själv som för klubben. Swansea får nu ungefär det dubbla mot vad Leeds erbjöd i januari, detta till följd av James imponerande framfart sedan dess. På de 18 matcherna han spelat sedan februari har prestationerna resulterat i 4 mål, 4 assist och en landslagsdebut med efterföljande premiärmål.

Embed from Getty Images

Vad som sticker ut hos James är hans otroliga snabbhet. Kan han möjligtvis vara den kvickaste spelaren i det engelska ligasystemet? Inte långt ifrån, åtminstone. Utöver löpsteget sticker arbetskapaciteten, inställningen och den direkta spelstilen ut, något som flertalet United-supportrar nog saknat i det egna laget under säsongen.

Det är långt ifrån en färdig produkt vi får till oss, men likväl en spelare som har hungern att utvecklas, och framförallt spetsegenskaper som många gånger bär väldigt långt i sig. James behöver bli mer produktiv, och han skulle må bra av en något skarpare beslutsfattning emellanåt. Men detta är samtidigt bitar som jag är övertygad om att tränarstaben kommer att jobba med från dag ett. Råtalangen finns där, det handlar bara om att förädla den – något som United visat sig vara rätt bra på genom åren.

Ingen Woodward-värvning

Är det något de senaste årens transferfönster har lärt oss så är det att Ed Woodward älskar sina “stjärnvärvningar”. Spelare som säljer tröjor. I fallet med Daniel James får vi den raka motsatsen. Här har vi en ung, talangfull, hungrig och billig spelare utan någon som helst stor vinning marknadsföringsmässigt. Har vår verkställande direktör fattat grejen, till sist? För det här är sannerligen ingen “Woodward-värvning”.

Sanningen ligger troligen en bit därifrån. Men att vi faktiskt börjar göra värvningar av den här typen betyder åtminstone något. Exakt vad, och hur mycket, återstår att se.

Runtom i sociala medier dyker det upp United-supportrar som kritiserar värvningen av James för att han inte är just en stjärnvärvning. Är detta samma personer som också klagar på att vi har hundratals scouter men aldrig lyckas göra en smart, välscoutad värvning av en mindre känd spelare? Troligen.

http://gty.im/1131008060

Det är långt ifrån säkert att Daniel James blir en succé i Manchester United. Men för 15 miljoner pund (plus 3 miljoner i olika klausuler) är det en risk väl värd att ta. I värsta fall blir han en billig truppspelare – i bästa fall blir han en riktig fullträff. Låg risk, hög avkastning. Väl värd chansningen, om du frågar mig.

Det finns givetvis legitima frågetecken, så som att värvningen potentiellt skulle betyda att klubben inte tittar på någon mer yttermittfältare eller att han skulle blockera speltid för en spelare som Mason Greenwood. Men personligen är jag inte särskilt orolig.

Flera rapporter gör gällande att värvningen inte betyder att man ger upp tanken på ytterligare en offensiv förstärkning, så länge rätt spelare finns tillgänglig. Där tror jag inte att en värvning av James skulle påverka nämnvärt, om jag ska vara helt ärlig. Greenwood är tillräckligt bra och matcherna är många, så han kommer få sina chanser oavsett. Allt annat vore snudd på tjänstefel.

Var ska han spela?

James har mestadels huserat på vänsterflanken under sin tid i Swansea, men han är samtidigt lika bekväm med att spela till höger. I vissa matcher har han även använts som anfallare. Hans mångsidighet gör att han kan fylla många funktioner i Solskjaers lagbygge – oavsett om det så är som inhoppare eller startspelare.

Ett annat plus är att James är en naturlig yttermittfältare. I dagens trupp har vi spelare som Anthony Martial, Jesse Lingard, Marcus Rashford, Alexis Sanchez och Juan Mata som mestadels håller till på kanterna. Men de spelarna är snarare innerforwards i sitt sätt att nästan alltid vilja söka sig inåt i banan. Vi saknar den där renodlade yttermittfältaren som kan gå runt sin ytterback och hitta in till medspelarna. Det är något som Daniel James har potential att bidra med.

Stora delar av den gångna säsongen har United varit tämligen lättlästa offensivt. Nu, med en spelare som besitter andra egenskaper än vi har tillgång till i truppen sedan tidigare, öppnas det upp möjligheter för fler, varierande taktiska konstellationer. Oavsett om det är periodvis under vissa matcher eller under längre skeden så får Solskjaer, Phelan, Carrick och gänget nu fler pusselbitar att laborera med.

Embed from Getty Images

Under James första säsong i United, och framförallt inledningsvis, kommer han med största sannolikhet att skolas in i lugn och ro. Han kommer givetvis få sina inhopp och matcher, men vi bör inte räkna med att han kliver in som en ordinarie startspelare – inte än. Det finns inga skäl i världen till att stressa in honom i laget.

Att James får anpassa sig och utvecklas i lugn och ro (nåväl, för att vara Manchester United) kommer bara att gynna honom. Prislappen tillsammans med hans tidigare klubbtillhörighet gör att förväntningarna inte är skyhöga och han förväntas inte kliva in och leverera på en gång.

Den 23 maj nåddes vi av det tragiska beskedet att James pappa plötsligt gått bort. Detta gjorde att alla inblandade, givetvis, valde att ge honom och familjen tid och utrymme till att sörja. James bestämde sig sedermera för att tacka nej till den initiala landslagssamlingen, men valde sedan att möta upp resten av truppen inför de kommande mötena i EM-kvalet.

Att pappan nu, som då, är otroligt stolt över sin son är vi alla övertygade om.

Res med oss till Manchester!