Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda 2018/19, del 3: Som ett on and off-förhållande som lämnade en smutsig

Vi har kommit till den avslutande delen i vår säsongssammanfattande frågelåda. Den här gången fokuserar vi på våra tränare och kommer dessutom med vårt helhetsomdöme för säsongen.

José Mourinho fick sparken. Hur bedömer du hans säsong?

Marcus Beijar: Som en fullständig katastrof givetvis, på något annat sätt kan man inte set det.

Mikael Österdahl: Usel bortom begriplighetens gränser. Han förberedde för fiasko redan under försäsongen och känslan var väl mest att han aktivt försökte få sparken. En avskyvärd människa som förstår noll och intet av vad Manchester United är.

Gustav Brinck-Larsen: Komplett usel. Visst, han fick inte in det han ville förra sommaren och med facit i hand får vi ju ge honom rätt i att han borde fått mer. Men att inte få till bättre spel och resultat än han gjorde under hösten är ändå under all kritik.

Elias Hallström: Tappade till slut allt och gjorde sig omöjlig, vilket också var väntat. Går inte att ge annat än underkänt till portugisen baserat på hur fruktansvärt illa det såg ut på planen. Fanns ingen struktur någonstans på banan, ett ej existerande anfallsspel och dessutom ett totalhaveri i backlinjen.

Adam Fröberg: Underkänd från dag ett av försäsongen. Att börja med gnäll och uthängande av spelare (Martial tex) är värsta tänkbara sätt när självförtroende och grunder inför en ny säsong ska läggas.

Och under Solskjaer kom vi närmare de fem lagen framför men slutade ändå sexa. Hur bedömer du hans säsong?

Marcus Beijar: Den är ju godkänd sett till förutsättningarna, lite mindre godkänd sett till hur vi säckar ihop under våren. Man ska bedöma Solskjaer utgående utgångsläget då man ser på säsongen som helhet. Mot den bakgrunden landade det ungefär där det var rimligt att det skulle landa.

Mikael Österdahl: Inledningen var fantastisk, avslutningen fruktansvärd. Han ursäktas till viss del av att han tog över en trupp tränad för gåfotboll. Det är inte Solskjaers fel att spelarna bara orkade springa i några veckor, det ligger på den förra managern. Nu är det dock Solskjaers show, så kravbilden på honom blir en helt annan nästa säsong.

Björn Appelgren: Ole ska bedömas efter säsongen 2019/20, inte den här. Han fick oss (tyvärr kanske) att hoppas, men havererade totalt på slutet. Tycker fortfarande det vara konstigt att man inte försökte värva någon i vinterfönstret.

Gustav Brinck-Larsen: Den är godkänd, om än knappt med tanke på avslutningen. Han gav oss hopp, och stod också upp när det blåste på slutet utan att försöka skylla från sig. Det är bra.

Elias Hallström: Han får godkänt, men det finns samtidigt inte så mycket att bedöma på heller. Att spelet lyfte var nog trots allt en konsekvens av att Mourinho försvann snarare än att Solskjaer tog över. Det blir mer rättvist att bedöma honom ungefär när halva nästa säsong är spelad och han har varit i klubben ett år.

Adam Fröberg: Godkänd. Makalös start som av olika anledningar (skador, trötthet, oförmåga och en del taktiskt) gjorde att vi sedan inte nådde hela vägen. Men att vi missade topp fyra är inte hans fel på långa vägar.

Vem var säsongens manager i Premier League?

Marcus Beijar: Nuno Santo, Wolverhampton. Visst, lite speciella förutsättningar, men ändå. Sjunde plats är bra.

Mikael Österdahl: Jag hatar att säga det men det var Klopp. Ingen annan är ens i närheten. Den truppen han förfogar över har ingen rätt att vara så bra som den har varit och det ligger helt och hållet på Klopp.

Björn Appelgren: Nuno Espírito Santo. Pep borde inte ens behöva coacha för att vinna. Klopp vann inte. Sarri, Pochettino, Emery och Mou/OGS underpresterade rejält allihop (kanske inte Emery). Därför.

Gustav Brinck-Larsen: Jag säger Nuno i Wolves. Ja, de hade bättre förutsättningar än normala nykomlingar, men att under sitt första år i Premier League sluta sjua är ändå mycket bra. Bubblare märkligt nog Sarri som trots dålig truppbredd tog Chelsea till en tredjeplats. de två topplagen gjorde bara vad de skulle, Spurs underpresterade i ligan och Arsenal hamnade typ där det kunde förväntas så ingen av dessa lags tränare kan komma på tal.

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Mauricio Pochettino. Sett till den trupp och inaktivitet på marknaden och ändå få ut såpass mycket av sitt lag tycker jag är en bedrift. De förlorade förvisso väldigt många matcher mot slutet, men det gjorde å andra sidan nästan alla lag som slogs om topp fyra.

Adam Fröberg: Nuno Esperito Santo. Tog ett nyuppflyttat Wolves till Europaplats. Imponerande.

Vilka managers borde skämmas för sitt arbete under säsongen som gick?

Marcus Beijar: Alla i Fulham, Mark Hughes och José Mourinho. Sean Dyche litegrann.

Mikael Österdahl: Klopp, först och främst. Att göra Liverpool till ett bra lag är oundvikligen skamligt. Jokanovic och Ranieri förfogade över en trupp som var långt bättre än prestationen, vilket även gäller Hughton. Dessutom ska portugisen som var i United alltid skämmas.

Björn Appelgren: Huddersfield måste ju skämmas, 16 poäng på 38 matcher… Annars Sarri, Pochettino, Emery och Mou/OGS.

Gustav Brinck-Larsen: David Wagner och José Mourinho framförallt. Wagner misslyckades helt med Huddersfield och Mourinho vet vi ju vad han gjorde.

Elias Hallström: Kan inte komma på någon som borde skämmas, kanske förutom José Mourinho (motivering ovan). Många av lagen hamnade där de förväntades och det blir således svårt att hänga ut någon.

Adam Fröberg: Mourinho. Av samma anledningar som nämnts ovan.

Manchester City vann ligan. Kommentar på det?

Marcus Beijar: Nej.

Mikael Österdahl: Det är onekligen en slags bedrift att vara så bra och misslyckas med att få någon att bry sig.

Björn Appelgren: Inga konstigheter egentligen.

Gustav Brinck-Larsen: Nej.

Elias Hallström: Hellre det än Liverpool. Räcker så.

Adam Fröberg: Rättvist. Räcker så…

Norwich, Sheffield United och Aston Villa gick upp. Tankar om det?

Marcus Beijar: Jag tycker det är lite kul med Norwich och ett Sheffieldlag. Dels är Carrow Road lite mysig, dels var det ju Dean Henderson som i princip tog upp Sheffield United. Aston Villa? Usch.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Villa Park ska vara en Premier League-arena och det ska vara ett Sheffieldlag i högsta serien. Norwich har jag inga känslor alls för. Upp med Leeds så att vi får hata lite mer!

Björn Appelgren: Ska bli kul med Sheffield United tycker jag. Och kul att Henderson hjälpte till. Aston Villa känns väl inte lika kul, men grattis Tuanzebe. Spelar Mathias “Eminem” Svensson fortfarande i Norwich?

Gustav Brinck-Larsen: Egentligen inte, men roligt att Dean Henderson ledde Sheffield upp.

Elias Hallström: Vågar inte uttala mig om Norwich, men de verkar av allt att döma varit bäst. Kul att Aston Villa går upp, de hör hemma i Premier League. Kul dessutom för Tuanzebe. Samma gäller för Henderson i Sheffield.

Adam Fröberg: Inte allt för många tankar. Men ska bli kul att se hur mycket av det framgångsrika spelet som Norwich kan ta med sig upp. Roligt med Villa också, en klubb som ”ska” spela i PL.

Cardiff, Fulham och Huddersfield åkte ut. Kommer du att sakna något av lagen?

Marcus Beijar: Cardiff och Huddersfield inte alls. Fulham ja. Är man så misskött som man är som klubb är det dock lika bra.

Mikael Österdahl: Fulham och Craven Cottage framför allt. To hell with Neil Warnock.

Björn Appelgren: Jag vill ha Fulham i PL. Bodde granne med Craven Cottage en period i mitt liv. Det räcker väl som anledning.

Gustav Brinck-Larsen: Nej.

Elias Hallström: Inte ett dugg. Skulle isåfall vara Fulham av dessa, men så dåliga som de var under säsongen så har de inget att göra i högstaligan.

Adam Fröberg: Inte nämnvärt.

Vad blir ditt helhetsomdöme av Uniteds säsong?

Marcus Beijar: Att den är klart underkänd. Vi blir sexa och vi presterar så fruktansvärt dåligt under större delen av säsongen. Därtill skämmer vi ut oss i cuperna.

Mikael Österdahl: Totalt sett vår sämsta säsong under hela Premier League-eran.

Björn Appelgren: Som ett on and off-förhållande, som lämnade en smutsig, ledsen, tom, söndertrampad och förtvivlad. Längtar redan efter att nästa säsong ska vara slut. Det här funkar inte.

Gustav Brinck-Larsen: Mycket dålig. Ett par månaders undantag gav oss hopp i Champions League, men sammantaget en säsong att glömma.

Elias Hallström: Icke godkänt. Man kan dela in säsongen i två delar, en med Mourinho och den andra med Solskjaer. Första perioden fram till Mourinhos avsked var bara genomrutten och borde tagit slut tidigare än den gjorde. Solskjaers intåg fick bevisligen en injektion i tio matcher ungefär, men i en helhetsbedömning går det inte att godkänna den här säsongen. När man dessutom missar topp fyra med alla chanser man fick blir underbetyget allt tydligare.

Adam Fröberg: Underkänt. Topp fyra är MINIMUM för United. Egentligen bör minst en titel vara kravet, men den sanningen lever vi inte i nu.

Vad har du för önskemål inför nästa säsong?

Marcus Beijar: Att det återupprättas heder, knips en topp 4-placering, spelas roligare fotboll och lyfts en pokal. Rimligt va?

Mikael Österdahl: Att klubben börjar fatta smarta beslut. Tyvärr finns det inget som tyder på att så kommer att ske, för Woodward verkar ju ha Glazers fulla förtroende och även om Woodward skulle anställa en teknisk direktör så kommer han ju behålla inflytande över de fotbollsbeslut som fattas.

Björn Appelgren: Antar att frågan inte avser ägarskapet, men där finns ju mkt att önska. Även hur klubben leds. Men bortsett från det, typ så här. Jag vill ha stora investeringar i ungdomsleden och i spelarutveckling. Jag vill att man köper en trupp till Ole som Ole vill ha (men det är ju näst intill omöjligt, mest en dröm). Det borde vara en trupp med spelare som redan är världsbra, men trots det fortfarande utvecklingsbara. Behåll Pogba, men ge honom några att spela med. Spelmässigt vill jag se ett United som SPRINGER, inte fisjoggar eller löper in i första bästa motståndare med bollen lex Martial. Jag vill inte ha ett dutta-genom-mitten-spel-för-vi-har-fan-ingen-som-kan-slå-inlägg, så därmed behöver vi bra inläggsspelare, men också mycket bättre rörlighet. Vi behöver också någon som kan slå krossbollar. Vi behöver hjärta. ALLT MÅSTE BLI BÄTTRE! Och så vidare, och så vidare, och så vidare… (i all oändlighet).

Gustav Brinck-Larsen: En utvecklingsbar trupp som visar vilja. Det räcker fan så.

Elias Hallström: Ha tålamod. Det har bevisligen inte fungerat att bränna miljarder på världsspelare och stora tränarnamn. Försök istället att hitta en väg med sunda och genomtänkta rekryteringar samt en tydlig spelmodell och håll fast vid den. Sedan finns önskemål om att slippa se vissa spelare nästa säsong och istället fasa in lite yngre förmågor, men det kanske är att hoppas på för mycket?

Adam Fröberg: Minst topp fyra och en titel.