Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Välkommen till United, Aaron Wan-Bissaka

Manchester United v West Bromwich Albion: Practice Matches

Till slut landade Manchester United Aaron Wan-Bissaka från Crystal Palace. Det var utdragna rykten, utdragna förhandlingar och slutligen en utdragen presentation, men nu är han slutligen klar. Vad tycker vi egentligen om det? Ja, det diskuterar vi i den här frågeasken!

Säsongens andra nyförvärv, 21-årige högerbacken Aaron Wan-Bissaka, är i hamn. Dina spontana tankar om det?

Elias Hallström: Skönt att vi får ett livstecken från ledningen och att man agerar på marknaden. Vågar inte säga för mycket, men nog känns det som att högerbacken är säkrad för en lång tid framöver. Välbehövligt.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är generellt positiv. Gillade vad jag såg av Wan-Bissaka under säsongen som var, och hans statistik imponerar ju rejält. Samtidigt så förväntar jag mig inga mirakel från dag ett, men Wan-Bissaka är ett rejält lyft jämfört med Young så vi bör ha en starkare högersida nästa säsong.

Mikael Österdahl: Mycket välkommet och spännande! Först och främst är det en position vi behöver förstärka på. Dessutom är det uppenbart att United nu får spelaren de hade siktet inställt på.

Marcus Beijar: Att det är en vettig värvning, framför allt. Högerbackspositionen har varit ett ständigt problem i många år nu och Wan-Bisakka är trots allt, med dagens Unitedmått mätt, en tung värvning.

Adam Fröberg: Kul, och viktigt. Vi behöver få in så många spelare som möjligt innan försäsongsträningen drar igång. Också väldigt viktigt att vi har fått in just en högerback – en position i laget som var ohållbar i tidigare skick.

Det pratas om en övergångssumma på runt 50 miljoner pund. Vad tycker du om det?

Elias Hallström: Egentligen helt vansinnigt, men så som den moderna fotbollen ser ut idag är det väl ingen summa som känns orimlig på något sätt. Förhoppningsvis kan vi se tillbaka på den här värvningen om några år och konstatera att £50 miljoner var rena kapet.

Gustav Brinck-Larsen: Det är så klart mycket pengar, men sett till alla faktorer med att han är en ung engelsman som värvas från ett lag som inte behöver säljas så är 50 miljoner en relativt ”rimlig” summa sett till prisutvecklingen de senaste tre-fyra åren.

Mikael Österdahl: Värderingen tycker jag är svårt att säga så mycket om från utsidan. Värt att notera är ändå att hans lön förefaller bli relativt låg. Det medför dock att kravbilden skrivs upp och att pressen ökar. Lite olyckligt med tanke på att han är så pass ung och oerfaren och lär behöva en inkörningsperiod.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Engelsk klubb värvar en lovande engelsman av en annan en engelsk klubb. För ett antal år sedan hade han kostat 25-30 miljoner, nu är vi uppe i det dubbla. Det är så här fotbollen ser ut idag och vare sig man gillar det eller inte så är det bara att acceptera om man ska vara med.

Adam Fröberg: En axelryckning för övergångssumman. Transfermarknaden är vad den är idag och när United kommer och knackar på dörren lägger säljande klubb alltid på en slant. Detta tillsammans med att det är en ung engelsman från Premier League gör att priset sticker iväg. Hellre att pengarna spenderas än att de hamnar i ägarnas fickor. Sen om Wan-Bissaka blir vårt förstaval i 10+ år framöver är priset istället en piss i Mississippi.

Wan-Bissaka har endast en hel säsong på seniornivå, hur mycket av en chansning är det?

Elias Hallström: En stor chansning, men det känns som att vi kanske måste chansa och rucka lite på värvningsstrategin som bevisligen inte har fungerat sedan Fergusons tid. Tror ändå AWB har alla förutsättningar för att lyckas på sikt.

Gustav Brinck-Larsen: Ganska mycket, samtidigt är det en chansning United har råd med och hans säsong 18/19 var så bra att det är en vettig chansning.

Mikael Österdahl: Det finns alltid osäkerhetsfaktorer och det går inte att veta hur till exempel ett miljöombyte påverkar. Samtidigt är det alltid enklare att bedöma spelare i samma liga, både på och utanför planen. Allt sammantaget är det ett stort misslyckande om vi inte är säkra på att det här är rätt gubbe.

Marcus Beijar: Klart det är en chansning till vissa delar. Det är en sak att spela högerback i Crystal Palace, en helt annan att göra det i Manchester United. Sedan är det ju ändå en spelare det finns en referensram på från ligan, det fanns det ju inte på Diogo Dalot till exempel.

Adam Fröberg: Det är alltid en liten chansning med den här typen av spelare. Men det han har visat upp i Crystal Palace under sin tid i seniorlaget är tillräckligt för att få mig att känna mig trygg.

Blir Wan-Bissaka vår ordinarie högerback nästa säsong?

Elias Hallström: Ja, något annat är helt otänkbart, även om Young lär få sina matcher…

Gustav Brinck-Larsen: Jag känner mig rätt säker på att platsen kommer vara hans att förlora, och jag tror att Solskjaer kommer ge honom massor av chanser.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: För att värvningen ska kunna ses som godkänd efter ett år ska han inte bara vara ordinarie i United, han ska också vara en av ligans absolut bästa högerbackar. På längre sikt ska han utvecklas till en världsklassback, annars har både klubb och spelare misslyckats.

Marcus Beijar: Med tanke på den konkurrens som finns så är svaret ett rungande ja.

Adam Fröberg: Det blir han. Annars skulle inte klubben betala en sådan summa. I särskilda matcher, så som vissa cupmatcher eller liknande, kan nog både Diogo Dalot och Ashley Young få speltid på den positionen dock.

Hur påverkar detta Diogo Dalots framtid?

Elias Hallström: Inte nämnvärt, skulle jag tro. Han lär sannolikt skolas om och flytta högre upp i banan vad det lider. Har inte riktigt det defensiva kunnandet och därför känns det, i och med AWB:s intåg, vettigare att utveckla hans offensiva spel. Konkurrensen lär dock bli hårdare.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror han kommer få typ lika mycket speltid nästa säsong som han fick den som gick, samtidigt som han kommer fortsätta utvecklas. Vi skall minnas att Dalot fortfarande bara är 20 år gammal, så han kan fortfarande ta stora kliv. Om Solskjaer och staben tror på honom. Förhoppningsvis kan han och Wan-Bissaka sporra varandra.

Mikael Österdahl: Det ser inte ljust ut för Dalot. Min känsla är att han är Mourinhos gubbe, inte Uniteds. Ser vi till hans begränsade speltid under våren finns det heller inget som tyder på att den nuvarande lagledningen håller honom speciellt högt. Fortfarande ung och utvecklingsbar förstås, men det vore korkat att värva Wan-Bissaka om du inte tycker att han är klart bättre än Dalot.

Marcus Beijar: Svårt att säga. Det beror nog också på vad annat Solskjaer väljer att plocka in. Dalot spelade ändå högre upp i banan vissa matcher förra säsongen och går kanske att rotera mer än Wan-Bisakka. Dalot har inte defensiven på en sådan nivå att han skulle kunna göra högerbackspositionen till sin, hade han det hade vi inte behövt Wan-Bisakka.

Adam Fröberg: Svårtolkat, men jag tror att han kommer få en hel del speltid ändå. Dalot är väldigt allround rent positionsmässigt och har samtidigt raka motsatsen till egenskaperna som Wan-Bissaka besitter. Dalot får säkerligen vissa matcher som högerback, men också som vänsterback och yttermittfältare.

Och Ashley Young? Var kommer han få speltid nästa säsong?

Elias Hallström: Lär inledningsvis få agera städgumma på ytterbacken, men i slutändan vet vi ju alla att det är han som kommer ha en ordinarie plats på nån av kanterna.

Gustav Brinck-Larsen: Förhoppningsvis ingen alls… Men kanske blir han istället Shaws backup till vänster? Har vi tur blir det ju dock som med Valencia under säsongen som nyss var, att han fadeas ut helt.

Mikael Österdahl: Jag skulle gissa att han blir förstareserv på båda ytterbackspositionerna (ja, fortfarande före Dalot i hierarkin). Men det hänger förstås på om hans kollaps i våras berodde på för mycket speltid under säsongen eller om han helt enkelt blev gammal över en natt.

Marcus Beijar: I grund och botten är ju Ashley Young ytter. Den ultimata mardrömmen vore väl ändå att United inte får in ett tungt namn som kantlöpare och att Solskjaer flyttar upp Young dit. Young bör ju givetvis inte ha speltid alls.

Adam Fröberg: Lite samma som med Dalot. En spelare som kan användas på flera positioner – vilket är nyttigt. Men förhoppningsvis blir det inte särskilt många matcher alls för Young kommande säsong.

Vi är i slutet av juni, Daniel James och Wan-Bissaka är klara för United. Hur många fler värvningar får vi den här sommaren, och på vilka positioner?

Elias Hallström: Skulle vilja se åtminstone tre till, en mittback, innermittfältare och högerytter. Men det är givetvis önsketänkande. Tror det blir en värvning till, Sean Longstaff eller Bruno Fernandes.

Gustav Brinck-Larsen: Det beror ju så klart lite på vad som säljs. Om Pogba lämnar måste vi gå efter ett en ledande innermittfältare till exempel. Men jag tror att vi får in en mittback som är tänkt som förstaval (vem det blir är dock oklart…) och så verkar det ju som att Sean Longstaff verkligen är ett starkt önskemål från Solskjaers sida, så han tror jag kommer. Men mer än så blir det nog inte. Tyvärr.

Mikael Österdahl: En mittback måste in och mittfältet måste förstärkas. Jag gissar att vi vill värva två mittfältare men är inte säker på att vi lyckas med det. I tillägg måste vi också ersätta spelare som eventuellt lämnar.

Marcus Beijar: Tråkiga svaret är väl att det beror på vilka som lämnar. Jag tror fortsatt på tre spelare till. En mittfältare, en anfallare och en ytter. Mittbacksvärvningen har jag gett upp.

Adam Fröberg: Vi får nog två till, men är rädd att det möjligtvis bara landar i en. Vi kommer utan tvekan att värva en central mittfältare, det känner jag mig bekväm i. Vi behöver också en mittback, men det känns som att klubben inte kommer plocka ”vem som helst” där, utan de är noga med att få in just rätt försvarare. Vi skulle egentligen må bra av ytterligare en central mittfältare och en högerytter. Sedan beror det på vad som händer med spelare som Pogba, Lukaku och De Gea. Det blir i slutändan lite väl mycket att uträtta under ett enda transferfönster.