Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Han har kommit, gjort sitt jobb och gått hem

Det har varit känt länge, men i slutet av förra veckan blev det klart att Antonio Valencia spelar i Ecuador nästa säsong. När han nu lämnar efter tio år går vi igenom våra tankar och känslor om det.

Efter tio år lämnar Antonio Valencia Manchester United. Vad är din spontana reaktion?

Marcus Beijar: Han borde ju ha lämnat redan efter förra säsongen, så det är väl inget som höjer på ögonbrynen direkt. Väntat och bra för alla parter.

Elias Hallström: Har ju förvisso varit klart ett tag men känslan är att det är, och har varit, dags för Valencia att lämna, därmed tycker jag inte det finns så mycket att säga om det.

Adam Fröberg: Rätt läge. Varit mycket skadad, blivit äldre och gått ner i kvalité. Bör dock givetvis hyllas för sin långa tjänstgöring i klubben.

Mikael Österdahl: Att hela hans sista säsong var väldigt märklig. Enligt United var han skadad i stort sett hela säsongen men i landslaget kunde han minsann spela. Det går liksom inte ihop. Sett till det var det förstås en självklarhet att han skulle lämna.

Gustav Brinck-Larsen: Att det egentligen var dags för ett eller två år sedan. Han har tyvärr gått ner sig och varit mer av en börda de senaste säsongerna än vad han gjort nytta.

Gör United rätt eller fel som inte utnyttjar optionsåret utan låter honom lämna?

Marcus Beijar: Helt rätt, helt rätt. Som sagt så borde han ju ha lämnat redan denna tid ifjol. Nu fick han ett nådeår och det var ju i sig hyggligt av United. Men ja, man gör helt rätt.

Elias Hallström: Jag tycker man gör rätt. Han har varit tämligen skadedrabbad de senaste säsongerna och trots att han varit lagkapten så känns det inte som att man tappar någon ledare heller, mycket på grund av hans bristande språkkunskaper. Nu finns dessutom både Wan-Bissaka och Dalot att tillgå på högerbackspositionen.

Adam Fröberg: Rätt. Det var dags att föryngra och förbättra nu.

Mikael Österdahl: Det är ju helt meningslöst att skriva in optionsår om de alltid aktiveras. Ibland är det helt enkelt rätt att låta spelare gå vidare. Vi kanske förlorar några slantar i övergångssummor men i det långa loppet tror jag ändå att vi tjänar på att släppa spelare vi vill bli av med. Givet hur lite Valencia spelade den sista säsongen var det självklart att släppa honom.

Gustav Brinck-Larsen: Helt rätt. Fanns ingen anledning till att utnyttja det, bättre att låta honom gå.

Kommer du att sakna honom?

Marcus Beijar: Jag har saknat Antonio Valencia som han var när han kom till United. Antonio Valencia som han var de sista säsongerna kan ingen sakna. Det att han är den som varit längst i klubben höjer ju nostalgifaktorn lite förstås.

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Både och, saknar väl egentligen mest den gamla Valencia, innan han skolades om till ytterback. Men nej, kommer nog inte sakna honom, men kommer alltid att gilla honom.

Adam Fröberg: På ett sätt, lite. Det är en spelare som ”alltid” funnits med i United är känslan. Men det är samtidigt inte heller någon som stuckit ut nämnvärt – han har kommit, gjort sitt jobb och gått hem.

Mikael Österdahl: Inte ens när Ashley Young var som uslast i våras tänkte jag: Nu skulle det vara bra att ha Antonio Valencia. Så nej.

Gustav Brinck-Larsen: Nej, faktum är att jag aldrig varit ett stort fan av Valencia. Tycker han har varit lite för enkelspårig och och ganska tråkig att titta på, och med tanke på att han så gott som aldrig gav några intervjuer där man lärde känna honom fick jag aldrig någon direkt kontakt. Så jag kommer varken sakna fotbollsspelaren eller människan.

Vad är ditt bästa minne av Antonio Valencia?

Marcus Beijar: Hans högerslägga mot Blackburn i april 2012.

Elias Hallström: Rushen mot Liverpool på Anfield 2012. Två scousers springer mot bollen på mittplan och kolliderar, precis innan kommer dock Valencia i hundratjugo och snor bollen för att sedan fixa en straff som van Persie förvaltar.

Adam Fröberg: Fick tänka en stund här. Men på senare dagar är det när han fick lyfta Europa League-bucklan 2017 som kapten. Annars stod han för ett riktigt vackert mål hemma mot Everton säsongen 17/18.

Mikael Österdahl: Hur han de första säsongerna bombade fram längs högerkanten och nästan alltid tog sig förbi sin försvarare, trots att han egentligen inte gjorde mer än att springa rakt fram med bollen.

Gustav Brinck-Larsen: Hans vänsterslägga mot Stoke säsongen 17/18. Det var så oväntat, och jag var på plats.

Valencias tio bästa mål i United ser ni här.

Vad ger du Valencia för betyg på Unitedkarriären?

Marcus Beijar: Fullt godkänt. Han vinner allt som går att vinna utom en Champions League-titel och över 330 matcher. Det är bra ändå.

Elias Hallström: Klart godkänt. Har alltid spelat för märket på bröstet och haft en jäkla inställning, dock en tämligen begränsad spelare, men det förstnämnda kommer man långt med.

Adam Fröberg: Minns inte riktigt vad förhoppningarna var när han kom då jag personligen var rätt ung då, men min bedömning är mellan godkänt och väl godkänt. Varit en stabil och pålitlig spelare under lång tid, men samtidigt ingen spelare av den högsta kvalitén.

Mikael Österdahl: Den är svår, för hans prestationer har verkligen pendlat. Totalt tycker jag ändå att han landar på ett väl godkänt, men möjligt att nostalgin påverkar.

Gustav Brinck-Larsen: Han landar väl på ett ändå ganska stabilt godkänt. Det blev ju ändå ett gäng titlar, även om den andra halvan av hans Unitedkarriär inte varit lika rolig för oss.

Har han motsvarat, överträffat eller inte nått upp till de förväntningar du hade på honom?

Marcus Beijar: Det beror ju på vad man hade för förväntningar, han kom ju som högerytter när Ronaldo såldes. Tyckte han var bra så länge han hade speeden och så länge skotten eller inläggen inte fastnade på första spelaren. Som helhet ungefär vad man kunde förvänta sig.

Elias Hallström: Minns inte vilka förväntningar jag hade på honom, om jag ens hade några. Skulle nog säga att han har motsvarat den uppfattning man har om honom.

Adam Fröberg: Är egentligen bara att titta på mitt svar ovan. Men får väl svara att han motsvarat dem.

Mikael Österdahl: Jösses, jag anar inte vad jag förväntade mig av en spelare som värvades från Wigan för tio år sedan. Gissningsvis trodde jag inte att han skulle stanna så länge men samtidigt hade jag nog räknat med fler mål och assists.

Gustav Brinck-Larsen: Jag hade inga enorma förväntningar på honom, så jag kan inte påstå någotdera.

Han flyttar hem till Ecuador, men till sin moderklubbs värsta rival. Har du några tankar om det?

Marcus Beijar: Nej, man kan inte riktigt bakgrunden där så svårt att veta.

Elias Hallström: Inget jag har tänkt på och inget jag bryr mig om heller.

Adam Fröberg: Har noll koll på ecuadoriansk klubbfotboll, men spontant låter det ju inte helt optimalt. Men vi har samtligt ingen aning om vad som ligger bakom beslutet.

Mikael Österdahl: Det känns förstås konstigt men vad vet väl jag om fotbollen i Ecuador, det kanske inte är någon stor grej där?

Gustav Brinck-Larsen: Det är ju lite intressant. Nu följer jag inte ecuadoriansk fotboll supernoga, så jag kan inte säga så mycket om rivaliteten. Men hans moderklubb ligger ju i högstadivisionen, så lite anmärkningsvärt är det ändå.

Res med oss till Manchester!