Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2019/20, del 1

Det är två dagar till premiär. På söndag eftermiddag ställs Manchester United mot Chelsea på Old Trafford. Traditionsenligt snackar vi på Muss.se upp den kommande säsongen i en frågelåda, detta år uppdelad i två delar. I del ett går vi igenom vad vi tycker om truppen och spelsystemet, målsättning och Europa League samt vår dom om Uniteds silly season.

Om truppen och spelsystemet

4-3-3 under fjolåret, men under försäsongen har Solskjaer så gott som uteslutande spelat 4-2-3-1. Det måste väl bli grundspelsystemet säsongen som kommer då, eller?

Gustav Brinck-Larsen: Det verkar onekligen som att det är så Solskjaer vill spela, och jag gillar det. Det känns som att det var längesen vi spelade med en nummer 10, och hittar vi rätt person där kan det utveckla vårt anfallsspel nåt enormt.

Marcus Beijar: Ja, det vore ju synnerligen märkligt att spela det en hel försäsong för att sedan byta när det blir skarpt läge. Sedan kommer det väl i sedvanlig ordning att anpassas enligt motstånd i viss mån, men så ska det väl nog se ut.

Lisa Lloyd Larsson: Ja, det måste det nog skulle jag tro. Främst för att det löser vår märkliga mittfältssituation där aspiranterna på de två sittande mittfältsplatserna rimligen skulle vara Pogba, Matic, McTominay och (tyvärr) Fred.

Mikael Österdahl: Ja, det skulle vara oerhört korkat att bara köra ett spelsystem under försäsongen om det inte är så du har tänkt spela.

Adam Fröberg: Det tror jag verkligen. Konstigt vore det annars att uteslutet spela den formationen under försäsongen för att sedan inte använda den som grund under säsongen.

Victor Laag: Ja, men gissningsvis. Ställer mig positiv till det då två defensiva mittfältare bättre ska kunna skydda backlinjen. Önskar dock en större flexibilitet i att kunna byta spelsystem. 4-3-3 är någonting som borde passa i matcher där vi möter sämre lag.

Björn Appelgren: Ja, som blir en 3-2-5 i anfall. Defensivt vill man vinna tillbaka boll tidigt, annars faller man i ett 4-4-1-1. Så verkar det efter försäsongen i alla fall.

Elias Hallström: Ja, det tror jag. Har inte satt mig in allt för mycket i spelsystem och dylikt än då man får ta försäsong för vad det är. Men nu tycker jag vi har sett ganska tydliga tendenser av vad Solskjaer vill få ut. Gillar balansen i formationen i fråga, men oroar mig mest över det defensiva mittfältet, där egentligen ingen spelare i truppen har de rätta egenskaperna för att behärska positionen.

Är 4-2-3-1 det spelsystem den här truppen är bäst lämpad för?

Gustav Brinck-Larsen: Jag vet helt ärligt inte vad den här truppen är bäst lämpad för, men det är inte sämre än nåt annat att spela 4-2-3-1.

Marcus Beijar: Frågan är väl vilket spelsystem som egentligen är bäst för en så här pass brandskattad trupp, speciellt då det gäller mittfältet. I och med att vi ska spela med två defensiva mittfältare och inte värvat någon så vete fåglarna. Paul Pogba kommer kanske inte till sin fulla rätt i det här.

Lisa Lloyd Larsson: Ja, det tror jag ändå. I dagsläget med den trupp vi har. Sen beroende på vad som händer med exempelvis Alexis kan jag tänka mig 4-3-3 också. Som alltid med United vet vi vilken trupp vi har på pappret, men nästan aldrig på planen, vilket gör det jättesvårt att motivera vad den är lämpad för.

Mikael Österdahl: Alltså… jag vet inte? Det finns egentligen inget system som är klockrent för spelarna vi har. Någonstans känner jag att 4-4-2 med diamant på mitten skulle passa många av spelarna. Samtidigt vill vi kanske inte slänga in så många mittfältare på planen, då det är vår svagaste lagdel.

Adam Fröberg: Ja, det skulle jag säga. Vi har för tunt med alternativt på mittfältet men flertalet offensiva pjäser. Därmed, med endast två renodlade innermittfältare och en offensiv, passar detta system bättre för truppen.

Victor Laag: Jag tycker att grundläget ska vara 4-2-3-1, men med en större variation. Jag kan se att vi i vissa matcher är lämpade att spela 4-3-3 och då bör vi också göra det. Det som oroar mig är våra defensiva mittfältare och att det inte kommer vara tillräckligt bra kvalité jämte Pogba.

Björn Appelgren: Ja, men hade kanske önskat en något offensivare 4-1-4-1 ibland. Men då krävs en bättre defensiv mittfältare som kan diktera tempo och passa rätt.

Elias Hallström: Svårt att svara på för tillfället. Nämnde problematiken med de defensiva mittfältspositionerna ovan och utöver det bör man kanske ställa sig frågande till spjutspetsen också, vem ska axla den rollen på egen hand? Rashford? Martial? Inte över en hel säsong i alla fall. Man hann ju som bekant inte ersätta Lukaku, om det nu ens var tanken.

Duger truppen till att utmana om ligatiteln?

Gustav Brinck-Larsen: Nej. City, Liverpool och Spurs har väsentligt mycket bättre trupper, Arsenal och Chelsea har väl likvärdiga. Så skall vi utmana om titeln måste Solskjaer trolla med knäna.

Marcus Beijar: Nej, nej, nej. Den duger för att utmana om en fjärdeplats i 30 omgångar.

Lisa Lloyd Larsson: Haha nej. Det är illa nog att vi inte värvat på de positioner vi behöver (anfallare och innermitt) men fullkomlig KATASTROF att vi inte gjort oss av med dödköttet i truppen (Rojo, Bailly, Young, Alexis med flera). Totalt orimligt och tjänstefel av alla. Avgå.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Nej, vi har varken bredden eller spetsen för det.

Adam Fröberg: Nej, långtifrån. Manchester city har troligen en bättre B-elva än vad vi har förstaelva. Det blir en tight kamp om CL-platserna i år, tyvärr.

Victor Laag: Nej. Vi har inte en tillräckligt bra trupp. Vår backlinje håller en bra nivå och även Pogba håller en fin nivå, men därefter är det tunt. Krävs en supersäsong och att två andra lag i serien underpresterar grovt. Och den bistra sanningen är att Tottenham, City och Liverpool har bättre tränare.

Björn Appelgren: Knappast. Tror vi kommer spela bättre med ungdomlig hunger än långsam rutin dock. En bra mix är nog det bästa.

Elias Hallström: Nej, för tusan! Inte på långa vägar. Vi må ha ett försvar som är tillräckligt bra att utmana om topp tre. Men framåt i banan håller det inte någonstans. När man varken ersätter spelarförluster eller breddar den befintliga truppen kan man givetvis inte tro att utmana om ligatiteln skulle vara aktuellt. Vi kommer få kämpa för topp fyra.

Solskjaer har sagt att Paul Pogba är en sådan man bygger sitt lag kring, håller du med honom?

Gustav Brinck-Larsen: Till viss del. Man får antingen bygga sitt lag runt honom, med spelare som passar hans spelstil, eller se till att han kan komma in och vara grädden på moset. Men i min värld bygger man lag kring spelare som presterar jämnare över en säsong, Pogba är alldeles för mycket upp och ner.

Marcus Beijar: Givetvis är det så, om det är en Paul Pogba som är motiverad och verkligen vill spela för den klubb han tillhör. Nu får vi ju lägga frågetecken efter bägge faktorerna och då är svaret inte lika självklart. Dock så finns det ju heller ingen annan att bygga kring.

Lisa Lloyd Larsson: Absolut inte. Överbetald humörspelare med hybris, deuskomplex och enormt låg lägstanivå. Katastrofalt att mata hans ego ytterligare, han ska snarare sitta ner och veta sin plats.

Mikael Österdahl: Detta Manchester United? Absolut. Han är den överlägset bästa spelaren. I en bättre omgivning skulle du förmodligen kunna få ut mer av Pogba om han fick mindre ansvar, men den lyxen har vi inte.

Adam Fröberg: Ja, det håller jag med om. Men samtidigt är det en aning naivt att bygga runt en spelare som inte vill vara här och troligen inte heller kommer vara det om tolv månader.

Victor Laag: Svår fråga. Självklart ska han vara en viktig spelare i Manchester United, men känslan är fortfarande att han kommer att lämna nästa sommar och då blir det aningen skevt att helt bygga runt Pogba.

Björn Appelgren: Ja, det offensiva spelet. Men frågan är om han inte har för dålig defensiv backning på mittfältet för att det ska vara helt möjligt. Han kommer behöva ta ett stort ansvar bakåt också.

Elias Hallström: Både och. Rent kvalitetsmässigt bör Pogba vara ett fundament runt vem man kan pussla ihop resterande del av laget kring. Ser man däremot ur ett ledarskapsperspektiv finns det vissa frågetecken. De bitarna har inte Pogba, och ska laget kretsa kring dig är det vitala delar.

Embed from Getty Images

Vilka andra blir nyckelspelare under säsongen som kommer?

Gustav Brinck-Larsen: Föga förvånande är det de Gea och Maguire i första hand, för att göra United stabila defensivt. Lindelöf så klart också, men jag räknar inte med att han blir någon stjärna utan att han istället gör stabilt ifrån sig. McTominay kan bli en nyckelfigur på mittfältet, och framåt är det just nu ganska öppet mellan många spelare. Där hoppas jag att Rashford nu tar nästa steg.

Marcus Beijar: De övriga i centrallinjen. David de Gea som måste visa att fjolårssäsongen var ett undantag, Harry Maguire måste leverera omgående och Marcus Rashford måste visa att han är värd miljonerna i sitt nya kontrakt.

Lisa Lloyd Larsson: Backlinjen hoppas jag! Nu när vi för första gången på gud vet hur länge (såhär på förhand åtminstone) har en backlinje värd namnet som vi kan bygga laget utifrån. Shaw, Lindelöf, Maguire och Wan-Bissaka syftar jag då på.

Mikael Österdahl: Maguire förstås. Han måste vara 80 miljoner pund-bra. Dessutom måste en anfallare – Rashford eller Martial är de enda realistiska alternativen – kliva fram och prestera kontinuerligt.

Adam Fröberg: Mittlåset, den som spelar defensiv fältare (Matic/McTominay) samt Martial och Rashford. Om dessa spelare inte presterar på en hög nivå blir det väldigt tufft.

Victor Laag: De Gea som behöver komma upp sin klass igen. Maguire och Lindelöf måste snabbt få till ett samarbete och jag skulle säga Rashford. Vi behöver en offensiv spelare som i alla fall gör 15 mål på en säsong och det är nu Rashford ska ta det avgörande steget.

Björn Appelgren: Victor Lindelöf och David de Gea bakåt. Sedan måste en anfallare kliva fram. Låter kanske helt sjukt men har en känsla av att det kanske är Sanchez tid, haha!

Elias Hallström: De Gea tror jag får en pånyttfödelse och hittar tillbaka till gammal storform. Framför honom räknar jag med att Harry Maguire kommer bli en nyckelspelare som går in och styr upp backlinjen tämligen omgående. Sedan bör Rashford och Martial få viktiga roller att fylla längst fram. Räknar med att någon av dem steppar upp i år.

Ungdomarna har gjort bra ifrån sig på försäsongen, kommer någon mindre etablerad få sitt genombrott den här säsongen?

Gustav Brinck-Larsen: Mason Greenwood kommer få chansen, och han kommer göra några riktigt bra matcher och andra som inte är så bra. För Gomes finns ju rollen som tia öppen att ta, men jag är inte säker på att han är helt redo än. I övrigt ser jag inte att någon annan skall kliva och in och få ett ordentligt genombrott.

Marcus Beijar: Genombrott och genombrott, jag tror ju att Mason Greenwood kommer att bli en spelare folk får upp ögonen för, om det sedan blir ett regelrätt genombrott får vi se. Angel Gomes känns näst hetast, men han är samtidigt kanske mer en man för cuperna.

Lisa Lloyd Larsson: Beror på vad man menar med mindre etablerad, men jag tror stenhårt på att Gomes kan få sitt stora break denna säsong. Har SÅ höga förväntningar på den pågen!

Mikael Österdahl: Jag är så säker som det går att vara på att Mason Greenwood kommer få sitt genombrott den här säsongen. Sen hänger det mycket på speltid och definitioner men jag är övertygad om att både Tuanzebe och Gomes är redo. Tvivlar dock, tyvärr, på att de får tillräckligt med chanser.

Adam Fröberg: Greenwood. Inte så att han blir ordinarie, men han kommer överraska en hel del icke United-supportrar.

Victor Laag: Greenwood isåfall. Sen kommer framförallt Gomes och Chong bland de övriga få mycket speltid i cuperna.

Björn Appelgren: Chong, Greenwood, Gomes skulle nog alla kunna få sitt genombrott om de får bra med speltid. Återstår att se om någon får det…

Elias Hallström: Tror inte på något genombrott kanske, men Mason Greenwood har såklart störst chanser, både sett till försäsongen han har gjort men även kvaliteten han besitter. När nu Lukaku har stuckit lär han ges en hel del chanser.

Målsättning och Europa League

Vad utgör en godkänd säsong?

Gustav Brinck-Larsen: En indikation på att laget är på väg någonstans är ett måste. Sen får vi gärna ta en av cuptitlarna samt nå fjärdeplatsen.

Marcus Beijar: En CL-plats och en vunnen titel.

Lisa Lloyd Larsson: Identiskt svar som inför förra säsongen frågeask: i nuläget känner jag att det inte nödvändigtvis hänger på antal titlar eller cupvinster, utan snarare vad vi åstadkommer i återuppbyggnad och lagbygge. Jag vill sitta nästa år vid den här tiden och skriva att vi kommit så långt att vi då kommer utmana om titeln. I år ska vi bygga en stomme vi kan stå på i flera goda år framöver. Äntligen.

Mikael Österdahl: Att vi närmar oss toppen, tar en förtjänt Champions League-plats och vinner någon av de tre cuperna vi ställer upp i.

Adam Fröberg: CL-plats. Tråkigt, men sant.

Victor Laag: Först och främst en bättre säsong än förra året. Men också topp 4 och en cuptitel. Jag vill verkligen se att vi går framåt. Vill ha ett positivt Manchester United.

Björn Appelgren: Topp 4. Usch. Svaret borde alltid vara GULD!

Elias Hallström: Med tanke på det relativt misslyckade transferfönstret så får ändå topp fyra ses som godkänt. Men det blir svårt.

Vad krävs för att säsongen ska ses som bättre än den förra säsongen?

Gustav Brinck-Larsen: Att laget visar någon form av vilja? Typ så känns det. Rent resultatmässigt är det väl att vi helt enkelt skall göra bättre ifrån oss, svårare än så är det inte.

Marcus Beijar: En CL-plats och en vunnen titel. Det är inte svårare än så.

Lisa Lloyd Larsson: Att skutan vänder. Små steg i rätt riktning. Ungdomar som får sina genombrott, äldre spelare som tar ansvar och givetvis: NYA ÄGARE.

Mikael Österdahl: Då “räcker” det med att vi tar en Champions League-plats eller att vi vinner någon av cuperna, så dålig var förra säsongen.

Adam Fröberg: Mer underhållande fotboll och en CL-plats.

Victor Laag: Lite som jag var inne på i mitt tidigare svar. Vill se ett positivt och offensivt Manchester United som andas framtidstro.

Björn Appelgren: En tydlig spelidé, att motiverade spelare går före de givna valen (om de känns loja), roligare fotboll. Det är nog viktigare för mig att klubben blir United igen, än att nå CL.

Elias Hallström: Att man hittar kontinuitet i spelet och en startelva som är tämligen återkommande. Behöver även få igång poängspelare som levererar på en jämn nivå.

Sist vi spelade Europa League blev vi mästare, lyckas vi med det i år igen?

Gustav Brinck-Larsen: Vi bör vara en av utmanarna, men det finns också flera bra lag som kan ta det, så någon självklarhet är det inte.

Marcus Beijar: Det beror på så mycket. Ser man på vilka som spelat final i Europa League genom åren så har vissa lag fått kämpa sig dit genom att gå på hörntänderna alltsedan åttondelen medan vissa kunnat matcha reserver nästan hela vägen. Satsar United på att vinna så har man goda chanser, men samtidigt måste man prioritera ligan också. Så nej.

Lisa Lloyd Larsson: Nej, vi kommer inte vinna ett skit i år.

Mikael Österdahl: Premier League är trots allt tillbaka som Europas bästa liga, vilket de senaste årens resultat i Europacuperna visar, så chansen finns definitivt. Samtidigt hade vi en hel del bonnröta på på vägen till den titeln, så kanske har vi lite otur att inkassera och du vinner inte en cup om du har otur.

Adam Fröberg: Inte omöjligt, men det blir svårare den här gången.

Victor Laag: En av favoriterna, absolut. Vi hade en väldigt gynnsam lottning hela vägen förra gången och det kommer nog krävas en lite bättre prestation för att vinna den här säsongen. Kräver att vi går till minst semifinal.

Björn Appelgren: Nej. Det bör inte vara prio. Här ska vi spela med framtiden. Träna in de unga hungriga.

Elias Hallström: Ja, om vi vill. Men här lär man lufta en del spelare och satsa ungt och på rotationsspelare, vilket jag hellre förespråkar än att man går all in för att vinna och tappar fokus på exempelvis ligan.

Om silly season

James, Wan-Bissaka och Maguire in, Herrera, Valencia och Lukaku ut samt att Dean Henderson har gått på lån. Vad tycker du om Uniteds transferfönster?

Gustav Brinck-Larsen: Jag anar att många här kommer skrika att det är dåligt, uselt och så vidare. Men för mig når det precis upp till godkänt, av två anledningar. 1: Försvaret har gått från så gott som uselt till ett av ligans bästa. 2: United visade för första gången på länge någon form av självrespekt genom att inte försöka locka över Dybala med en massa, massa pengar. Ja, en mittfältare hade behövts, att vi inte fick in det är ett stort minus. Men jag gillar de två punkterna jag skrev så mycket att jag ger ett knappt godkänt.

Marcus Beijar: Sett till backlinjen alldeles ypperligt. Sett till resten en fullständig katastrof. För mig är det fullständigt obegripligt att Uniteds självutnämnde sportsligt ansvarige så kapitalt tillåts skita i att lyssna till vad klubbens manager verkligen vill ha. Solskjaer talade om 1-2 spelare in. Det blev en i Maguire. Han ville ha en mittfältare men fick det inte. Det är totalt värdelöst.

Lisa Lloyd Larsson: Generellt dåligt. För många medelmåttor är kvar, överflöd på vissa positioner, brist på andra. Som vanligt helt fel prioriteringar. En vanlig dag i Eds och Glazers United med andra ord.

Mikael Österdahl: Vi har misslyckats fullständigt på mittfältet. För mig var det den prioriterade positionen att förstärka och istället har vi blivit svagare. Backlinjen är ordentligt uppgraderad men anfallet är fortsatt ett frågetecken. Totalt sett underkänt men långt ifrån den katastrof som det utmålas som på många håll.

Adam Fröberg: Underkänt. Att inte värva en ersättare till ett mittfält som var svagt redan innan Fellaini och Herrera lämnade gör att betyget automatiskt blir underkänt.

Victor Laag: Glad över att Pogba och De Gea stannar. Glad över att vi fått in en riktig högerback för första gången sedan Eldkvarn brann och att vi fått in en bra mittback. Besviken över att vi inte ersatte Herrera eller Lukaku. Väntar mig fortfarande att vi kommer att släppa ett par spelare, som Darmian och Rojo innan det europeiska fönstret stänger.

Björn Appelgren: Det lämnade en bitter eftersmak. Vi behöver en defensiv mittfältare. Vi borde sålt och ersatt Lukaku tidigare. Och vi borde gjort oss av med fler spelare än vi gjorde. Vi har typ nästan lika många mittbackar sol övriga PL tillsammans.

Elias Hallström: På det stora hela underkänt. Helt oacceptabelt att man inte har ersatt varken Lukaku eller Herrera. Försvaret har dock stärkts, vilket är ett plus. Men det räcker ändå inte.

Maguire in som världens dyraste försvarare, vad förväntar du dig av honom?

Gustav Brinck-Larsen: Jag förväntar mig att han styr upp defensiven tillsammans med Lindelöf så att United släpper in betydligt färre mål kommande säsong jämfört med den förra.

Marcus Beijar: Att han stärker upp backlinjen, blir dess dominant och vinner poäng åt United kort och gott.

Lisa Lloyd Larsson: Jag förväntar mig att han tillsammans med Shaw, Lindelöf och Wan-Bissaka ska utgöra stommen i ett framtidssatsande lagbygge.

Mikael Österdahl: Att han är en kandidat till en plats i årets lag. För de pengarna ska det bli bra direkt, allra helst som han inte behöver anpassa sig till ligan och att bo i England.

Adam Fröberg: Att han ska bidra till ett bra mycket bättre försvarsspel än förra säsongen. En spelare som behövs och kommer göra stor skillnad för oss.

Victor Laag: Att vi inte har fått världens bästa mittback. Annars förväntar jag mig att vi får en världsklassmittback som tillsammans med Lindelöf kommer att stabilisera hela laget. Är lycklig och glad över att Maguire har kommit till United.

Björn Appelgren: Startplats. Och att han är bättre än Smalling och Jones.

Elias Hallström: Att han går in och styr upp backlinjen med sin närvaro och pondus. Kan behöva några matcher för att komma in i det och bli trygg bredvid Lindelöf, men sedan förväntar jag mig att han är chefen där bak.

Vilket av Uniteds nyförvärv har du störst förhoppningar på?

Gustav Brinck-Larsen: Aaron Wan-Bissaka har imponerat enormt på försäsongen, så trots Maguire är det AWB jag hoppas mest på. Han gör också att vi slipper Young, vilket är helt underbart.

Marcus Beijar: Harry Maguire. Det är tveklöst så att man måste ha det med tanke på tomrummet han ska fylla och den prislapp han har.

Lisa Lloyd Larsson: Alla. Visste ganska lite om dem allihop på förhand, och det ska bli riktigt kul att följa dem alla.

Mikael Österdahl: Maguire borde vara bäst den här säsongen men jag har, som många andra, blivit kär i Wan-Bissaka under försäsongen.

Adam Fröberg: Maguire, av samma anledning som ovan.

Victor Laag: Helt klart Maguire, med Wan-Bissaka som god tvåa. Lite som det tidigare svaret så tror jag att Maguire kommer in och stabiliserar upp United.

Björn Appelgren: AWB. Verkar ju vara klass rakt igenom.

Elias Hallström: Aaron Wan-Bissaka. Är förvisso redan en av ligans bästa ytterbackar men tror ännu mer om honom. Kan bli en världsback inom några år om han utvecklar offensiven ännu mer. Defensivt har han redan alla bitar på plats i princip.

Efter lång tid lämnade Romelu Lukaku till slut. Kommer du sakna honom?

Gustav Brinck-Larsen: Det kommer jag, det finns en riktigt bra spelare i Lukaku när han används på rätt sätt.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Målskytten ja, spelaren nej. I sina bästa stunder var Lukaku centertanken United behövde, i sina sämsta knappt värd en bänkplats.

Lisa Lloyd Larsson: Nej. Som jag skrev i frågeasken om honom; den Lukaku vi värvade är inte den Lukaku vi säljer. Han motsvarade nog i slutändan ingens förväntningar, och det blir bäst för alla att han lämnar.

Mikael Österdahl: Nej, han var många gånger en oerhört frustrerande spelare att ha i laget.

Adam Fröberg: Nej, han var inte rätt för detta United-lag. Rätt att sälja. Det skulle dock ha gjorts tidigare under sommaren.

Victor Laag: I grunden gillar jag Lukaku, men med tanke på hur det här slutade har jag en bitter eftersmak. Tror det kommer gå kanon för Lukaku i Inter. Med tanke på spelstilen som Solskjaer vill spela passade inte belgaren särskilt bra in.

Björn Appelgren: Nej. Inte. Ett. Dugg. Kan inte minnas att jag sett en toppspelare med så genomusel grundteknik någonsin. Kommer dock att sakna hans ersättare som aldrig värvades… Vi saknar ju en beprövad målskytt.

Elias Hallström: Gillar Lukaku, men då han inte skulle passat in i Solskjaers spelsystem och filosofi gör det att jag inte kommer sakna honom nämnvärt. Borde dessutom ha bidragit mer, även om hans målfacit ändå var helt okej.

Res med oss till Manchester!