Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Chelsea

Embed from Getty Images

Football is back! På söndag börjar Premier League, då Manchester United välkomnar Chelsea till Old Trafford. Klockan 17.30 är det avspark mellan två klubbar som förväntas kämpa om fjärdeplatsen i ligan.

Ja, söndagens match är inte den första Premier League-matchen för säsongen men som vi vet är det först när Manchester Uniteds säsong sparkar igång som ligan börjar på riktigt. I premiäromgången är det inte tu tal om att Uniteds match är den stora och det är viktiga poäng som står på spel för två lag som behöver en bra start på säsongen.

Det blir två oerfarna managers som ställs mot varandra. Manchester Uniteds Ole Gunnar Solskjaer har bara två halva säsonger i Premier League på meritlistan medan det för Chelseas Frank Lampard blir debut i högstadivisionen.

Matchen visas på Viasat Sport Premium och Viaplay.

Manchester United

Sommaren blev inte vad vi hoppades för Manchester United. Försvaret är kraftigt förstärkt med högerbacken Aaron Wan-Bissaka och mittbacken Harry Maguire medan Daniel James breddar offensiven. En mittfältsförstärkning lyser dock med sin frånvaro, vilket betyder att varken Marouane Fellaini eller Ander Herrera har ersatts. På topp har vi också tappat Romelu Lukaku till Inter, utan att någon ersättare kommit in.

Ole Gunnar Solskjaer fortsätter ändå att se positivt på tillvaron. Överlag har vi också haft en mycket positiv försäsong, så kontrasten mot förra året är stor.

Om vi fokuserar på startelvan så pekar det mesta på att Solskjaer kommer att föredra en 4-2-3-1-formation den här säsongen och min gissning är att han ställer upp laget så på söndag. Mittbacken Eric Bailly är den enda notabla spelaren på skadelistan. Alexis Sánchez saknar matchform och är näppeligen aktuell för startelvan men Paul Pogba torde ha skakat av sig sina ryggproblem.

David de Gea har en given plats i mål och han lär också bära kaptensbindeln.

Backlinjen är i mina ögon given. Wan-Bissaka ser redan ut att ha gjort högerbacksplatsen till sin egen. Någon konkurrens att tala om för honom finns inte. I mittförsvaret har Maguire förvisso inte gjort någon försäsongsmatch med laget men jag kan inte föreställa mig något annat än att han går direkt in i startelvan. Vid sidan om Maguire är Victor Lindelöf given. På vänsterbacken har vi egentligen bara Luke Shaw att välja på, med Ashley Young och Diogo Dalot bara som nödlösningar.

Embed from Getty Images

På det defensiva mittfältet är det inte lika självklart. Den första frågan att besvara är om Pogba startar som nummer 10 eller i en av de två defensivare positionerna. Givet hur det har sett ut under försäsongen tippar jag på Pogba i en defensivare utgångsposition. Platsen bredvid Pogba borde Scott McTominay få, även om vi aldrig helt kan räkna bort Nemanja Matic från diskussionen.

Offensivt är Marcus Rashford och Anthony Martial givna i nuläget. Vad det verkar har Solskjaer bestämt sig för Martial centralt och Rashford till vänster, vilket jag gillar. Jesse Lingard och Juan Mata är de primära aspiranterna på platsen som nummer 10 och jag tror att Solskjaer satsar på Lingard.

Både Mata och Lingard skulle också kunna starta till höger men jag tror att den platsen går till James. Vore det mitt val skulle Mason Greenwood starta där. James må vara äldre men för mig är Greenwood den mognare spelaren.

Möjlig startelva:

Chelsea

Transferförbud till trots har det varit en händelserik sommar för Chelsea. Först och främst så gick tränaren Maurizio Sarri till Juventus. Därmed är Frank Lampard nu huvudansvarig för Chelsea, sedan han hämtats från Derby. Under sin tid i Derby valde Lampard oftast en 4-2-3-1-formation och så har det sett ut även under försäsongen i Chelsea, om än han stundom har experimenterat med ett diamantformat mittfält i sommar.

På spelarfronten kunde Chelsea, transferförbudet till trots, signera Mateo Kovacic då han var på lån i klubben under förra säsongen. Dessutom har Christian Pulisic anslutit från Borussia Dortmund. Den affären genomfördes i januari, sannolikt för att föregå ett väntat transferförbud, men Pulisic blev kvar i Dortmund säsongen ut.

Embed from Getty Images

I tillägg har spelare som Tammy Abraham, Tiémoué Bakayoko, Reece James, Kenedy, Mason Mount, Fikayo Tomori och Kurt Zouma återvänt till klubben efter lånesejourer. Lampard lär ha god koll på Mount och Tomori då de förra säsongen var utlånade till Derby. Tanken i Chelsea tycks vara att Lampard, precis som Solskjaer i United, ska satsa på ungdom och energi.

Den största Chelseaövergången i sommar var annars då Eden Hazard såldes till Real Madrid. Onekligen ett tungt tapp för Chelsea. Dessutom gick David Luiz till Arsenal i en chockerande övergång. Annars hade Luiz framstått som en potentiell startspelare i Lampards Chelsea under försäsongen.

På söndag får Chelsea klara sig utan James, Callum Hudson-Odoi, Ruben Loftus-Cheek och Antonio Rüdiger som alla är långtidsskadade.

Frågetecken finns för N’Golo Kanté och Willian. Kanté gick sönder under försäsongen men gjorde överraskande comeback med ett kort inhopp i Chelseas sista träningsmatch i lördags.

“Vem vet om han kan vara redo till nästa vecka?” sa Lampard då. “Vi kommer att jobba hårt för det men vi måste bara vara försiktiga för han har spelat så många matcher de tre senaste säsongerna och du vill inte skynda honom tillbaka om det blir negativt men vi ska göra vårt bästa för att få honom tillbaka.”

Willian gick sönder under Copa América och har inte spelat alls under försäsongen. Därmed näppeligen aktuell för startelvan på söndag.

Chelsea har spelat sju träningsmatcher i sommar. Först ett par mot irländska lag (vinst och oavgjort) och sedan åkte de till Japan och förlorade mot Kawasaki Frontale. Bättre gick det i Japan mot Barcelona, då det blev en 2-1-seger. Chelsea avslutade sedan försäsongen med tre målfester i Europa, vinster mot Reading (4-3) och Salzburg (5-3) följdes upp med oavgjort mot Borussia Mönchengladbach (2-2).

Något annat än att Kepa Arrizabalaga vaktar målet förefaller vara uteslutet. César Azpilicueta (höger) och Emerson Palmieri (vänster) har varit de föredragna ytterbackarna under försäsongen. Mittförsvaret borde bestå av Andreas Christensen och Kurt Zouma.

I Kantés frånvaro har Mateo Kovacic och Jorginho varit den givna duon på mittfältet. Huruvida Lampard väljer att starta med Kanté är svårt att sia om men jag lutar ändå åt att han inte gör det.

Pedro lär starta till höger i anfallet och Pulisic till vänster. Centralt hoppas nog Ross Barkley på speltid men det mesta tyder på att Lampard kommer att ge Mount förtroendet. På topp ser det ut som att Abraham får chansen.

Möjlig startelva:

Historik

Lagens senaste möte var på Old Trafford i april. Juan Mata gav United ledningen men en tavla av David de Gea gav Chelsea oavgjort. För United innebar poängtappet i praktiken att Champions League-hoppet försvann. Även bortamatchen i ligan slutade oavgjort medan United, hör och häpna, vann på Stamford Bridge i FA-cupen.

Oavgjort är ett gångbart resultat när lagen möts på Old Trafford, med fem oavgjorda de åtta senaste. United har dock vunnit två av de tre senaste på hemmaplan och Chelsea har faktiskt inte vunnit på Old Trafford sedan Sir Alex Ferguson slutade.

Skrev jag förresten att Frank Lampard nu är manager för Chelsea? Backar vi bandet till 2008 gjorde han mål mot United i Champions League-finalen (givetvis sedan bollen turligt studsat hans väg). Men vad gjorde väl det? Det blev straffar och Viva John Terry ramlade, United vann.

Visste ni att…

 • Ole Gunnar Solskjaer och Frank Lampard möttes elva gånger som spelare, med fem vinster för Solskjaer och tre för Lampard. Solskjaer vann dessutom den inbördes målduellen i matcherna med 4-1.
 • United snittar 2,15 poäng per match i premiäromgången under Premier League-eran, med 18 vinster, 4 oavgjorda och 5 förluster på 27 matcher.
 • Söndagens match blir den första ligamatchen på Old Trafford med videodomare. Premier League har kommunicerat att “ribban för VAR-ingripande kommer att vara hög för subjektiva beslut, för att behålla Premier League-matchernas fart och intensitet”.

Matchfakta

Manchester United
Chelsea

Matchinformation

Turnering: Premier League,
Tid: Söndagen den 11 augusti 2019, 17.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, december)
 • Fosu-Mesah (knä, januari)
Tveksamma:

 • Darmian (oklar status, liten chans)
 • Grant (oklar status, liten chans)
 • Pogba (rygg, stor chans)
 • Sánchez (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e19-9-1065-5466
Hemma:6:e10-6-333-2536
Bästa målskytt: Pogba (13)
Disciplin: 73 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan 2018/19.
FORM
V13/7PerthBTR2-0 
V17/7LeedsNTR4-0 
V20/7InterNTR1-0 
V25/7TottenhamNTR2-1 
V30/7KristiansundNTR1-0 
O3/8MilanNTR2-2[1]
[1] United vann 5-4 på straffar.

Chelsea

Skador:

 • Hudson-Odoi (vad, slutet augusti)
 • James (fot, inget datum)
 • Loftus-Cheek (vad, november)
 • Rüdiger (knä, september)
Tveksamma:

 • Kanté (knä)
 • Willian (hamstring)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e21-9-863-3972
Borta:5:e9-3-724-2730
Bästa målskytt: Hazard (16)
Disciplin: 49 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan 2018/19.
FORM
V13/7St Patrick’s ABTR4-0 
F19/7Kawasaki FBTR0-1 
V23/7BarcelonaNTR2-1 
V28/7ReadingBTR4-3 
V31/7SalzburgBTR5-3 
O3/8B M’gladbachBTR2-2 

United mot Chelsea

Totalt:  18375-55-53287-222
Premier League:  5415-21-1866-71
Hemma:  8738-29-20134-83
SENASTE MÖTENA
F2018-05-19NFA0-1 
O2018-10-20BPL2-2 
V2019-02-18BFA2-0 
O2019-04-28HPL1-1 
SENASTE HEMMAMATCHER
O2015-12-28HPL0-0 
V2017-04-16HPL2-0 
V2018-02-25HPL2-1 
O2019-04-28HPL1-1 

Domare: Anthony Taylor

Assisterande: Beswick, Nunn, fjärdedomare: Mason, videodomare: Attwell, extra videodomare: Child.
 M
PL 2018/19:321020111
PL 2017/18:2793016
PL totalt:226778112056
Snitt (2016-18): 3,30,000,030,29
Alla domare 2018/19: 3,30,050,080,22
 MVOF
Dömt United:251816
Dömt Chelsea:301668
Res med oss till Manchester!