Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Klart: Lotta Ökvist blir första svenskan i Manchester United

Embed from Getty Images

Det slog ned lite som en bomb. Under eftermiddagen stod det klart att Manchester United värvar Lotta Ökvist från Hammarby. 22-åringen blir därmed den första svenskan någonsin att representera Manchester Uniteds damlag. 

När Alex Greenwood nu har flyttat vidare till Lyon insåg Casey Stoney att en ersättare måste in på vänsterbacksplatsen, och kanske något oväntat har man nu hittat den förmodade ersättaren i Sverige vid namn Lotta Ökvist.

Nyförvärvet spenderade föregående säsong i Hammarby, som till vardags huserar i Elitettan, det vill säga andradivisionen inom svensk damfotboll.

Så här säger 22-åringen själv om flytten till Manchester United:

”Jag är exalterad över att komma till Manchester United, det är en speciell klubb och jag kan inte vänta på att få chansen att utvecklas som spelare här. Jag är känner till mina förmågor och jag hoppas att jag kan bidra med mycket i laget under första säsongen här i en av de mest konkurrenskraftigaste ligorna.” 

Varför det blev just United menar hon berodde på att Casey Stoney tror på henne väldigt mycket.

”En av anledningarna till att komma till United var för att få chansen att arbeta med Casey Stoney; Jag tycker hon är en fantastiskt coach men också en person som bryr sig om sina spelare. Jag kan inte vänta på att komma igång.”

Även Stoney har uttalat sig om Ökvist och berättar vad hon tror svenskan kan bidra med.

”Lotta, med meriter från ungdomslandslaget i Sverige, är en talangfull spelare med stor potential och stor karaktär. Hon kommer ge oss en bra balans och bredd i truppen, och som vänsterback har hon fina kvaliteter och kommer passa in bra i sättet vi vill spela på; vi är väldigt glada att ha henne ombord hos oss.”

Ökvist kommer ursprungligen från Piteå och har parallallt representerat Piteå IF och Umeå IK mellan perioden 2013-2017, därefter blev det en sväng till USA och spel med Houston Dash och Orlando Pride innan hon återvände till Sverige och Hammarby, 2018. På landslagsnivå har hon även representerat U17, U19 och U23.

Enligt uppgifter till Sportbladet landar övergångssumman på omkring 300 000 svenska kronor.