Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Allt du behöver veta om Jackie Groenen

Tottenham Hotspur Women v Manchester United Women - Barclays FA Women's Super League
Den nederländska mittfältaren Jackie Groenen blev Manchester Uniteds första nyförvärv inför säsongen 2019/20, då hon i maj signerade för klubben. Groenen åkte sedan till Frankrike och hjälpte Nederländerna till en silvermedalj i VM.

Jag är väldigt uppspelt, jag kan inte bärga mig. Det är en sådan massiv klubb och jag är glad att vara tillbaka i England.

Jackie Groenen i samband med att hon skrev på för Manchester United.

Uttalsguide: Jackie uttalas på nederländska Zjakkie men engelskt uttal accepteras. Efternamnet Groenen (som är nederländska för grönt) uttalas Gro-nen. Det hela förklaras bättre under första halvminuten i intervjun (som gjordes under EM 2017) nedan.


Biografi

Jack Groenen hade utstakat framtiden. Han skulle bli pappa till två söner. Den förstfödda skulle han döpa till Jack (junior). De båda sönerna skulle bli fantastiska fotbollsspelare och Jack skulle vara deras tränare.

Nu blir det inte alltid som tänkt. Sönerna blev döttrar och yngsta dottern, född i Tilburg den 17 december 1994, fick bli Jackie. Familjen flyttade snart ett par mil söderut, till Poppel, på den belgiska sidan av landsgränsen.

Jack Groenen hade nog tänkt ta sina söner till fotbollsplanen så snart som möjligt. För döttrarna hade han inga sådana planer. Det blev ändå så att de gick på någon fotbollsmatch och på vägen hem förkunnade storasyster Merel, då fem år gammal: ”Pappa, jag vill också spela fotboll.”. Jackie (3,5) var inte sen att haka på, ”jag också! jag också!”. Visst, blev pappans svar, men kravet var att döttrarna skulle ta det seriöst.

Det har senare framställts som att Jack Groenen pushade sina döttrar hårt, själv menar han att det var döttrarna som var drivkraften. Hur som helst tränade de någon timme nästan varje dag, framför allt hemma i trädgården.

Snart blev det spel med pojklagen. Det var inte så kul för pojkarna. Inte bara var Jackie Groenen bäst på planen, hon var också minst.

”Jag fick några smällar, ja,” säger Jackie. ”Men jag tyckte bara att det var vackert. Jag fortsatte bara dribbla och pinga.”

Först 2010 skulle Jackie Groenen börja spela med tjejer. Hon var fortfarande liten för sin ålder men pappan övertygade Bundesligalaget SGS Essen att ge henne en chans på träning. Unga belgiska pojkar eller vuxna tyska kvinnor kvittade, Groenen klarade sig ändå. Efter sju dagars träning hade hon ett proffskontrakt. Essen passade på att signera Merel Groenen också. (Merel spelade senare för PSV och Lierse.)

Jack Groenen skjutsade döttrarna Poppel till Essen, två timmar enkel resa, tur och retur fem gånger i veckan. Tiden i bilen använde flickorna för att studera fotboll. Dennis Bergkamp och Johan Cruyff var idolerna och Jackie har valt nummer 14 efter Cruyff.

Nu var det inte bara fotboll som gällde för Jackie Groenen. Hon var bra på judo också. När hon var 14 år gammal vann hon brons i U17-EM och hon blev nederländsk ungdomsmästare vid flera tillfällen. Karriären som judoka tog slut när Groenen var 16 år gammal. Hon blev höftskadad och tvingades till ett halvårs skaderehabilitering. Detta uppskattades inte av hennes arbetsgivare. Groenen blev tvingad att välja: fotboll eller judo?

”Jag försökte alltid göra både och men när jag var tvungen att välja visste jag redan att jag skulle spela fotboll.”

Senare stördes hon av en allvarlig knäskada. ”Nästan allting var förstört. Tyska läkare vägrade operera mitt knä och sa att jag aldrig skulle spela fotboll igen. Vi gav inte upp och letade efter andra läkare. Lyckligtvis sa en kirurg i Louvain: ’Jag har sett värre, vi kommer fixa det här.’ Han opererade mig nästa dag och jag återhämtade mig.”

Vid sidan av idrottande skötte hon studierna. Vid sidan av fotbollen studerar hon nu juridik på deltid på universitet i Tilburg.

Nästan alltid med ett leende på läpparna slappnar hon gärna av med musik och hon går gärna på konserter.

”Jag skulle säga att musik är en av de största delarna av mitt liv,” säger hon. ”Jag tror att det är mitt sätt att slappna av, så även när jag lyssnar före en match har jag inte sångerna för att ge mig energi, för jag har redan nog av det! Det är egentligen ett sätt för mig att inte tänka för mycket.”

Tiden i Essen blev i slutändan ganska kort. Debut i en cupmatch i januari 2011 och sedan sex cupmatcher (fem från start) under våren. Därefter lockades hon över till FCR 2001 Duisburg, på den här tiden en av Tysklands bästa klubbar.

I Duisburg fick Groenen bida sin tid. Under första ligasäsongen blev det bara nio matcher, samtliga som inhoppare och vid några tillfällen fick hon nöja sig med b-lagsspel. På ett personligt plan gick det betydligt bättre under andra säsongen. Detta förklaras delvis av att Duisburg på grund av finansiella problem hade tvingats göra sig av med flera ledande spelare. Klubben överlevde ett konkurshot i januari 2013 men upplöstes i slutet av året och verksamheten togs över av MSV Duisburg.

Något spel i MSV Duisburg skulle det aldrig bli för Groenen. I februari 2014 packade hon väskan för en flytt till England och Chelsea. Omställningen till att bo i England var inget större problem, språket kunde hon förstås och hon hade dessutom släkt i landet.

Svårare då med fotbollen. I ett titeljagande Chelsea (de skulle till slut förlora titeln på målskillnad, efter förlust i sista matchen) fick hon förvisso speltid i alla ligamatcher, men ofta som inhoppare. År två blev chanserna i startelvan ännu färre och efter halva säsongen 2015 (på den här tiden var spelades ligan vår-höst i England) flyttade Groenen tillbaka till Tyskland. Chelsea vann till slut ligan 2015, så hon kan ändå titulera sig engelsk mästare.

Embed from Getty Images

Nu blev det spel i FFC Frankfurt, en tidig dominant i den tyska damfotbollen, för Groenen. Tyvärr för henne var Frankfurts storhetsera över. Hon skrev på för de regerande Champions League-mästarna men på fyra säsonger i Frankfurt skulle hon aldrig vara nära att bli tysk mästare.

På ett personligt plan gick det betydligt bättre. Groenen spelade tidigt till sig en ordinarie plats i laget och hon gjorde stora framsteg som spelare.

Efter säsongen 2018/19 valde hon så att skriva på för Manchester United.

Jackie Groenen

Namn: Jackie Noëlle Groenen
Född: 1994-12-17, i Tilburg, Nederländerna
Längd: 165 cm
Position: central mittfältare
Till United: 2019-05-22, från FFC Frankfurt
Titlar:

  • EM-guld 2017
  • engelsk mästare 2015

Landslagskarriär

I unga år gjorde Jackie Groenen matcher för de nederländska ungdomslandslagen. Några år senare skulle hon kanske förbanna det men med facit i hand lär hon vara tacksam.

Av en eller annan anledning skar det sig nämligen mellan Groenen och det nederländska fotbollsförbundet. Vad det var har aldrig diskuterats offentligt.

Uppväxt i Belgien hade hon belgiskt pass, varför hon då tänkte byta till det belgiska landslaget. Fifa var emellertid inte med på noterna – med förklaringen att Groenen inte hade något belgiskt pass när hon spelade för Nederländernas U17 och U19 – och av landslagsbytet blev intet.

Senare förkunnade Groenen att hon ”givetvis” kunde tänka sig spel för Nederländerna. I januari 2016 blev hon så landslagsuttagen för första gången och hon debuterade som inhoppare i en 2-0-seger mot Danmark. Våren 2017 etablerade hon sig i den nederländska startelvan. Bra tajmat, då det vankades EM på hemmaplan.

EM 2017 skulle bli Jackie Groenens stora genombrott som fotbollsspelare. Ja, det skulle även bli det nederländska landslagets stora år. Sena att anamma damfotbollen gjorde de sitt första mästerskap i EM 2009 och inför EM på hemmaplan hade de bara vunnit tre (av totalt tolv) mästerskapsmatcher.

Embed from Getty Images

Nederländerna inledde EM med en seger mot Norge och fortsatte sedan på den inslagna vägen genom hela turneringen. Efter 4-2 mot Danmark i finalen var Nederländerna Europamästare efter sex raka vinster. Jackie Groenen var given i startelvan turneringen igenom och belönades med en plats i turneringens lag.

Embed from Getty Images

Efter succén i EM höll Nederländerna på att missa VM men de kvalificerade sig till slut via playoff. Väl i turneringen gick det desto bättre. De tog sig hela vägen till finalen, där USA blev för svåra. Groenen startade alla matcher och gjorde segermålet i semifinalen mot Sverige.

Koppling till Manchester United

Jackie Groenen växte upp som Manchester United-supporter. ”Som barn vågade jag aldrig drömma om att spela för Manchester United skulle vara möjligt,” sa hon sedan hon signerat för United.

”Faktum är att det inte var möjligt förrän nyligen.”

Annars får vi gå de långsökta vägarna för att hitta kopplingar mellan Groenen och United. Det var ju först förra året som klubben blev med professionellt damlag. Under sin tid i Chelsea stötte Groenen på Uniteds tränare Casey Stoney som spelare.

”Casey var en av huvudfaktorerna till att jag kom hit. Jag gillar hur Casey tänker, jag gillar hur hon gillar att vinna allting och planera allting.

”Hon är så tävlingsinriktad och det är vad jag alltid har velat göra. Jag har alltid velat spela på den högsta nivån och jag känner med Casey att allting är välarrangerat. Jag brukade spela mot henne så jag vet hur fysisk hon kan vara. Så jag kommer antagligen lyssna på allting hon säger.”

Karriär

SGS EssenMatcherMål
2010/116 (1)0
FCR 2001 DuisburgMatcherMål
2011/123 (11)1
2012/1317 (0)2
2013/145 (3)2
Totalt Duisburg25 (14)5
FCR 2001 Duisburg IIMatcherMål
2011/123 (0)0
MSV DuisburgMatcherMål
2013/140 (0)0
Chelsea [1]MatcherMål
201411 (8)4
20151 (5)0
Totalt Chelsea12 (13)4
FFC FrankfurtMatcherMål
2015/1626 (6)2
2016/1724 (0)5
2017/1823 (0)7
2018/1918 (0)2
Totalt Frankfurt91 (6)16
KlubblagMatcherMål
2011-2019137 (34)25
LandslagMatcherMål
Nederländerna [2]46 (10)3

# [1] Exkluderar FA Women’s Cup.
# [2] 2019-09-04

Spelarkaraktär

I Jackie Groenen får Manchester United en världsklasspelare, given på mittfältet i Europas bästa och världens näst bästa landslag. Uttagen i EM:s bästa lag 2017 rankades hon samma år som världens 20:e bästa spelare av Offside Rule och förra året blev det en 33:e-plats på samma lista. Ingen annan Unitedspelare (nej, inte Alex Greenwood heller) har varit med på topp 100 de här åren (Jane Ross var dock nummer 33 2016, då Casey Stoney återfanns som nummer 68).

Idag kom så beskedet att Groenen är en av 55 nominerade till Fifpros världslag för 2019. Igen är Groenen ensam Unitedspelare bland nomineringarna, men värt att notera är att Lyonflyktade Alex Greenwood också nominerades.

En central mittfältare, närmast komplett, har Groenen sin energi och löpkapacitet som uppenbara styrkor. Hon opererar över stora ytor och med ett intensivt presspel vinner hon många bollar, både i dueller och genom att läsa passningar. När hon har bollen så söker hon vanligen offensiva passningar in i farliga ytor. Något hon kan utveckla är skott och målskytte.

Uppväxt som en dribbler händer det att hon ibland håller bollen för länge, även om hon ständigt jobbar på att spela med färre tillslag. Samtidigt är det förstås en styrka att hon kan passera sin motståndare när så behövs.

”Jag är en hårt arbetande spelare, jag gör mitt bästa i varje match,” svarade hon när hon ombads beskriva sig själv som spelare.

”Jag är ganska teknisk, jag kan passa och jag tackla också om det behövs. En allround-mittfältare antar jag.”

I det nederländska landslaget spelar hon vanligen till höger på ett tremannamittfält och min gissning är att det blir hennes utgångsposition också i United. Intelligent med och utan boll har Jackie Groenen alla förutsättningar att bli Uniteds bästa spelare.


Källor: Beats & Rhymes FC, De Correspondent, Fifpro, Ingwb.com, Manutd.com, Offside Rule, 2, Omroep Brabant, Ons Oranje, Soccerway, Total Football Analysis, Vrouwenvoetbalnieuws.nl, Wikipedia