Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Matchrapport: Manchester City – Manchester United 1-0

Det blev ett riktigt hett Manchesterderby under gårdagen då United gästade Manchester City på Etihad i säsongspremiären av Women’s Super League. Under första halvlek var det ingen som hade kunnat tro att det var nykomlingarna mot fjolårstvåan som möttes, men i andra halvlek tog det rutinerade City över och lyckades vinna med 1-0 mot ett hårt kämpande United.

Ett nytt kapitel skrevs under gårdagen i vår anrika klubbs historia. Som nykomlingar i den engelska högstaligan kan man minst sagt säga att pressen låg på City, och många förvånades över Uniteds pigga start och obefintliga respekt för det erfarna hemmalaget. United kom till start med nästan hela skaran nyförvärv, varav någon anslutit så sent som för bara någon vecka sedan. I mål startade Mary Earps, som gjorde en solid insats trots att hon spelade större delen av matchen halvskadad. Till höger i backlinjen fick vi stifta bekantskap med Haley Ladd, i mittförsvaret med Abbie McManus och till vänster svenska Lotta Ökvist. Det var således endast Millie Turner som var kvar sedan förra säsongen i den startande backlinjen. Utöver ett nytt gäng försvarare och en målvakt fick vi även se Jackie Groenen och före detta Vittsjö-spelaren Jane Ross debutera för United.

United, sin vana trogen, öste på direkt från start, men skillnaden i motstånd sett till förra säsongen var mycket påtaglig. Trots detta såg United snäppet vassare ut och redan i sjätte minuten skapade man sin första riktigt bra målchans, detta då Leah “never gives the ball away” Galton som så många gånger förr ryckte sig loss på sin vänsterkant. Ett avslut som förtjänade ett bättre öde gick till inspark och matchen rullade vidare.

Nyutsedda lagkaptenen Katie Zelem dikterade det mesta som hände från sin defensiva mittfältsroll, och både Sigsworth såväl som Groenen hade lägen att ge United ledningen, men vår bästa chans stod Jane Ross för när hon tvingade City-målvakten Ellie Roebuck till en spektakulär räddning. Inget mål i debuten för Ross alltså, och lagen gick till halvtidsvila med resultatet 0-0.

Andra halvlek startade väldigt tungt för United. Med knappa tre minuter spelade kunde hemmalaget trycka in vad som skulle visa sig bli segermålet, detta efter att Zelem misslyckats med en rensning efter en Cityhörna. Bollen landade hos Caroline Weir som inte gjorde någon misstag, utan avlossade ett skott rakt upp i högra krysset, otagbart för Earps.

United fortsatte slita för en kvittering, men det var City som höll i taktpinnen och var helt klart närmare att öka på sin ledning än United var ett kvitteringsmål. Casey Stone gjorde första bytet redan i minut 56 då Ökvist fick lämna plats åt Amy Turner, som sedan hade en stor del i att City inte tilläts göra fler mål. Tjugo minuter senare fick en uttröttad Galton vila då Kirsty Hanson byttes in, och i minut 80 fick Ross lämna plats för Lauren James. Detta stabiliserade upp United något men resultatet stod sig ändå matchen ut, och besvikelsen var stor i Unitedlägret, trots att Stoney var nöjd med lagets insats som helhet.

Möjlighet till revansch ges om lite drygt en vecka, närmare bestämt 16 september, då United tar emot Arsenal hemma på Leigh Sports Village.