Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Din bästa tid är nu, David

Manchester United v Arsenal - Premier League

Måndagen bjöd på ett uppsprucket molntäcke över Manchester. Temperaturen kröp över 15 grader celsius och september visade sig från sin allra bästa sida. Kanske berodde det på nyheten om att David de Gea kommer att vara Manchester United-spelare fram till sommaren 2023. En så mycket bättre prognos kunde inte en regntyngd klubb få hösten 2019. 

I augusti hade det gått smått ofattbara åtta år sedan David de Gea inledde det som Sir Alex Ferguson kallade för en läroprocess i Manchester United. Den då 20-årige spanjoren gjorde en, om vi är snälla, rätt osäker Premier League-debut borta mot West Bromwich och redan då började kritikerna vässa knivarna gentemot den rekorddyra de Gea. Edwin van der Sars arvtagare hade kostat närapå 20 miljoner pund att få loss från Atletico Madrid och förväntningarna var förstås höga. United gick in i säsongen 2011-12 som regerande ligamästare och hade förutom David de Gea även plockat in Phil Jones och Ashley Young.

Embed from Getty Images

I september 2019 är Phil Jones och Ashley Young kvar i Manchester United. Den förstnämnde i en undanskymd tillvaro på Old Traffords läktare, den andre i en mer synlig roll som klubbkapten. Lagkapten de facto är David de Gea. Det kommer han högst antagligen att vara fram till sommaren 2023, om inget oförutsett inträffar. Måndagens kontraktsförlängning var den kanske viktigaste pusselbiten att lägga hösten 2019 för Ole Gunnar Solskjaer. Efter ett misslyckat transferfönster behövde både managern och klubben visa att man menar allvar och att man förmår att behålla spelare av yttersta världsklass.

David de Gea har varit en av världens absolut bästa (om inte den allra bästa) målvakt i ett antal säsonger nu. Belackarna talar om en svag fjolårssäsong och att de Gea skulle vara på väg neråt i karriären. Belackarna glömmer då ett antal detaljer, där de två främsta stavas omgivning och ålder. David de Gea har under så gott som hela sin karriär i Manchester United kunnat förlita sig på ett rätt säkert försvarsspel. Det var inte fallet ifjol. Visst, han sög in vissa bollar och han släppte märkliga returer mellan varven. Faktum var ändå att David de Gea med all säkerhet var påverkad av sin omgivning och de oroligheter som rådde och som till viss del fortfarande råder kring klubben.

Den andra faktorn, åldern, är nog så viktigt att poängtera när vi talar om målvakter. David de Geas kontrakt med Manchester United löper ut den 30 juni 2023, om vi inte tar med optionsåret i kalkylen. Då är David de Gea 33 år, något som inte är annat än en siffra då vi talar om ett lags sista utpost. Den spanske landslagskeepern går egentligen in i den tid när han ska vara som bäst, något man så lätt glömmer bort då det känns som en halv evighet sedan han skrev på för United.

Embed from Getty Images

Är allt enbart frid och fröjd då? Nja, inte riktigt. David de Gea och hans entourage är förstås inte dummare än att de väntat in rätt tidpunkt för en kontraktsförlängning. Man må inte ha gjort en Wayne Rooney anno 2010, men man har likväl väntat ut det läge man funnit som bästa tänkbara. Utdelningen blev därefter. David de Gea sägs få en lön som ligger i nivå med den Paul Pogba har, och även om han inte blir bäst betald i United (det är fortfarande Alexis Sánchez) så är det förstås en löneökning som heter duga. Samtidigt kan man inte riktigt klandra de Gea alltför mycket heller. Han vet sitt värde och sin status i klubben. En målvakt av yttersta världsklass ska förstås ha betalt där efter.

Samtidigt kan man också anta att den gode de Gea också insett vissa realiteter. Målvaktsmarknaden ute i Europa ter sig som aningen mättad och då Zinedine Zidane tydligt signalerade att Thibaut Courtois är hans förstaval på Santiago Bernabeu så släcktes förmodligen den gnista hopp om en flytt som fanns hos de Gea. Visst, Juventus och Paris Saint Germain behöver säkerligen målvakter nu och i framtiden, men då ingendera klubben tenderar att värdera målvaktspositionen särdeles högt så hade lönekuverten i Turin och Paris med säkerhet varit tunnare än de är i Manchester.

Embed from Getty Images

Antonio Valencias avsked och Chris Smallings utlåning till Roma gör också att David de Gea är den spelare som varit klubben trogen under längst tid när man ögnar igenom dagens trupp. Då både Phil Jones och framför allt Ashley Young lär packa ihop sina pinaler inom en inte allt för avlägsen framtid så kommer spanjoren att stå ohotad i hierarkin kontraktstiden ut. År 2023 kommer han att ha spenderat tolv år i Manchester United, en hel evighet i dagens fotbollsuniversum.

David de Gea är och förblir en Unitedspelare. Det ska vi förstås vara innerligt tacksamma över. Samtidigt ska vi också kunna förvänta oss en målvakt som gör skäl för lönen och som visar att hans bästa tid är nu. Gör han det lägger han alla grunder för att United ska bli ett titelvinnande lag och det före år 2023.