Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Taktisk analys av Manchester United – Leicester City 1-0

I lördags vann Manchester United med 1-0 mot Leicester i Premier League. Här följer en taktisk analys av matchen, signerad gästkrönikör Mathias Persson.

Inledning

Det fanns en del frågetecken för Uniteds del inför matchen. Pogba, Shaw och Martial borta, Wan-Bissaka osäker på grund av ryggproblem och Lingard borta på grund av sjukdom. Den enda förändringen blev Matic som fick kliva in på det centrala mittfältet bredvid McTominay istället för Pogba, i övrigt satsade Ole på samma uppställning som senast mot Southampton.

Trots frånvaron av en del spelare så gjorde United på det stora hela en bra match. Leicester såg dock förvånansvärt uddlösa ut framåt. 3 poäng bärgades i alla fall och med det lite välbehövlig arbetsro för Solskjaer inför kommande Europa-spel.

Så här ställde lagen upp:

Leicesters försvar inledningsvis

Leicester ställde upp i en förväntad 4-1-4-1 där de initialt försökte hålla det tätt mellan lagdelarna och tvinga ut United på kanterna.

I press-spelet var de inledningsvis avvaktande som man kan se på bilden nedanför. Både Tielemans och Gray försöker hålla positionerna istället för att pressa Maguire medan Vardy stänger passningsvägen till Lindelöf.

Uniteds spelidé

Uniteds uppställning i anfallet bestod av James långt ut till vänster, Mata som flyttat över till vänstra halvytan och Pereira som flyttat in mot mitten. Både Young och Wan-Bissaka ligger högt och brett med Matic och McTominay som innermittfältare. Redan här kan vi se Uniteds spelidé, att försöka överbelasta Leicester högerflank och utnyttja James snabbhet för att bryta in i banan och gå på skott alternativt komma brett och slå inlägg. James höll sig längst ut på kanten oavsett var bollen befann sig.

I samma sekvens som ovan, några sekunder senare, slår Young en djupledsboll mot James, som skakat av sig Pereira. James tar emot och skär in i banan mellan mittback och högerback och drar på sig en frispark i ett farligt läge. Andreas Pereira förvaltar den väl men en bra räddning från Schmeichel förhindrar United från att ta ledningen.

Om inte United kunde spela sig igenom försökte de vända över bollen till andra sidan.

Det gav tidigt resultat, redan i den 7:e minuten. United hade då spelat sig till ett inkast halvvägs in på offensiv planhalva via Leicesters högerflank. Efter att McTominay vunnit tillbaka bollen från inkastet vänder han ut den till Wan-Bissaka på högerkanten som spelar fram en djupledslöpande Pereira.

Pereira vinner duellen mot Choudhury och glidtacklar in bollen i straffområdet där Rashford fälls. Rashford sätter sedan säkert straffen. 1-0 United.

United pressar högt

En stor del i Uniteds dominans i början av matchen berodde på deras höga press. Leicester hade svårt att spela sig ur den och fick allt som oftast slå hoppfulla långbollar som United kunde återerövra.

Även på egen planhalva pressade United aggressivt.

Här resulterar pressen i inkastet som i sin tur leder till Uniteds ledningsmål.

Leicesters anfallsspel

United hade en bra defensiv struktur men Leicesters anfallsspel gjorde det ganska lätt för United att försvara. Här har Maddison kommit in i ytan mellan Uniteds backlinje och mittfält men eftersom Choudhury är högerfotad så kan han inte nå Maddison. Istället spelar han ut bollen till Chilwell på kanten. Här skulle Maddison kunna ta en diagonal löpning ner bakom Wan-Bissaka men blir stillastående, anfallet stannar upp och Leicester cirkulerar bollen tillbaka till backlinjen där Uniteds press istället tvingar fram ett inkast på offensiv planhalva till Uniteds fördel.

Leicesters höga press

Efter ca 15 min byter Gray och Maddison kant. Efter detta fick Leicester bättre struktur i uppbyggnaden. Först och främst kunde Leicester bygga spel längs United högerkant då Gray behöll bredden istället för att kliva in i banan, som Maddison gärna gör. På andra flanken skapade Leicester en möjlighet att spela sig ur Uniteds höga press. Genom att Maddison placerade sig mer centralt i banan tvingade han Matic och Young kvar där de hade svårare att pressa Pereira på högerbacken. Detta gjorde att Leicester kunde etablera spel högre upp i banan.

Samtidigt ökade Leicester pressen och började skapa problem för United i speluppbyggnaden.

Här ser man att Leicester flyttat fram positionerna och nu pressar United mer aggressivt.

Både Gray och Maddison hade ganska fria roller att byta flanker och att flytta över på bollförande sida. Denna rörligheten skapade stundtals problem för United där Leicester överbelastade Uniteds flanker.

United försvarade sig bra och höll undan för Leicesters anfall men återigen så blir problemen med avståndet mellan lagdelarna tydliga.

När lag pressar United högt har vi otroligt svårt att avancera och allt som oftast resulterar det i bolltapp på egen planhalva eller en långboll. I denna matchen blev konsekvenserna inte så stora då Leicester saknade förmågan att utnyttja dessa omställningar men mot bättre lag kan detta straffa sig.

Bilden ovan: Young har bollen på kanten men inga passningsalternativ.

Andra halvlek

United fortsatte sin höga press och Leicester försökte inledningsvis spela mer direkt med ett antal djupledsbollar på både Maddison och Vardy.

United bytte fokus till Leicesters högerflank där Mata, Pereira och Wan-Bissaka kombinerade några gånger och kom till några halvbra lägen och skott. Här hittar Wan-Bissaka till slut Mata med en djupledsboll där Mata får till ett bra skott.

Dessa sekvenserna är ett klart fall framåt för United om man ser till hur svårt de haft tidigare att spela sig igenom. Det som saknas nu är slutprodukten, bättre avslut på mål.

Tittar man på andra änden av planen så fortsatte Leicester överbelasta Uniteds högerflank och får bl.a. ett farligt frisparksläge efter att McTominay gjort en liten utflykt, här märks det att han fortfarande är lite oslipad och frisparken är ett resultat av att han tappar position och att Mata inte orkar ta hemjobbet.

Här måste Mata ta hemjobbet och täcka av ytan in till Tielemans. I det här fallet hinner faktiskt McTominay fram och fälla Tielemans före Mata.

För att prata lite om McTominay så gör han en bra match och är just den bollflyttaren som United behövde. Han är som sagt fortfarande oslipad och slår bort en del bollar men han har en bra blick och en bra högerfot samtidigt som han är presstålig, stark och kan hålla i bollen. Hans krossbollar ger flashbacks från Scholes tid och han har bra driv med bollen. Med en mer pålitlig mittfältskollega än Pogba eller Matic så länkar han ihop Uniteds lagdelar bra, något som saknats i tidigare matcher.

Här hittar han James på andra kanten med en underbar krossboll efter att ha tagit sig förbi en anstormande Choudhury.

James tar sig sedan in i straffområdet och skickar in ett farligt inlägg mot Rashford.

Efter att Perez ersatt Choudhury i 57:e min tryckte Leicester på lite mer. Maddison och Tielemans tog plats på innermittfältet med Gray och Perez på flankerna. Leicester hade här en bra period där United var rejält tillbakatryckta men United försvarade sig bra.

Solskjaer gjorde ett bra byte när han satte in Fred istället för Matic. Matic lyckades inte med mycket och fick se sig för enkelt passerad.

Fred har högre arbetskapacitet än Matic och är framförallt snabbare. Bytet gjorde att United fick bättre stabilitet bakåt och de kunde nu pressa bl.a. Leicesters högerback bättre som tidvis fungerat som utlopp för att undvika Uniteds höga press.

Här gör Fred en maxlöpning och stänger ner Robert Pereira efter att han fått bollen av Schmeichel. Han vinner bollen och United får ett bra läge. En bättre touch av Andreas Pereira och United hade haft ett ypperligt skottläge strax utanför boxen.

Här nedanför ser vi återigen hur Freds snabbhet gav United tillgång till Pereira.

När sedan Chong ersatte Mata fick James kliva över på högerflanken och Andreas Pereira tog klivet in centralt. Här spelar Pereira upp sig och hjälper till att binda ihop Uniteds anfall och mittfält. Han kom ner och mötte boll och var delaktig i spelet på båda flankerna.

Tyvärr så sviker hans bollmottagning honom alldeles för ofta och flera gånger under matchen tappar han bollen eller chansen rinner ut i sanden pga slarviga mottagningar.

Sammanfattning

United höll undan från Leicesters sista anstormning och bortsett från ett farligt läge när Young tappar markering i slutet så känns det aldrig riktigt farligt.

United gör en bra match även om Leicester inte kommer upp i någon vidare standard. Detta berodde till viss del på att United spelade bra defensivt.

Offensivt var det som sagt ett fall framåt då United lyckades få igång ett bättre spel än vad de gjort tidigare. De måste dock bli vassare i sista passningen och avsluten och ta tillvara på chanserna bättre om de ska kunna få mer utdelning. Ett xG på endast 1.06 skvallrar även om detta.

Solskjaer gjorde bra byten och i rätt tid. Bättre matchcoachning från hans sida än tidigare.

Ytterligare positiva punkter är Freds inhopp, han bör absolut få mer speltid framöver. Med honom och McTominay såg mittfältet stabilare ut.

Att Rashford gjorde mål var viktigt då han jobbade mer för laget efter det. Han kom ner och mötte boll och tog djupledslöpningar för att avleda motståndare. Hade även en ribbträff på frispark i slutet på matchen.
Bortsett från situationen i början då Maddison fick ett onödigt friläge så gör både Lindelöf och Maguire en bra match, samspelet börjat bli bättre och det kändes tryggare än på länge även om de inte blev alltför hårt prövade.
Wan-Bissaka är ”som vanligt” bra och bidrar med stabilitet bakåt och anfallskraft framåt.

McTominay var för mig bäste spelare i United. Han sprang hela matchen, spelade klokt med en bra blick för spelet och hans passning till Wan-Bissaka föranleder straffen. Som jag sagt tidigare är han fortfarande lite oslipad men fortsätter han i denna riktning så kan han bli riktigt bra.

Negativa punkter:

Matic, tyvärr håller han inte längre som startspelare för United. Han är för långsam och slår bort för mycket passningar. Det är synd då hans ledaregenskaper behövs i ett ungt United.

Mata hade ett par bra sekvenser i början på matchen men sen försvinner han och känns mest vilse. Han gör några försök till att styra upp spelet men det märks att åldern börjat ta ut sin rätt. Han orkar inte löpa lika mycket längre. Såg stundtals seg ut.

Avstånden mellan lagdelarna. Återigen har United svårt när lag pressar aggressivt. Det blir för långt mellan backlinje och anfall och det är då långbollarna kommer. Här hjälpte dock Andreas Pereira till att droppa djupt och möta boll när han väl tagit klivet in centralt i andra halvlek. Detta är något United måste fortsätta jobba med.

Skrivet av: Mathias Persson
Twitter: @MathiasPersso14

Samtliga bilder från Viasat och WyScout.

Res med oss till Manchester!