Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – FC Astana 1-0

Embed from Getty Images

Det blev tills slut en 1-0 vinst för Manchester United mot kazakiska FC Astana när Europa Leagues gruppspel drog igång på Old Trafford under torsdagskvällen. Det bjöds inte på något skönspel och det skulle dröja till den 73:e minuten att avgöra då Mason Greenwood vackert gjorde 1-0. Det var på intet sätt en imponerade insats och det var få spelare som stack ut positivt.

Vi visste att det skulle bli en del rotation, och det slutade med hela nio stycken. Romero stod som tidigare annonserat i målet. Dalot och Rojo hade varsin ytterbacksplats. Tuanzebe och Jones kamperade ihop som mittbackar. På det defensiva mittfältet spelade Fred och dagens kapten Matic. Framför den duon startade enligt mig lite överraskande Angel Gomes. Chong och Greenwoood spelade yttrar, medan Rashford spelade längst fram.

Trög första halvlek

Embed from Getty Images

Det började inte särskilt trögt, utan Fred stod för en riktig projektil när han avlossade ett skott som tog i ribban redan i den tredje minuten. Rashford hade en farlig chans där han borde ha kunnat styra in bollen bakom Eric i Astanas mål. I den 16:e minuten var det Greenwoods tur att skjuta in sig. Han vek in från höger och avlossade ett skott som smet strax utanför målvaktens vänstra kryss. Därefter tog Uniteds anfallspel till stora delar slut.

FC Astana tilläts några gånger att kliva upp och komma till farliga nästan chanser där den individuella kvalitén inte fanns för att komma till farliga chanser trots mycket yta.

Avsaknad av eget spel

Det här är en match som Manchester United ska vinna 19 gånger av 20, om inte ännu oftare. Astana hade säkerligen scoutat på rätt sätt och på det sätt som United har absolut svårast för. Att ligga lågt och kontraslå på Uniteds individuella misstag. United hade som väntat mycket boll, men vaggas som vanligt in i motståndarens tempo. Det är som att vi spelar bättre när vi har möjligheten att kontra på motståndarens misstag. Det är i och för sig ett bra vapen att ha i sin vapenlåda, men för Manchester United i 90 procent av matcherna krävs det ett större bollinnehav, större snabbhet i bolltransporten och större förflyttning av motståndaren.

Medan FC Astana genomförde två byten redan i paus vilade Solskjaer på byteshanen trots att några av spelarna underpresterade. Just det, det ska nämnas innan vi glömmer. Marcos Rojo var på skotthumör. Han sköt på allting. Tills slut sköt han ett skott som smet metern utanför målvakten Erics stolpe, men det väger inte upp för alla de gånger han gick på meningslösa avslut istället för att komma till organiserade anfall.

Embed from Getty Images

Solskjaer väntade som brukligt länge med sina byten, trots att spelet inte fungerar, och den här gången skedde bytet i den 67:e minuten. Juan Mata och Jesse Lingard kom in istället för Tahith Chong och Angel Gomes. Tio minuter senare genomfördes det sista bytet då tidigare nämnda Marcos Rojo byttes ut istället för Ashley Young.

Greenwood tog chansen

Under delar av matchen var han osynlig, men han blixtrade till när det behövdes. Två avslut där han försöker nå det bortre krysset. I den 73:e minuten fick han bollen på högerkanten från Fred. Han vek in, vände ut och in på ett par försvarare och sköt in bollen mellan benen på Eric ur en snäv vinkel. Ett klassavslut och den unge engelsmannen visade tecken på att Solskjaer menar allvar med att Greenwood är en av de bästa avslutarna han någonsin sett.

Det var långtifrån Greenwoods bästa match, men ofta var han ett hot mot Astanas försvar med sin snabbhet och trixighet och han spelade bättre än en mer rutinerad spelare som Rashford.

Många tog inte chansen

Ja, vi måste börja i backlinjen. Dalot och Rojo var i stora delar vandrande katastofer på varsin kant. Rojo avlossade skott i parti och minut och gjorde han inte det slog han ett felpass. Dalot på sin högerkant hade inte det mycket bättre, dåligt försvarsspel kombinerat med usla inlägg. Jones spelade jämte Tuanzebe och var lika osäker som vi tyvärr har vant oss vid att han är. Fred och Matic är svårbedömda i den här typen av match där framförallt Matics egenskaper inte kommer till sin fulla rätt.

I anfallet gjorde Gomes och Greenwood det bra, medan Chong fortsatt såg valpig ut. Han skulle må bra av en utlåning till ett bra seniorlag är min tro.

Sammanfattande tankar

Embed from Getty Images

Vad ska man egentligen ta med sig från en halvdan 1-0 vinst mot FC Astana i ett för klubben oinspirerande Europa League? Att Greenwood och Tuanzebe tog chansen. Frågetecken för resten och att en större hunger efterfrågas. Att Young är den tredje bästa ytterbacken i klubben och frågan är om inte någon ur ungdomsleden hade gjort det bättre än Rojo och Dalot idag.

Skönt med en seger i premiären och ändå lite andrum inför helgens match mot West Ham och inför de avslutande fem omgångarna av Europa League.

Tror inte att Solskjaer är alldeles för nöjd med att så få spelare tog chansen. Kanske skulle någon mer ordinarie spelare ha spelat för att göra det enklare för de nya spelarna att få chansen på riktigt i en tryggare miljö.

Nu blickar vi framåt. Mot West Ham och tre nya poäng på London Stadium.