Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Taktisk analys av West Ham – Manchester United 2-0

I söndags förlorade Manchester United med 2-0 mot West Ham i Premier League. Här följer en taktisk analys av matchen, signerad gästkrönikör Mathias Persson.

Inledning

I den 6:e omgången var det dags för United att besöka London och West Ham. West Ham hade inte förlorat på 4 matcher och startat säsongen bra. De saknade Masuaku som var avstängd efter två gula mot Aston Villa senast och även Lanzini.

United lyckades tidigare i veckan till slut slå hål på Astana tack vare Mason Greenwood, tyvärr saknades han till söndagsmatchen på grund av halsfluss, likaså var Martial, Shaw och Pogba fortfarande borta, i övrigt fanns de förväntade spelarna med.

Laguppställning

West Hams defensiv

West Ham ställde upp i en 4-1-4-1 med en rak 4-backslinje (strax utanför bild) och ett mittfält där Noble ibland lyfte i press-spelet till en 4-4-1-1 och pressade högt med Declan Rice som defensiv mittfältare och Haller som ensam forward.

Uniteds defensiv

United ställde upp med samma formation som de senaste matcherna. En 4-2-3-1 där Matic, lite förvånansvärt, och McTominay ansvarade för det centrala mittfältet och med James, Mata och Pereira som offensiva mittfältare och Rashford (strax utanför bild) som anfallare.

I inledningen av ligaspelet har United, trots stundtals svajiga individuella prestationer hos vissa spelare, ändå legat bland topp 5 för minst insläppta mål dock så lyckades West Ham i denna matchen lirka upp Uniteds defensiv ganska enkelt. Till stor del berodde detta på att United inte skyddade de centrala ytorna av planen. Här är ett exempel, Mata står helt felplacerad vid inkastet och öppnar därmed upp för att West Ham ska kunna cirkulera bollen enklare.

Hade Mata varit på rätt plats hade Rashford inte behövt komma ner och West Ham hade istället behövt vända hem mot ytterback eller mittback på egen planhalva. Istället kunde de cirkulera boll närmre United straffområde och fortsätta trycka tillbaka United.

Detta skapade en dominoeffekt vilket gjorde att Mata inte hann hem och pressa Noble och han kunde rättvänd och utan press ta emot bollen. Detta resulterade till slut i en hörna för West Ham.

Detta var ett bestående problem för United under stora delar av första halvlek. Återigen ser vi stora centrala ytor för West Ham då Matic inte hinner hem i tid. Här får, som tur är, Yarmolenko på ett ganska dåligt skott.

Här ska dock tilläggas att Pereira inte heller tar hemjobbet. Pereira och Matic var minst sagt undermåliga defensivt under större delen av matchen.

En annan anledning till att West Ham var så framgångsrika var att de unyttjade Haller som ett sätt att etablera spel djupt på Uniteds planhalva. Hans styrka och huvudspel gjorde att West Ham vann många långbollar och kunde avancera snabbare och lättare och Uniteds vanligtvis höga press fick ingen utdelning.

En bild som visar gräs, byggnad, utomhus, fält Automatiskt genererad beskrivning

Efter att Haller vunnit luftduellen med Lindelöf får West Ham återigen möjlighet att anfalla djupt inne på Uniteds planhalva långt förbi Uniteds första- och andralinje.

West Hams offensiv

En aspekt av West Hams anfallsspel har vi precis diskuterat. När West Ham inte slog långbollar på Haller så överbelastade de istället Uniteds kanter för att sedan vända in bollen mot de centrala delarna av planen. Här är några exempel.

West Ham har på båda bilderna tagit sig djupt ner på Uniteds planhalva och vänder sedan in bollen centralt.

Just detta är det som slutligen ger West Ham utdelning vid första målet. Här spelade Noble en stor del i deras övertag då han agerade som en fri spelfördelare och rörde sig över hela planen. United hade väldigt svårt att hantera hans rörelser, dribblingar och passningar och fick välförtjänt priset som matchens spelare dock så borde han ha blivit utvisad i andra halvlek efter en ful tackling på Wan-Bissaka.

Uniteds offensiv

Stundtals fick United till sina snabba omställningar då West Ham gärna anföll med mycket folk men då de hade en väl strukturerad defensiv kopplat med alldeles för ensidiga löpningar av United så kunde inte United utnyttja sin snabbhet. Här löper James, Rashford och Pereira alla mot samma yta och det är enkelt för West Hams backlinje att antingen fördröja United tillräckligt länge eller bryta uppspelen.Problemen med långt mellan lagdelarna kvarstod och detta resulterade allt som oftast i bolltrillande i backlinjen och sen långbollar som West Ham vann tillbaka direkt.

De gånger United kom till lägen var oftast beroende av enskilda prestationer. När United väl hade läge så utnyttjade de dem inte. Här har United ett utmärkt läge att spela in centralt men väljer istället att spela kort och då hinner West Ham samla laget.

West Ham gör 1-0

Jag tänkte att vi ska ta en närmare titt på West Hams första mål.

Jag pratade om det under beskrivningen av West Hams anfallsspel, att de överbelastade Uniteds kanter med hjälp av Noble. Nedan följer en sekvens där vi kan se vad som gick fel för United.

West Ham har lyckats ta sig ner på Uniteds högerkant, Pereira pressar Yarmolenko och här måste Matic lyfta för att kunna hjälpa till i pressen och stänga ytan utanför straffområdet. Det här är rena grunder i försvarsspel, när motståndare vänder hemåt och/eller är blockerade från att spela in bollen på ytan man vill försvara (gråa trekanten) så måste man lyfta. Här misslyckas United och Matic med det och det får följdeffekter.

(Bilden ovan) Yarmolenko vänder hemåt och spelar bakåt till Noble. I och med att Matic inte kommit upp tillräckligt snabbt och kan pressa Noble så får West Ham möjlighet att återigen spela Noble rättvänd och de kan fortsätta trycka bak United. Ytan man vill försvara här är bakom Matic men han är för långt ifrån för att kunna påverka.

Detta resulterar i att West Ham får ett 3-mot-2 övertag mot Young och Pereira (bilden ovan) och när Matic väl kommer dit för att understödja så hamnar han bakom Pereira istället för snett ovanför honom (gula pricken) vilket ger Noble möjlighet att vända inåt i banan utan press.

Yarmolenko smyger in bakom Young, McTominay blir bollstirrande och ser inte Felipe Anderson som kommer ut och möter Nobles pass, Anderson slår en direktpassning till Yarmolenko som skjuter i mål till höger om De Gea.

Andra halvlek

Det var en märkbar skillnad i spelet från United efter pausen. Det var ett rakare mer vertikalt spel där United för en gångs skull spelade bra. Det kulminerade i Matas missade friläge därefter föll United mer och mer tillbaka i sitt gamla vanliga bolltrillande utan spelidé samtidigt som West Ham backade hem mer. Här kan man se skillnaderna:

United ockuperar ytorna mellan West Hams lagdelar och binder dem vilket gör att United då kan nyttja Matic och McTominay bättre i uppbyggnaden. Detta kopplat med bättre avledande löpningar från bl.a. Mata gör att de drar isär West Hams mittfält.

Och sedan enkelt spelar sig igenom.

Tyvärr så faller United tillbaka i gamla mönster och spelarna blir återigen stillastående. Endast Mata ute på vänsterkanten försöker erbjuda ett passningsalternativ.

Fred

I den 70:e minuten byter Ole till slut ut Matic och Fred kommer in. Omgående så ger han delar som vi inte får med Matic. Här släpper han inte spelaren utan fullföljer pressen så att West Ham inte får andrum att vända upp.

Detta gör inte Matic. Han är aggressiv och ettrig och har en helt annan arbetskapacitet. Dessutom så erbjuder han ett bättre progressivt passningsspel och är ständigt ett passningsalternativ. Här slår han en genomskärare till Lingard som skapar ett bra läge för United.

Lingard spelar sedan fram James som så när når bollen före Fabianski.

Sammanfattning

Tittar man på statistiken så förtjänade United mer än vad de fick. Med ett xG på 1.0 och när man ser vilka lägen United kommer till så borde vi ha gjort åtminstone ett mål, om inte två. I den här matchen tycker jag att valet från Ole att spela Matic före Fred blir direkt avgörande. Jag är övertygad om att i alla fall inte första målet hade hänt om Fred spelat.

Bortser man från det så kvarstår avsaknaden av spelidé. I denna matchen blev det ännu tydligare att United inte har någon spelidé utan att den är beroende av vad den offensiva trion tillsammans med Rashford kan åstadkomma OM bollen ens tar sig dit. Just nu har inte United heller någon spelare som kan servera dem med bollar.

Skrivet av: Mathias Persson
Twitter: @MathiasPersso14

Samtliga bilder från Viasat och WyScout.