Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Matchrapport: Manchester United – Liverpool 2-0

Med två hedersamma förluster i bagaget fick Stoneys gäng äntligen njuta av säsongens första trepoängare, detta efter en övertygande seger hemma på Leigh Sports Village mot Liverpool. Man tog alltså sina historiska första poäng i Women’s Super League mot samma klubb som man tog sin första seger någonsin mot föra året när laget var nystartat, och det finns en härlig symbolik i att United nästan alltid drar det längre strået än Liverpool i längden.

Det var två revanschsugna lag som möttes efter att båda ha inlett säsongen med två förluster vardera, och det var således viktiga poäng på spel. United kom till start med en något uppdaterad startelva från de senaste matcherna, bland annat på grund av skada respektive sjukdom på Jackie Groenen och Jane Ross. Glädjande var dock att se Lotta Ökvist tillbaka från start på sin vänsterbacksposition, även om underbart ofta är kort och hon byttes ut i paus till förmån för Amy Turner.

Trots ett par frånvarande nyckelspelare var United det bättre laget i stort sett hela matchen, och man pressade Liverpool ganska hårt redan från start. Leah Galton och Jess Sigsworth turades om att ställa till oreda i Liverpool-försvaret, men i första halvlek var det Lauren James som kom närmast att spräcka dödläget och göra matchens första mål när hon drog bollen i bortalagets ribba. Liverpool hade inte mycket att komma med i anfallsväg, men lyckades åtminstone avvärja Uniteds attacker under första halvlek.

Andra halvlek fortsatte på samma sätt, och Mary Earps fick göra ett par ingripanden, men det var fortfarande United som hade initiativet. Dock dröjde det ända till minut 71 innan United slutligen fick hål på gästerna, och det historiska första målet gjordes av ingen mindre än James, framspelad av förra säsongens skyttedrottning Sigsworth.

I nästan 20 minuter såg det ut som att James skulle få hela äran för de tre inkammade poängen, men på stopptid bröt sig Galton loss på sin vänsterkant och tvingade Liverpoolförsvaret till ett drastiskt ingripande som gav United straff. Katie Zelem, ny kapten för sitt United sedan ALex Greenwood lämnade klubben, gick fram för att ta hand om straffen, och placerade den bakom Anke Preuss i Liverpoolmålet med förödande säkerhet, allt framför en glatt sjungande publik på Leigh.

Nästa match spelas den 13 oktober borta mot fjolårets toppkonkurrent Tottenham.