Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Taktisk analys av Manchester United – Arsenal 1-1

I måndags spelade Manchester United 1-1 mot Arsenal i Premier League. Här följer en taktisk analys av matchen, signerad gästkrönikör Mathias Persson.

Inledning

Matcherna mellan Manchester United och Arsenal har alltid inneburit klassiska fighter mellan två topplag med mycket fysiskt spel och hög intensitet. När matchen mellan dessa klassiska lag gick av stapeln i måndags så var det tyvärr mellan två lag som kämpar för att hålla sig kvar på övre halvan i tabellen istället för att slåss om förstaplatsen.

Själva matchen präglades mer av riv och slit och mindre av skönspel på en regntung plan. United förde större delen av matchen men hade precis som tidigare svårt att punktera matchen och bjöd istället in Arsenal.
Lagen som ställdes på plan var på båda sidor decimerade. Arsenal kom till Old Trafford utan spelare som Özil, Trippier och Bellerin och United fick lite oväntat klara sig utan Wan-Bissaka som dragit på sig halsfluss. I övrigt saknades Shaw, Martial sedan tidigare.

Laguppställning

Arsenals defensiv

Arsenal försvarade sig i en 4-1-4-1 med Chambers, Papastathopoulos, Luiz och Kolasinac i backlinjen. Xhaka som defensiv mittfältare, Pepe, Torreira, Guendouzi och Saka på mittfältet och Aubameyang som ensam anfallare.

Fokus för Arsenal var att ligga tätt mellan lagdelarna och framförallt stänga av kanterna för United. Därför låg både Saka och Pepe djupare som vi kan se på bilden ovan. Detta gjorde att United kunde flytta högre upp i banan och etablera spel lättare på offensiv planhalva. Efter 1-0 började Arsenal pressa högre upp i banan men då deras press var ostrukturerad så fick det inte den effekt Arsenal ville ha utan United kunde i de flesta lägen enkelt spela sig ur pressen. Detta fortsatte i andra halvlek med samma effekt.

Här kan vi se hur United enkelt tar sig förbi Arsenals höga press och James kan driva bollen framåt och vinner en frispark på offensiv planhalva.

Manchester Uniteds defensiv

United ställde upp i sig vanliga 4-2-3-1, den största förändringen var att Young tog Wan-Bissakas plats och Tuanzebe tog vänsterbacksplatsen istället för Young. Min slutsats är att Ole ansåg att Tuanzebe hade större möjlighet att stoppa Pepe med sin snabbhet och styrka. Mittlåset bestod som vanligt av Lindelöf och Maguire. Pogba fick möjlighet från start tillsammans med McTominay på centrala mittfältet och James, Lingard och Pereira ställde upp bakom Rashford på topp.

Säga vad man vill om Uniteds anfallsspel så här långt men något som verkligen fungerat bra är press-spelet. Här ligger United i framkant i ligan (3:a) och mot Arsenal så var United så framgångsrika i sin höga press att Arsenal till slut slutade spela sig upp från backlinjen och istället förlitade sig på utsparkar.

United hade ett PPDA på 5.42 (Passes allowed Per Defensive Action, hur många passningar som tillåts innan försvarande laget genomför en tackling, brytning, duell etc.) till skillnad från Arsenal som hade 10.71.

Detta blev en avgörande faktor för Uniteds dominans i första halvlek. På bilden nedan ser vi hur Rashford vinner bollen av Luiz efter att United stängt alla uppspelsvägar.

Arsenals avsaknad av längd och styrka på mittfältet gjorde att United enkelt vann tillbaka bollen vid utsparkarna. Torreira och Guendouzi var ingen match för Pogba och McTominay. Här ser vi en av Arsenals utsparkar och deras mittfältstrio står bara och tittar på när McTominay tar ner bollen.

Arsenals anfallsspel

När Arsenal anföll i första halvlek försökte de genom snabba omställningar nå Aubameyang som gärna drev ut mot Uniteds högerkant samtidigt som Saka underlappade för att erbjuda ett alternativ längs kanten. Målet var att skapa ett övertag på ena kanten för att sen snabbt byta sida till en anstormande Pepe eller Chambers. De gånger Arsenal lyckades vända spelet så hann inte resten av mittfältet med och anfallet stannade upp.

Avsaknaden av en spelförande mittfältare i Arsenal gjorde att deras anfallsspel blev ganska ineffektivt och de fick allt som oftast förlita sig på individuella prestationer eller misstag från United. Varken Torreira eller Guendouzi är tillräckligt bra för att kunna fördela bollen effektivt även om Guendouzi emellanåt drog iväg på dribblingsräder.

Manchester Uniteds anfallsspel

Det mesta av Uniteds anfallsspel gick ut på att spela sig igenom längs kanterna. På högerkanten flyttade Pereira in mot halvytan mellan mittfält och backlinje för att försöka dra med sig Kolasinac och öppna upp ytan bakom ytterbacken. Avsaknaden av Wan-Bissaka var kännbar här då United inte var lika effektiva som tidigare. Detta kombinerat med Pereiras och Rashfords stundtals otajmade djupledslöpningar gjorde att man inte fick ut så mycket effekt.

På andra kanten var det framförallt kombinationsspelet mellan Tuanzebe, Lingard och James som skulle skapa möjlighet för James att komma runt Chambers.

Här lyckades James komma runt på kanten några gånger men problemet var då avsaknaden av United-spelare i boxen. Ingen löpte mot främre stolpen. Rashford låg ofta kvar centralt vid straffpunkten och Pereira strax innanför straffområdet.

Bra uppspel men brist på slutprodukt

På grund av avsaknaden av press från Arsenal kunde United ofta spela sig igenom mittfältet men när det kom till sista passningen eller sista rörelsen så slarvade United gång på gång och de blev antingen av med bollen, kom till sämre skottläge eller så rann chansen ut i sanden.

På bilden nedanför har bollen cirkulerat från Tuanzebe ut till Lindelöf. Pereira drar med sig Torreira och Lindelöf kan då nå Lingard som har yta att vända upp och spela ut till Pogba. När sedan bollen kommer till James, på kanten, så slarvar han i passningen tillbaka till Pogba och anfallet stannar upp.

Samma sak gällde Rashford efter att Pogba spelat fram honom i ett bra läge där han snubblar på bollen och inte ens kommer till skott. Detta gjorde att United hade stort spelövertag men inte kunde omvandla det i chanser på mål. Det kan vi se på Uniteds avslut.

Bortsett från Pereiras dribbling och skott i 29:e min som för övrigt var United första skott på mål, så kunde inte United vaska fram några vassa chanser. De gångerna United var som effektivast var när de fick möjlighet till snabba omställningar och det var också detta som ledde fram till Uniteds mål. En snabb omställning efter en hörna som nästan rann ut i sanden men tack vare att Rashford slog en dålig passning till Pogba så fick McTominay läge för ett skott som mycket vackert gick i mål.

Som tur var så var Arsenal också uddlösa och slarviga framåt på egen hand. De gångerna de kom till lägen berodde till största delen på Uniteds misstag. Här räddade De Gea United två gånger om efter att Pereira halkat och öppnat upp för Saka och Guendouzi, på returen strax innan halvlek. Pepe hade även han två bra lägen men United räddades av De Gea och dåliga avslut.

Andra halvlek

I andra halvlek ökade Arsenal pressen samtidigt som de försökte utnyttja högerkanten mer. Dels från spelvändningar men även i kombinationsspel och överbelastning. United hade svårt att hantera detta och Arsenal genom Pepe eller Chambers kunde såga sig igenom och komma runt på kanten.

Till slut så får Arsenal utdelning efter att Tuanzebe slagit en felpassning som Aubameyang utnyttjar och gör 1-1. Under denna perioden ersatte Ceballos Torreira som varit misslyckad så långt i matchen. Genom Ceballos inträde får Arsenal bättre möjligheter att fördela bollen och han skapar en hel del oreda med sina krossbollar. På bilden nedanför kan vi se hur hela Uniteds försvar öppnar upp sig efter att Ceballos vänt ut bollen till Chambers på högerkanten.

Här har United tur som kommer undan med blotta förskräckelsen tack vare bland annat Lindelöfs knä, efter att Saka fått friläge mitt i Uniteds box.

Dock så borde United fått straff i 53:e min efter att bollen tagit på Kolasinacs hand.

När Arsenal anföll med mer folk så öppnade det upp för kontringslägen åt andra hållet och Pereira har bl.a. ett inlägg som så när når Rashfords huvud.

Maguire och Lindelöf fick också bättre möjligheter att använda sin passningsförmåga för att hitta in till ytan mellan backlinje och mittfält.

Här når Lindelöf Pogba på djupet och det slutar med att Pogba skjuter ett bra skott som smiter precis utanför stolpen.

Oles byten förändrar matchbilden

I efterhand hade man önskat att bytet kom tidigare men när Pereira och Lingard byttes ut mot Greenwood respektive Fred så kunde United stabilisera sin vänsterflank. Fred är bättre i press-spelet än Pogba och det gjorde att Arsenals taktik minskade i effektivitet.

Offensivt gjorde bytet att Rashford klev ut på högerkanten och Pogba klev upp som nr 10. Detta förändrade dynamiken i anfallsspelet. Rashford låg brett och hotade mer på djupet än Pereira vilket gjorde att Arsenals försvarsspel sträcktes ut och Pogba fick mer yta att röra sig på centralt. Dessutom är Greenwood en mer renodlad anfallare, som är smartare i sitt rörelsemönster än Rashford och spelar enkelt men ändå vågar göra sin gubbe.
På bilden nedanför löper Rashford in bakom backlinjen och Pogba slår en bra boll på djupet som Leno plockar. Dessutom ser vi hur öppet det är centralt när inte Pereira ockuperar den ytan.

Pogba

Pogba får mycket kritik, ibland välförtjänt, ibland oförtjänt. Dock så tillför han en extra dimension med sitt passningsspel. Han är trygg med bollen och kan snabbare slå öppnande passningar än de alternativ som finns i United i dagsläget. Bortsett från bilden ovanför så är här ytterligare ett exempel, Pogba hittar Rashford på djupet trots att han är omringad av spelare.

Den förmågan har United saknat när han inte varit med och den behöver dem om de ska kunna lirka upp försvar i kommande matcher.

Sammanfattning

Det var ingen bländande match men det brukar det inte vara mellan United och Arsenal, bortsett från 8-2-segern 2011. Denna sortens matcher avgörs oftast av den som vill det mest med tufft, på gränsen till fult, spel. Det ska vara rivigt, slitigt och fult. Pannben ska gnidas mot varandra och tänder ska gnissla. För det är då vinnarskallarna kliver fram. Det är då man får se karaktären hos spelarna.

För mig var det McTominay som personifierade det i denna matchen. Han rev och slet och löpte hela matchen och fick välförtjänt göra Uniteds mål.

Tuanzebe gjorde det bra på en ovan position dock så dras hans betyg ner av felpassningen som leder fram till målet.

James fortsätter hålla en hög nivå. Han bidrar mycket med sina dribblingar och utmanar ständigt sin motståndare.

Greenwood kommer in och ser trygg ut i rollen som anfallare, kombinerar bra där han möter boll och enkelt spelar vidare.

United har fortsatt mycket att jobba på, framförallt sett till sista touchen/passningen/avslutet. Där måste spelarna förbättra skärpan och koncentrationen.

Skrivet av: Mathias Persson
Twitter: @MathiasPersso14

Samtliga bilder från Viasat och WyScout.

Res med oss till Manchester!