Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter AZ Alkmaar – Manchester United 0-0

Embed from Getty Images

Manchester United reste till holländska Haag för ett möte med AZ Alkmaar under torsdagskvällen. Summa summarum är att 0-0 är ett skapligt resultat, men att prestationen i sig lämnade betydligt mer att önska.

De båda lagen skapade ett par riktigt farliga målchanser, där bland annat Mason Greenwood missade ett gyllene läge för Uniteds del under den första halvleken. I övrigt fick David De Gea, som förvånansvärt nog startade i denna Europa League-match, stå för åtminstone några räddningar av det svettigare slaget.

Startelvan – lagom eller lite väl orutinerad?

Vi har varit många supportrar som ropat efter att flera av de yngre förmågorna ska få chansen, och det av förståeliga skäl. I matchen mot AZ Alkmaar valde tränare Ole Gunnar Solskjaer att ge 19-åriga vänsterbacken Brandon Williams sin första start i seniorlaget, samtidigt som de båda kompisarna Angel Gomes och Mason Greenwood fick ytterligare förtroende i cupspelet.

Embed from Getty Images

Tillsammans med de tre “junisarna” fick även Diogo Dalot välbehövliga minuter. Men frågan är om det möjligtvis, i slutändan, var ett någorlunda för oprövat lag som ställdes på banan i gruppspelets tuffaste match? Av de ordinarie spelarna var det endast David De Gea, Victor Lindelöf och Daniel James som startade – detta tillsammans med ett i övrigt väldigt “B-betonat” lag.

Det tuffa skadeläget i truppen är givetvis en betydande anledning, likaså det faktum att matcherna fortsatt duggar väldigt tätt. I slutändan landar jag personligen i att det var rätt. Men det gav oss inte någon högkvalitativ fotboll att se på, snarare tvärtom. Frågan är om ett AZ-mål hade förändrat den här känslan…

En spelidé som lämnar mer att önska

En ordentlig följetång sedan Solskjaer tog över från José Mourinho i december 2018 är den spelidé – eller snarare brist på den – som norrmannen implementerat i detta Manchester United. Att det ofta ser så pass tafatt och trögt ut kan givetvis förklaras av bristande spelarkvalité i kombination med en allt tyngre skadesituation, men visst borde vi åtminstone kunna skönja både mönster och utveckling i lagets spel?

Under matchen mot AZ, som givetvis inte ska klä skott för allt som Solskjaer står för fotbollsfilosofiskt, så kändes det gång på gång som att lagets offensiva press gick fel och lämnade stora hav av ytor bakom sig. Daniel James, Juan Mata, Mason Greenwood och Angel Gomes försökte allt som oftast att sätta en hög press, men det var sällan den lyckades och där bakom var det allt för långt ned till mittfältet och sedermera ned till backlinjen i sin tur.

Embed from Getty Images

Detta är något vi även har sett periodvis i tidigare matcher. Jag kan inte för min vildaste fantasi tänka mig att Solskjaer instruerat laget till att pressa på detta vis, men varför händer det inget? En osynkad offensiv press är tiofaldigt sämre än ett organiserat lägre sittande försvarsspel – hur tråkigt det än må vara att titta på.

Vad gäller spelet med boll var det ytterst påtagligt hur mycket mer drillade AZ-spelarna var. Deras spelidé lös igenom kraftigt när ett snabbt passningsspel ständigt satte yttrarna i farliga situationer och positioner.

Solskjaer förtjänar givetvis mer tid, men vi behöver snart kunna skönja åtminstone tendenser på att laget är på väg i rätt riktning spelmässigt. Förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan jobbet på träningsplanen även bär frukt under matchdagarna.

Notabla spelarprestationer

Jag skulle vilja lyfta åtminstone ett par spelare vars prestationer stack ut under matchen. Om vi börjar i den negativa änden så går det inte att lämna den här matchen utan att nämna Nemanja Matic. Nog för att det inte är en spelare vars egenskaper gör sig bäst på konstgräs, men herregud vilken undermålig insats. Ännu en gång.

Allt går i slowmotion när den serbiska mittfältaren ska behandla både boll och kropp. Detta, om något, försämrar alla möjliga försök till ett snabbt och frejdigt anfallsspel. Lika intetsägande var det defensivt, vilket ändå varit 31-åringens främsta sida. Nej, det är sannerligen dags att uppgradera på den här positionen – och det ordentligt.

Embed from Getty Images

Vidare är det fortsatt frustrerande att se Marcos Rojo i Uniteds centrallås. Victor Lindelöf spelade bra matchen igenom, men hans argentinska partner blandade både upp en svag passningskvalité och klumpiga aktioner.

I övrigt var det inte jättemånga spelare som stack ut positivt. Det var en rätt slätstruken insats, om vi ska vara ärliga. Men en spelare som förtjänar att nämnas är Daniel James. Walesaren försvann visserligen ur matchen under den andra halvleken, men det syntes ständigt under den första vilken spännande spelare det här är. Hans snabbhet och bollkontroll hotar ständigt.

Avslutningsvis måste även Scott McTominay nämnas. Han spelade bara ca tio minuter, men oj vilken skillnad det är med skotten på planen. Man kan säga mycket om att just McTominay är en så viktig spelare för detta lag, men han förtjänar verkligen all cred för den spelare han har växt ut till.

Skadeläget ytterligare förvärrat

Sist, men absolut inte minst, måste vi lyfta detta snudd på komiska skadeläge. Med en avhaltande Jesse Lingard sitter Manchester United nu på en skadelista som bland annat innehåller spelare som Paul Pogba, Aaron Wan-Bissaka, Eric Bailly, Phil Jones, Luke Shaw och Anthony Martial.

Det är inte direkt någon medvind som Solskjaer jobbar i för närvarande. Det är det inte.

Res med oss till Manchester!